בפסק דין שזוכה לשבחים בעולם כבעל חשיבות "היסטורית" בחתירה אחר צדק עבור קורבנותיו של רודן סוריה בשאר אסד, בית משפט בגרמניה הרשיע היום (ה') קצין מודיעין לשעבר במשטר הסורי בפשעים נגד האנושות, וגזר עליו מאסר עולם. אנוואר רסלאן, בן 58, הוא הגורם הבכיר ביותר עד כה במשטרו של אסד שהורשע בלקיחת חלק בדיכוי האכזרי של ההתקומות העממית שפרצה בסוריה ב-2011, כחלק ממחאות "האביב הערבי", התקוממות שהפכה במהרה למלחמת אזרחים עקובה מדם.
בעלת בריתו של אסד, רוסיה, סייעה לו לא רק להביס את המורדים – אלא גם בלחמוק מאימת הדין הבינלאומי: היא וסין ניצלו את זכות הווטו שלהן במועצת הביטחון של האו"ם ושללו בכך מבית הדין הפלילי הבילאומי בהאג את הסמכות להעמיד לדין את אלו שלקחו חלק בפשעים בסוריה, אולם בגרמניה ניצלו חוק שמעניק למערכת המשפט שם סמכות לדון בפשעים נגד האנושות שהתבצעו גם במדינות אחרות. כעת מקווים בעולם שמדינות נוספות יילכו בדרכה, ויביאו בכך צדק מסוים לקורבנות ולקרוביהם.
בפסק הדין שניתן הבוקר נקבע כי רסלאן היה אחראי על החקירות שהתבצעו בכלא אל-חטיב הסמוך לדמשק, כלא שיש המכנים אותו "גיהינום עלי אדמות", בשל העינויים הקשים שעברו שם האסירים הפוליטיים שנשלחו אליו. התביעה בבית המשפט בעיר הגרמנית קובלנץ האשימה את רסלאן בכך שפיקח בתקופה שבין אפריל 2011 לספטמבר 2012 על "עינויים שיטתיים ואכזריים" בכלא הזה, של יותר מ-4,000 אסירים. העינויים שעליהם פיקח, כך נטען, הביאו למותם של 58 בני אדם. השופטים קבעו כי ישנן ראיות שרסלאן היה אחראי למותם של 27 בני אדם "בלבד".
העינויים והאכזריות: "הם נהנו מזה"
רסלאן ברח מסוריה כבר ב-2012, וביקש מקלט בגרמניה. בסוכנות הידיעות AFP מציינים כי לא הסתיר את עברו, וסיפר על תקופתו בסוריה למשטרה בברלין, כאשר ביקש ממנה הגנה ב-2015. הוא נעצר על ידי השלטונות שם ב-2019, לצד אדם נוסף, קצין זוטר בשם אייד אל-גריב, שהורשע כבר בשנה שעברה במסגרת אותו משפט בעבירה של סיוע לפשעים נגד האנושות. בית המשפט קבע אז כי אל-גריב סייע לעצור מפגינים נגד משטר אסד ולהעבירם למתקני הכליאה שלו. נגזרו עליו ארבע וחצי שנות מאסר, בפסק הדין הראשון אי-פעם בעולם שבו נקבע כי מי מאנשיו של אסד עסק בעינויים נגד תושבי ארצו.
ההרשעה וגזר הדין שניתנו הבוקר חותמים כעת את המשפט של שני הקצינים הסורים. הוא ארך 19 חודשים, ובמהלכו העידו יותר מ-80 עדים, בהם 12 פקידים במשטר אסד שערקו ממנו. סורים רבים שברחו מארצם בעקבות מלחמת האזרחים הגיעו מרחבי אירופה כדי להעיד בבית המשפט בקובלנץ, וכתריסר מהם נכחו גם היום כדי לשמוע את גזר הדין. השופטת אן קרבר אמרה שהם ראויים ל"כבוד רב" על כך.
"אני מקווה שהצלחנו לתת קול עבור אלו שהוא נלקח מהם", אמר ל-AFP אחד העדים במשפט, ווסים מקדוד, אסיר לשעבר בכלא אל-חטיב. מחוץ לבית המשפט הבוקר הפגינו כמה פעילים סורים שהניפו תמונות של יקיריהם שנרצחו ושלטים ועליהם סיסמאות מחאה כמו "איפה הם?" – כשהכוונה לקרובי המשפחה שלהם שנעלמו לאחר שנשלחו למתקני הכליאה בסוריה. על שלט אחר שהונף נכתב: "פושע אחד הורשע, נותרו עוד כל כך הרבה".
