בכירים בקהילה היהודית בבודפשט אומרים כי לפי שיחות עם מקורבי ראש ממשלת הונגריה, ויקטור אורבן, מדינתו קרובה מאוד להעברת השגרירות שלה לירושלים, וייתכן שתעשה זאת כבר בסוף החודש או בחודש הבא.
לדברי הבכירים, ההחלטה של אורבן על העברת השגרירות כבר נפלה וכעת דנות שתי המדינות בעיתוי המתאים לכך. בכיר בקהילה היהודית המקורב לממשלת הונגריה אמר כי "אורבן אמר לנתניהו שהוא מוכן להעביר את השגרירות לירושלים ושהם צריכים לחכות לעיתוי המתאים. מבחינתו העיתוי תלוי בעיקר בנתניהו. אם זה טוב לישראל הוא יעשה את זה, ולא אכפת לו מה יגידו באיחוד האירופי שמתנגד לכך".
אם הונגריה תעביר את השגרירות שלה לירושלים זאת אכן תהיה דרמה גדולה, שכן היא חברה באיחוד האירופי ותהיה המדינה הראשונה שתעשה צעד כזה - שוודאי יקים עליה את האיחוד שאינו מכיר בירושלים כבירת ישראל.
עוד נודע, כי איטליה שוקלת לפתוח שלוחה דיפלומטית או שגרירות בירושלים, וכבר יצרו קשר עם הצ'כים שמחזיקים שלוחה בירושלים. כיום פועלות בירושלים ארבע שגרירויות: ארה"ב העבירה את שגרירותה במאי 2018, גואטמלה העבירה את שגרירותה באותו חודש, קוסובו הקימה את השגרירות במרץ 2021 והונדורס העבירה את השגרירות ביוני 2021. במקביל פועלים בירושלים מספר משרדים של מספר מדינות: ברזיל, הונגריה (משרד סחר), צ'כיה ואוסטרליה.
בין הונגריה לאיחוד האירופי, יודגש, קיימת מתיחות ארוכת שנים סביב שלל סוגיות, בין השאר בעקבות היחס של הונגריה למהגרים ומבקשי מקלט, והלחץ שמפעיל השלטון ההונגרי על אקדמאים, שופטים וכלי התקשורת. גם בסוגיית המלחמה באוקראינה הונגריה היא חריגה באיחוד: אף שלא הטילה וטו על הסנקציות על רוסיה, היא הביעה התנגדות אליהן, ואורבן, שנחשב למקורב לנשיא רוסיה ולדימיר פוטין, מתח לא אחת ביקורת על נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי.
מאז עלייתו לשלטון ב-2010 האשים האיחוד האירופי את אורבן בפירוק המוסדות הדמוקרטיים של ארצו, בהשתלטות על התקשורת ובפגיעה בזכויותיהם של מיעוטים. על רקע זה מעכבת בריסל יותר מ-10 מיליארד דולרים שהיא אמורה להעביר לבודפשט, בין השאר לצורך השיקום מנזקי הקורונה.
אורבן הביע לאורך השנים גם תמיכה בנתניהו, והיה נכון בעבר לסייע לישראל בחסימת הצהרות או פעולות של האיחוד האירופי נגד ישראל. השניים גם שותפים בהתנגדות שלהם לאיל ההון היהודי-הונגרי ג'ורג' סורוס, שתורם לארגונים ופעילים ברחבי העולם, בכללם כאלו שמביעים ביקורת על ממשלותיהם.
פרט להונגריה, איטליה שוקלת לפתוח שלוחה דיפלומטית או שגרירות בירושלים. כיום פועלות בירושלים ארבע שגרירויות: ארה"ב העבירה את שגרירותה ב-14 במאי 2018, גואטמלה העבירה את השגרירות יומיים לאחר מכן, במרץ 2021 קוסובו הקימה שגרירות בבירה והונדורס העבירה את השגרירות ביוני אותה שנה. כפי שפורסם לראשונה ב-ynet, גם פפואה גינאה החדשה תפתח שגרירות בירושלים.
ביוזמת שר החוץ אלי כהן, הונפו שלשום בכניסה לבניין משרד החוץ בירושלים דגלי המדינות שהעבירו את שגרירויותיהן לירושלים. כהן אמר באירוע: "לקראת אירועי יום ירושלים, חגגנו יחד עם ארצות הברית, גואטמלה, קוסובו והונדורס את החלטתן להקים שגרירות בבירת ישראל, והנפנו את דגלי המדינות בכניסה למשרד החוץ. לקחתי על עצמי משימה - להביא עוד שלוש שגרירויות לירושלים עד סוף שנת 2023, ואני קורא מכאן לשאר מדינות העולם לפתוח את שגרירויותיהן בירושלים".