15 שנה אחרי שנעצר לראשונה בעקבות רצח הנערה תאיר ראדה בבית הספר בקצרין שבו עבד כרצף, רומן זדורוב חזר הערב (יום ה') לעירו שברמת הגולן, לאחר ששוחרר מהכלא למעצר בית לאורך המשפט החוזר שנקבע לו בגין הרצח. בבית אמה של אשתו בעיר, שם נקבע שישהה במעצר הבית, התקבל זדורוב בחיבוקים על ידי בני המשפחה הנרגשים - בזמן שפרק את תיקי הציוד שלו מרכבו של עורך דינו, בו נסע לקצרין מכלא שאטה.
אחת מאלו שחיבקו אותו שם הייתה רעייתו אולגה. היא עוד פגשה אותו מחוץ לכותלי הכלא כשעה קודם לכן, אך הגיעה ברכב נפרד לפניו וסיפרה כשהמתינה לבואו לקצרין על התרגשותה הרבה. "הגיע היום שכל כך הרבה זמן חיכינו לו, וסוף סוף נפגשנו, סוף-סוף הוא יצא", אמרה. "הוא לא דיבר, רק התחבקנו", סיפרה על הרגע הראשון שבו השניים התאחדו מחוץ לכלא. "זה היה כמו בחלום, ועכשיו אני מעכלת את מה שקורה".
שחרור זדורוב למעצר בית – עוד כותרות:
• זדורוב מחוץ לכלא: "יש רק אמת אחת"
• אילנה ראדה: "העדפתי שיישאר במעצר"
• אזהרת העליון: "כרסום משמעותי בראיות"
• טביעת הנעל והדם שטפטף: הראיות במוקד המשפט החוזר
בהמשך סיפר עורך דינו של זדורוב, ירום הלוי, על המפגש בין רומן לבנו הקטן, בן ה-5. "הבלונדי הקטן הסתכל על אבא שלו ושתק והסתכל ושתק. רומן דיבר אליו והבן - המבט הזה של הבן שמסתכל על אבא שלו קצת בחשש ולא מדבר ועדיין לא מתקשר", תיאר עורך הדין, והוסיף כי הוא מאחל ש"הקרח" הזה ביחסים "יופשר".
זמן קצר לפני הגעתו של זדורוב לבית, שוטרים נכנסו לשם על מנת לספק לבני המשפחה הסברים בנוגע לאיזוק האלקטרוני שישמש כאחד מאמצעי הפיקוח עליו. מחוץ לבית נתלו שלטי תמיכה בזדורוב, עליהם נכתב "רומן, ברוך שובך הביתה!".
מריה, אחייניתו, תלתה שם בלונים לרגל מה שעבורם ועבור שאר תומכיו – בפרשה שמסעירה את המדינה מאז תחילתה – הוא אירוע משמח מאוד. יבגניה, חמותו של זדורוב, אמרה כי בני המשפחה הכינו לו שם עוגות ומאכלים שונים. "סידרנו לו את הבית, זה כיף גדול לראותו כאן עוד מעט", אמרה. "רומן שלנו חוזר סוף-סוף הביתה", הוסיפה.
כאשר השתחרר רומן מכותלי הכלא, בני המשפחה שהמתינו לו בבית צפו בשידור החי משם, והאחיינית מריה אמרה: "רומן היה צריך להשתחרר כבר מזמן. הכול יוכח במשפט החוזר". היא הוסיפה כי "חיכינו ליום הזה שנים ארוכות – זו תחילתה של תקופה חדשה. מחכים לו הרבה חיבוקים ונשיקות. לא ניתן לו לישון הלילה, מגיע לו להיות פה בבית". האחיינית סיפרה כי בנו הגדול של זדורוב, לאון בן ה-15 שנולד חודש אחד בלבד לפני הרצח ב-2006, "אמר שהפעם אבא מגיע אליו" – ולא ההפך, כשלאון ואחיו הקטן, בן 5, הגיעו לבקר את אביהם בכלא.
גם זדורוב עצמו הביע ביטחון שיזוכה במשפט החוזר, ואמר כשיצא מהכלא לכתבים שהמתינו לו שם – אחרי שאשתו אולגה ובני משפחה נוספים הרעיפו עליו חיבוקים ונשיקות – כי "יש רק אמת אחת, הכול יהיה בסדר. הצדק ייצא לאור. אמרתי את זה כל הזמן, וזו רק ההתחלה". אולגה זדורוב התייחסה גם היא להליך המשפטי הצפוי, וכשהמתינה לבעלה בהמשך מחוץ לבית בקצרין, אמרה: "עכשיו אנחנו מתחילים במסע מאוד ארוך וקשה, נצטרך עוד להמשיך להילחם, נצטרך עוד להוכיח את חפותו, הכול לפנינו".
שחרורו של זדורוב התעכב מעט בגלל בעיה בהזנת נתוניו במשטרת הגבולות, בעקבות איסור היציאה שהוטל עליו מהארץ. עורך דינו של זדורוב, הלוי, הסביר כי הבעיה "הלא-צפויה" נבעה ממעמדו הארעי של זדורוב בישראל, אך לדבריו בית המשפט התערב והורה לפתור את הסוגיה במהירות.
