אבו מוחמד אל-ג'ולאני, מנהיגו של ארגון המורדים הג'יהאדיסטי "הייאת תחריר א-שאם" ומי שנתפס כעת כשליט בפועל של סוריה החדשה, טוען בריאיון ל-BBC הבריטי שפורסם הלילה (בין רביעי לחמישי) כי ארצו מותשת, לא נשקף ממנה איום לשכנותיה ולמערב – והגיע הזמן שיוסרו הסנקציות שהוטלו עליה במהלך מלחמת האזרחים. "עכשיו, אחרי כל מה שקרה, הסנקציות חייבות להיות מוסרות מכיוון שהן כוונו לפגוע במשטר הקודם", אמר אל-ג'ולאני. "אסור שהקורבן ומהדכא יקבלו את אותו היחס".
סוריה החדשה – עוד כותרות:
• אסד הופל, אבל הקרבות בסוריה נמשכים: 21 לוחמים פרו-טורקים נהרגו במתקפה כורדית
• שבוע אחרי אסד, בסוריה פותחים את קברי האחים: "אלפים נעלמו, איפה הילדים?"
• "למה שג'יהאדיסט ישלוט בנו?": הדרוזים בסוריה חוששים מהשלטון החדש
• המערב חוזר לדמשק. CNN: "האסיר המבוהל" שתיעדנו - קצין בצבא אסד שהתחזה
ארגונו של אל-ג'ולאני, נזכיר, נודע בעבר בשם "ג'בהת א-נוסרה" ונחשב באותם ימים לשלוחה של אל-קאעידה בסוריה. אחרי שהכריז על שינוי השם ל"הייאת תחריר א-שאם" ועל התנתקות מארגון הטרור העולמי ניסה בשנים האחרונות אל-ג'ולאני לשכנע את הסורים והעולם כי זנח את דרכי הג'יהאד וכי פניו לכינון משטר מתון שיכיל ויכבד את כל המיעוטים באשר הם, בניגוד למשטרים שהנהיגו דאעש, אל-קאעידה או הטליבאן בשטחים שאותם כבשו.
מאז הפלת משטר אסד בתחילת השבוע שעבר אמרו בכירים במערב כי הצהרותיו של אל-ג'ולאני מעודדות, אך הדגישו כי הוא ייבחן על פי מעשיו. לפי שעה ארה"ב ובריטניה לא הסירו את ארגונו מרשימת ארגוני הטרור שלהן, ורשמית האמריקנים עדיין מציעים על ראשו פרס של 10 מיליון דולר.
בריאיון ל-BBC שפורסם הלילה, ושאליו הגיע אל-ג'ולאני כפי שהוא מקפיד לעשות לאחרונה חנוט בחליפה ולא לבוש מדים, התעקש מנהיג "הייאת תחריר א-שאם" כי ארגונו אינו ארגון טרור. הוא הדגיש כי אנשיו אינם פוגעים באזרחים או באזורים אזרחיים, וכי למעשה הם רואים עצמם כקורבנות הפשעים של משטר אסד. אל-ג'ולאני גם הכחיש שבכוונתו להפוך את סוריה למדינה בסגנון אפגניסטן, שם הטליבאן – על אף הבטחותיו כי שינה את דרכיו ונעשה מתון יותר – פגע מאז חזרתו לשלטון ב-2021 בשלל חירויות פרט, ובין השאר אסר על נשים לצאת לעבודה וללמוד, חייב אותן מחדש להתכסות בבורקה ולאחרונה אף החל לקדם, לכאורה "במתינות ובשיתוף פעולה מצד כלי התקשורת", איסור על שידורם בטלוויזיה של תמונות וסרטונים שבהם רואים יצורים חיים, בכלל זה בני אדם, משום שהמעשה מפר את ההלכה האיסלאמית.
בריאיון שפורסם הלילה הדגיש אל-ג'ולאני כי סוריה ואפגניסטן הן מדינות שונות מאוד עם מסורות שונות: בין השאר ציין כי החברה האפגנית היא חברה שבטית, בעוד דפוס המחשבה של הסורים אחר. הוא גם אמר כי בניגוד לטליבאן הוא מאמין בזכותן של נשים לרכוש השכלה: "זה יותר מ-8 שנים שיש לנו אוניברסיטאות באידליב, ונדמה לי ששיעור הנשים בהן הוא יותר מ-60%". אידליב הוא המחוז בצפון-מערב סוריה שנותר המעוז האחרון של המורדים בשנים האחרונות עד שיצאו בחודש שעבר למתקפת הפתע שבה הפילו את משטר אסד. ארגונו של אל-ג'ולאני נחשב לשליט של המחוז הזה באותן שנים.
כשנשאל ב-BBC אם תחת ההנהגה החדשה בדמשק תותר בסוריה צריכת אלכוהול, אף שההלכה האיסלאמית אוסרת על כך, אמר: "יש הרבה דברים שפשוט אין לי זכות לדבר עליהם כי הם עניינים משפטיים". הוא הוסיף כי צוות סורי של מומחי משפט יגבש חוקה חדשה, והם יחליטו: "כל שליט או נשיא יצטרך לציית לחוק".
בינתיים בסוריה ממשיכים היום לחפור באתרים שבהם לפי החשד מסתתרים קברי אחים שאליהם השליכו אנשי אסד בשנות שלטונו אלפי גופות של אזרחים המוגדרים לפי שעה נעדרים, בהם המוני מתנגדי משטר שנרצחו בעינויים בבתי הכלא. במהלך מלחמת האזרחים הסורית, שפרצה ב-2011 ונמשכה למעשה בעוצמות משתנות עד לשבוע שעבר, נהרגו לפי הערכות יותר מ-500 אלף איש, אבל עוד עשרות אלפים הוגדרו נעדרים – ולא נמצאו בבתי הכלא של המשטר כשזה קרס לפני 12 יום. כעת מגלים הסורים עוד ועוד קברי המונים ומחלצים מהם עצמות, בתקווה לפחות לסגור מעגל. חקלאי שחזר לחווה שלו בדרעא סיפר השבוע למשל לסוכנות הידיעות הצרפתית AFP כי צורתה של הקרקע שמצא שם עוררה את חשדו, ולכן הוא ואחרים החלו לחפור בה: "חפרנו ומצאנו גופה ועוד גופה, עד שהגענו ל-22", העיד.