פיטורי שר הביטחון יואב גלנט שלשום (שלישי) הפתיעו ועוררו זעם בקרב רבים, אך משפחות חטופים, שמספרות שהיה "האיש שלהן", חרדות מאוד מההשלכות של המהלך על המאמצים לשחרור יקיריהן. "אנחנו ראינו בגלנט האבא של החיילים", הסביר רונן נאוטרה, אביו של החטוף עומר. "הוא האבא שאחראי על המחדל אבל הוא גם היה עם הרצון להביא אותם הביתה, לא להפקיר את החטופים בפעם השנייה".
לצד התסכול העמוק מהמערכת הפוליטית בישראל, נאחזות המשפחות בתקווה שדווקא הניצחון של דונלד טראמפ בבחירות לנשיאות הוא זה שיביא לשינוי. בוועידה הרפובליקנית שהתקיימה ביולי האחרון, הצהיר טראמפ: "אנחנו רוצים את החטופים שלנו בחזרה. כדאי שהחטופים יהיו בבתיהם לפני שאכנס לתפקיד, אחרת הם ישלמו מחיר כבד מאוד". בזמן שחלף מאז, חזר על המסר כי הוא רוצה להביא לסיום המלחמה - בין היתר כדי לזכות בקול המוסלמי.
בני משפחות החטופים האמריקנים קראו אתמול לנשיא הנבחר לעבוד עם הנשיא היוצא ג'ו ביידן כדי "להביא לסיום הסיוט עבורם, עבור ישראל ואזרחי עזה". המשפחות מסרו בהצהרה כי "זה לא נושא מפלגתי. במשך 397 ימים, אמריקנים - עומר, עדן, ג'ודי, גדי, קית', שגיא ואיתי - סבלו מידי מחבלי חמאס בעזה".
הן ביקשו כי "בזמן שארצות הברית מתכוננת למעבר נשיאותי, אנחנו מפצירים בנשיא הנבחר טראמפ וצוות המעבר שלו לעבוד יחד עם הנשיא ביידן ואנשי הממשל שלו. זהו משבר הומניטרי דחוף וקטסטרופלי. בני המשפחה שלנו שבשבי בעזה זקוקים לקואליציה דו-מפלגתית של מנהיגים אמיצים שמחויבים להחזיר אותם הביתה. החטופים לא יכולים לחכות יותר. הם תלויים בנו ובמנהיגים רפובליקנים ודמוקרטים כדי לנצל את הרגע הזה".
משפחת נאוטרה, המחזיקה באזרחות אמריקנית, טסה רק לפני מספר ימים לארצות הברית כדי לרכז את המאמצים מול הממשל האמריקני - היוצא והנכנס. "אני מאמין שממשל ביידן יעשה צעדים ויפעיל לחץ כדי לנסות להביא הישגים אחרונים לממשל הזה", הסביר נאוטרה. "אחרי כל כך הרבה אנרגיה שהנשיא ביידן השקיע, זה רק מתבקש שהוא ינסה בחודשיים וחצי (עד להשבעתו של טראמפ, י.צ') האלה לסיים את הסיפור".
לדבריו, "זה לא משנה לנו אם טראמפ נבחר או אם האריס הייתה נבחרת, התקופה הזו היא חשובה. הבחירות נגמרו ואפשר להעניק לזה את מלוא הקשב והאנרגיה. טראמפ מתבטא שוב ושוב שהוא רוצה להיכנס לשולחן נקי, בלי מלחמה. הוא רוצה את החטופים בבית ולסיים את זה".
ביום ראשון תגיע משפחת נאוטרה לוושינגטון כדי להיפגש עם בכירי הממשל - היוצא והנכנס - לחזק את קשריהם ולדאוג שסיום המלחמה והחזרת החטופים יהיו נושא משמעותי על סדר היום בבית הלבן. אליהם יצטרפו משפחות אמריקניות נוספות, בהן גם משפחתו של החייל החטוף איתי חן שגופתו מוחזקת ברצועה.
"יש כרגע סכנה לנפיצות אזורית", אמר רובי חן, אביו של איתי. "העולם הערבי רואה שיש נשיאות רפובליקנית, לצד רוב בסנאט ובקונגרס. טראמפ יודע שכדי למנוע מלחמה אזורית הוא צריך להרגיע את הרוחות, לסיים את המלחמה ולהחזיר את החטופים. הוא אמר גם בנאום הניצחון שלו, שהוא יסיים מלחמות. יש לו אינטרס לאפשר לממשל ביידן להביא עסקה למרות שביידן יזכה לקרדיט".
חן אמר כי הוא חושב שביידן עשה למען המטרה הרבה, אבל לא השתמש בכל הכלים שעמדו לרשותו. "בסופו של דבר ההחלטה לשחרר אסירים היא של ראש הממשלה והוא לא מוכן לתת את המינימום שחמאס מבקש. עם זאת, הנשיא היה יכול להפעיל מנופי לחץ נוספים שהוא לא הפעיל על כל השחקנים המעורבים וזה כולל גם את ישראל", הסביר. "אנחנו בקשר רצוף עם אנשי טראמפ, ובנסיעה שלנו בשבוע הבא לוושינגטון אנחנו נמשיך לדרוש מהממשל לעבוד, לא להרפות ולהביא את העסקה המיוחלת עד 20 בינואר".
גם משפחת חן ראתה בשר גלנט כנציג שלה בין מקבלי ההחלטות. "היה לנו קשר אינטימי עם גלנט, הוא הבין את הרעיון של חייל שהופקר ונחטף, זה בנימי נפשו", אמר רובי. "מכל השרים, כולל ראש הממשלה, הוא היה הכי בעד ופעל להחזרת החטופים. הוא דיבר איתנו על כך בשיחות וזה לזכותו".
חן ביקר בחריפות את המהלך של ראש הממשלה בנימין נתניהו. "פיטוריו הם מכה אנושה. שר ביטחון שאומר שאחת הסיבות לפיטוריו היא דחיפה לעסקה לשחרור חטופים? זה צריך להדהד לכל אזרח ישראלי, ערכים של ערבות הדדית הם זרים לממשלת ישראל", אמר. "אין לי שום ציפייה מהשר כ"ץ, הוא לא רלוונטי. שני האנשים הרלוונטיים שנשארו בממשלה הם נתניהו ודרמר, ואנחנו צריכים לדרוש מהם את האחריות".
נאוטרה חיזק את דבריו של רובי, והסביר כי קיים חשש מגרירת רגליים. "הפיטורים של גלנט יכולים להיות גם איתות מראש לממשלה לכך שהחטופים הם לא בראש סדר העדיפויות שלו", אמר. "חובת ההוכחה תהיה על ישראל כ"ץ, אבל לא בטוח שיהיו לו היכולת והרצון להתעמת עם נתניהו ולהביא את החטופים הביתה. אם הוא יהיה רק 'יס-מן' של ראש הממשלה אנחנו נישאר בסיפור הזה תקופה ארוכה, ואני לא יודע כמה חטופים עוד יישארו בחיים בזמן הזה".
פורסם לראשונה: 22:08, 06.11.24