רסלאן, ששמע את גזר דינו הבוקר באמצעות תרגום מאוזניות, נותר בפנים חתומות ולא הביע כל רגש כשהשופטים הקריאו אותו. במהלך המשפט טענו התובעים כי במסגרת העינויים הקשים שעליהם פיקח בכלא אל-חטיב נכללו גם מעשי אונס וניצול מיני, לצד שימוש במכות חשמל, מכות פיזיות, הצלפות ומניעת שינה. העדים סיפרו בפני בית המשפט כיצד הוכו בין היתר באברי מינם, ואחרים נתלו מפרק כף היד שלהם – כאשר רק אצבעות רגליהם נוגעות ברצפה. אחד העדים סיפר כי במהלך שהותו בכלא הוא נדרש לקטלג קברים המוניים.
כתבת BBC ג'ני היל סיפרה כי בשיחותיה עם ניצולים ששרדו את הזוועה בכלא הזה, כמה מהם סיפרו לה כי המענים תלשו את הציפורניים של חלק מהאסירים. אחד הניצולים סיפר כי שמע מתאו צרחות במשך 24 שעות ביממה, בכל יום ויום. אדם אחר סיפר לה כי תוקפיו השתמשו ב"כלים מיוחדים" לצורך העינויים, ולדבריו נראה היה שהם נהנים ממעשיהם.
לצורך ההרשעה לא הסתפקה התביעה רק בעדים: היא סיפקה גם תמונות קשות של אלפי גופות שלפי הערכות הן של אסירים שמצאו את אותם במתקני הכליאה של משטר אסד. התמונות הללו הוברחו אל מחוץ לסוריה על ידי שוטר לשעבר שערק, ומוכר רק בכינוי "קיסר". לפי נתוני מרכז המעקב הסורי אחר זכויות אדם – ארגון אופוזיציה למשטרו של אסד שמושבו בבריטניה – כ-60,000 בני אדם נהרגו בעקבות עינויים או תנאים קשים שחוו בבתי הכלא בסוריה.
הרופא שרצח עם רעל בבית חולים
גרמניה, יש להדגיש, אינה המדינה היחידה שהאשימה סורים שפנו אליה למקלט בפשעים נגד האנושות. תיקים שכאלו נפתחו בשנים האחרונות גם בצרפת ובשבדיה, אולם המשפט הנוכחי זוכה לתשומת לב נרחבת בעולם – ומעורר כאמור תקווה שמדובר בתקדים שייתן תנופה עבור הניסיון להביא צדק עבור קורבנותיו של אסד או בני משפחותיהם. בגרמניה, שקלטה כ-800,000 פליטים סורים, ייפתח בשבוע הבא משפט נוסף, נגד רופא סורי שחשוד גם הוא בפשעים נגד האנושות. בין היתר מיוחס לו רצח של אסיר בבית חולים צבאי בעיר חומס, באמצעות הזרקת רעל.
"המשפט הזה מטיל מחדש אור זרקורים שהיה כה-נדרש על העינויים מעוררי החלחלה, האכזריים והלא-אנושיים – שכללו אלימות מינית – ושאותם חוו במתקני הכליאה אין-ספור סורים", אמרה אחר הצהריים מישל בצ'לט, נציבת האו"ם לזכויות אדם. "מדובר באבן דרך ובזינוק בחתירה אל עבר אמת, צדק ופיצויים עבור ההפרות החמורות של זכויות אדם שבוצעו בסוריה לאורך יותר מעשור", הוסיפה.
בצ'לט הביעה תקווה כי הדין ימוצה עם סורים נוספים שלקחו חלק בפשעים הללו: "ההרשעה הזו מהווה תמרור אזהרה עבור הרשויות הסוריות – לא משנה איפה אתם או כמה בכירים אתם, אם ביצעתם עינויים או הפרות חמורות אחרות של זכויות אדם, אתם תישאו באחריות במוקדם או במאוחר – בארצכם או מחוצה לה".
גם שר המשפטים הגרמני, מרקו בושמן, פרסם אחר הצהריים הודעה ובה מסר דומה: בושמן קרא למדינות נוספות ללכת בעקבות מה שכינה "הפעילות סוללת הדרך" של מערכת המשפט הגרמנית. "אסור שפשעים נגד האנושות יישארו ללא עונש. לא משנה איפה הם בוצעו, לא משנה על ידי מי", אמר.
למרות חשיבותו של פסק הדין, בארגוני זכויות אדם מזהירים כי בשטח – בסוריה – פשעיו של משטר אסד נמשכים כל העת. "אנחנו מברכים על תוצאות המשפט, אבל אסור לנו לשכוח שהאכזריות שהוכחה בבית המשפט ממשיכה עד עצם היום הזה בסוריה", אמר אריק וויט, מארגון בשם Open Society Justice Initiative, שסיפק סיוע לכמה מהעדים במשפט.