סוכנות הידיעות הסורית הרשמית "סאנא" דיווחה היום (שישי) כי מעבר הגבול אל-ערידה שבין סוריה ללבנון יצא משימוש בעקבות תקיפה ישראלית. לפי דיווח נוסף בלבנון, התקיפה באל-ערידה ניתקה את הכביש במקום המחבר בין שתי המדינות. בנוסף, ברשת "אל-מיאדין" הלבנונית, המזוהה עם חיזבאללה, דווח הבוקר כי גם מעבר אל-ג'וסיה יצא גם הוא משימוש בעקבות התקיפות הלילה.
תיעוד מתקיפת מעברי הגבול
(צילום: דובר צה"ל)

במקביל, דובר צה"ל, תא"ל דניאל הגרי, הודיע הבוקר על "תקיפה של צירי הברחת אמצעי לחימה ותשתיות טרור לחיזבאללה, בסמוך למעברי הגבול של המשטר הסורי בין סוריה ללבנון". לפי ההודעה, התקיפה היא חלק מהפעילות של צה"ל בשבועות האחרונים, שמטרתה לפגוע ביכולות יחידה 4400 של חיזבאללה, "האחראית להעברת אמצעי לחימה המשמשים להוצאה לפועל של מתקפות טרור נגד העורף הישראלי וכוחות צה"ל".
מעבר אל-ערידה נמצא בצפון לבנון, באזור עכאר, ומחבר בין שני כפרים בעלי אותו השם, האחד באזור טרטוס שבסוריה והשני באזור טריפולי בלבנון. מעבר ג'וסיה מחבר בין צפון אזור אל-בקאע בלבנון לכפר אל-קוסייר באזור הכפרי של חומס בסוריה. מדובר בשני מעברים הנכללים בין ששת המעברים החוקיים בין שתי המדינות, כאשר קיימים גם מעברים נוספים, לא רשמיים.
עקב התקיפות, הביטחון הכללי בלבנון הודיע על "סגירת מעברי הגבול היבשתיים עד להודעה חדשה, כדי לשמור על ביטחון העוברים, כתוצאה מהתקיפות החוזרות הישראליות", אך ציין כי "מעבר אל-מסנע ישאר פתוח לכניסה ויציאה".
נזקי התקיפןת במעברי ג'וסיה ואל-ערידה

3 צפייה בגלריה
חזרת מעבר אל-ערידה לפעולה ב2/12
חזרת מעבר אל-ערידה לפעולה ב2/12
חזרת מעבר אל-ערידה לפעולה בתחילת השבוע
לא מדובר בפעם הראשונה שהותקפו מעברי הגבול בין סוריה ללבנון, המשמשים את חיזבאללה להברחות - וגם לא בפעם השנייה והשלישית. רק בתחילת השבוע דווח בתקשורת הערבית, הסורית והלבנונית על תקיפת מעברי אל-ג'וסיה, אל-ג'ובאניה ואל-חוז במשך יומיים ברצף, וגם בימים ובשבועות לפני כן דווח על תקיפות של מעברים וגשרים המחברים בין שתי המדינות. עבודות תיקון המעברים לוקחות זמן, אבל לא יותר מדי, והם חוזרים לשימוש מלא. עם התקיפות החוזרות של צה"ל, ניתן להבין כי הם חוזרים לשימוש מלא לא רק על-ידי התושבים, אלא גם על ידי חיזבאללה.
מעבר אל-ערידה למשל חזר לפעול רק ביום שני האחרון. שר התחבורה הלבנוני, עלי חמיה, הודיע בצורה רשמית כי הלבנונים הנמצאים בסוריה יכולים לחזור דרכו למדינה. המעבר הותקף ב-27 בנובמבר, שעות לפני כניסת הפסקת האש לתוקף. כך, לקח פחות משבוע להחזיר את המעבר לפעילות, ושבוע ויומיים בלבד כדי שיהיה צורך לתקוף אותו שוב עקב ניצולו על-ידי חיזבאללה.
3 צפייה בגלריה
נזקי התקיפה הישראלית במעבר אל-ערידה
נזקי התקיפה הישראלית במעבר אל-ערידה
נזקי תקיפה ישראלית במעבר אל-ערידה
השאלה העולה היא כיצד הצבא יפעל בהמשך. צה"ל תוקף את המעברים ברציפות, לבנון מתקנת אותם תוך כמה ימים והפעילות בהם, כולל פעילות הטרור, חוזרת לשגרה. היבט נוסף הוא המשך קיומה של הפסקת האש, לצד המשך התקיפות הרציפות של מעברי הגבול, שלא מפסיקים לשמש נתיב להברחת אמצעי לחימה עבור ארגוני הטרור בלבנון.
אמצעי הלחימה, הכספים והפעילים המוברחים דרך המעברים מגיעים בסופו של דבר לאזורי לבנון השונים, שם הם מאוחסנים או ממתינים ליום פקודה, ומהווים איום ישיר על ישראל שיש להמשיך ולסכל. גם אם התרחיש האופטימי יתקיים והסכם הפסקת האש ייאכף בצורה מוצלחת ב"אזור הדרומי לליטני", הגבול המזרחי והצפון-מזרחי של לבנון עם סוריה ימשיך להוות אתגר משמעותי, כאשר גם הלחימה בסוריה כעת נכנסת למשוואה.
עם המשך הלחימה בסוריה, המרכז הסורי למעקב אחר זכויות אדם, ארגון אופוזיציה למשטר אסד הפועל מלונדון, מסר לרשת "סקיי ניוז בערבית" הבוקר כי המורדים נמצאים 5 ק"מ בלבד מהעיר חומס, וכי כביש חומס-חמה נמצא בידיהם. העיר חומס גובלת עם לבנון, ובאזור הכפרי שלה נמצאים כמה מעברי גבול רשמיים עם לבנון, גם אל-ג'וסיה שהותקף, אך לא רק הוא. גם מעבר תלכלח ומעבר מטרבא נמצאים באזור. ברשתות הערביות דווח הבוקר על תנועת עקירה מחומס עקב התקדמות המורדים, לכיוון טרטוס שבמערב סוריה וגם לכיוון לבנון. הכאוס בסוריה ישפיע בהכרח על מעברי הגבול הלבנוניים עם המדינה, ויקשה לפקח על פעילות גורמי הטרור, שינסו לנצל את המצב עוד יותר.