אחותו של זדורוב, קסניה אברס, סיפרה מחוץ לכותלי הכלא על קמפיין מימון ההמונים שבו פתחה המשפחה על מנת לממן את ההליך המשפטי החדש ואת הערבויות הכספיות הגבוהות שדרש בית המשפט כתנאי לשחרור. "אנחנו מקבלים הרבה תמיכה מהציבור, בפייסבוק ובהודעות פרטיות. אנחנו קרובים להשלמת הקמפיין וחשוב לנו להמשך התהליך - כי כרגע עוד לא ניצחנו עד הסוף", אמרה קסניה.
האחות הדגישה כי "לא הוכחנו את הזיכוי של רומן באופן מלא, וזאת הכוונה שלנו". קסניה תקפה את התנהלות הפרקליטות: "אין לה שום דבר נגד רומן, הדבר היחיד שיש להם זו הודאה שהוא חזר בה. הם ממשיכים עם הספינים התקשורתיים שלהם, הם יעשו הכול כדי להשאיר אותו בכלא". היא נשאלה אם היא סבורה שרומן יזוכה, והשיבה: "אם המשפט יהיה הוגן – כן".
רגשות פחות מאושרים הביעה היום אילנה ראדה, אמה של הנערה שנרצחה, שמתגוררת גם היא בקצרין. בריאיון לאולפן ynet הביעה רגשות מעורבים בנוגע לשחרור. לדבריה היא תומכת בקיומו של המשפט החוזר, אם כי היא הביעה כבר זמן רב תקווה לפתיחתה מחדש של החקירה כולה במשטרה, כשלטענתה ראיות מסוימות הוזנחו. "מצד שני", אמרה, "הייתה לי תקווה שהוא (זדורוב) ימשיך להישאר בכלא, עד שהמשפט יסתיים בכל אופן".
זדורוב השתחרר היום בעקבות החלטתו של שופט בית המשפט העליון אלכס שטיין, שדחה את ערעור פרקליטות המדינה על ההחלטה של בית המשפט המחוזי בנצרת לשחררו לאורך משפטו, כאמור תחת ערבויות כספיות גבוהות ובפיקוח של איזוק אלקטרוני. השופט שטיין הוסיף שלושה תנאים חדשים לשחרור: איסור ביקור אנשים זרים בבית שבו ישהה זדורוב במעצר בית, מתן אפשרות למשטרה לבצע האזנות סתר לטלפונים ולמחשבים שבהם נעשה שימוש בבית והפקדת דרכונו של זדורוב כדי שלא ייצא מהארץ.
השופט שטיין הסביר את החלטתו בכך שעצם ההחלטה הקודמת בעליון לערוך משפט חוזר בפרשה מעידה על "כרסום משמעותי לכאורה בחומר הראיות שבבסיס ההרשעה". הוא הוסיף: "כרסום זה, כמובן, אינו מוחק מניה וביה את הראיות שעומדות לחובת הנאשם במשפט החוזר – ראיות אלו ממשיכות לעמוד על תילן ולהפנות אצבע מאשימה כלפי הנאשם. ברם, אם התביעה לא תצליח להתמודד עם הכרסום שלכאורה חל בראיות אלו, באופן שימחק מכל וכל את הספק המוחשי לגבי אשמתו של הנאשם, יהא על בית המשפט אשר מקיים את המשפט החוזר לזכות את הנאשם".
את ההחלטה לערוך משפט חוזר קיבל במאי האחרון המשנה בדימוס לנשיאת העליון חנן מלצר, באחת מהחלטותיו האחרונות בכס השיפוט. זאת בעקבות ראיות חדשות שהציג עורך דינו של זדורוב, בהן טביעת עקב לא מזוהה על מכסה אסלה בתא שירותים סמוך לתא שבו נרצחה תאיר בבית הספר בקצרין ב-2006.
על גבי אותה טביעת העקב טפטף דמה של הנרצחת, והטביעה נקבעה ככזו שלא שייכת לזדורוב. ההסבר של המדינה היה שייתכן כי מדובר בטביעת עקב של אחד מאנשי כוחות החילוץ שפעלו בזירה. עם זאת, לפי חוות דעת שמלצר ציטט בפסק הדין שלו, הדם הזה טפטף על טביעת העקב כמה שעות לאחר הרצח, כשעל פי אותם מומחים כבר לא ייתכן שדם נזל מהגופה. עורך דינו של זדורוב טען לפיכך כי ייתכן שאדם אחר שלכאורה רצח את ראדה הוא זה שהטביע את טביעת העקב על האסלה.
כחודשיים לאחר אותה פסיקה החליט פרקליט המדינה עמית איסמן לנהל את המשפט החוזר – ולא לאפשר את זיכויו של זדורוב באופן "אילם". הפרקליטות נדרשה בעקבות ההחלטה הזו לבחון מחדש את שלל הראיות בתיק שמתנהל כבר 15 שנה, ולאחרונה אף ביקשה מהמשטרה לבצע פעולות חקירה חדשות. בשבוע שעבר ביקשה הפרקליטות מבית המשפט ארכה להגשת כתב האישום המתוקן נגד זדורוב, ומוקדם יותר היום הודיע בית המשפט כי היא תידרש להגיש את כתב האישום עד 5 בספטמבר. ב-12 בספטמבר יתקיים דיון מקדמי במשפט החוזר, ודיון ההוכחות הראשון ייערך ב-12 באוקטובר.
פורסם לראשונה: 20:57, 26.08.21