מתכנני מבצע הנקמה האמריקני, שנעשה בתגובה על הרג שלושת החיילים האמריקנים ופציעת 35 חיילים נוספים בירדן, ידעו בדיוק במי הם פוגעים.
הנשיא ביידן הודיע לא מזמן ש"נפעל בזמן ובמקום שיתאימו לנו", ואתמול בערב (רביעי) החליט לקיים את הבטחתו: פחות משבוע אחרי המתקפה על הבסיס האמריקני בגבול ירדן־סוריה חוסל בכיר ב"חיזבאללה העיראקי", וויסאם אחמד מערוף, הידוע יותר בכינויו "אבו באכר אל־סעדי".
לפי מקורות המודיעין האמריקני, אותו סעדי, שהיה שומר ראשו של קאסם סולימאני ואף קיבל היתר מיוחד לשאת נשק בסביבתו הקרובה של מפקד כוח אל־קודס האיראני, היה אחראי ל"מבצעי חו"ל" בחיזבאללה העיראקי. הוא היה זה שתכנן את הפיגוע בירדן, שבו נהרגו החיילים האמריקנים.
מאז הפעולה של "כתאיב חיזבאללה העיראקי" והתגובה האמריקנית אתמול, השלטון בעיראק מוצא עצמו בין הפטיש לסדן. מצד אחד, בשלטון תוקפים את האמריקנים ומאיימים ש"נזרוק אתכם הרחק מעיראק". מצד שני, בממשלה מותחים ביקורת על "חיזבאללה העיראקי" שמקבל כספים, נשק והדרכה מאיראן, או מתאמן בבסיסים "בשליטת איראן" בתוך המדבריות של עיראק.
הצמרת העיראקית - מהנשיא עבד אל־לטיף ראשד השיעי הפרו־איראני, דרך שרי הממשלה, מתחלקים כמעט שווה בשווה בין "נאמנות", מחויבות ותלות בארה"ב, לבין החששות מאגרופי הברזל של איראן. כעת, בהמשך לדילמה הזו, פרסמה הממשלה העיראקית "אזהרה" על כוונתה "לסלק לתמיד" את החיילים האמריקנים משטחה. לפי שעה, לא התקבלה החלטה חד־משמעית, אבל האיראנים לוחצים על שלטונות בגדד "להעיף את "האויב הגדול" ומפנים חיצי ביקורת חריפה נגד ביידן ש"לא היה מסוגל להבליג על מותם של שלושה חיילים מתוך הכוח העצום של ארה"ב באזור".
דוברים בכירים בעיראק מאשימים את ארה"ב שהיא גורמת לחוסר יציבות במדינה. "חוסר היציבות הזה", מדגיש דובר צבא עיראק, "יכניס את עיראק למעגל לא רצוי של סכסוכים עם מדינות שכנות". הדובר, ששמו מוחמד יחיא רסול, אמנם לא פירט באיזו "מדינה שכנה" מדובר, אבל גם בוושינגטון הבינו מיד שמדובר בפחד העיראקי מפני משמרות המהפכה וכוח קודס באיראן.
ארה"ב, המשיך רסול, הייתה אמורה בכלל לפעול בשטחה נגד ארגון דאעש. האמריקנים מחזיקים בעיראק 2,500 חיילים וקצינים שמייעצים לממשל בנושא. אבל מאז המלחמה בין ישראל לחמאס בעזה, עיראק וסוריה מגלות, לתדהמתן, שארה"ב תוקפת גם חלק מהקבוצות שנתמכות בידי איראן ולא רק את דאעש - כפי שהוסכם מראש בין בגדד לוושינגטון. "זה", קובע דובר הנשיאות בעיראק, "מאוד לא מוצא חן בעינינו, ואנחנו דנים ברצינות מלאה ובכובד ראש בהוצאת כל הכוח האמריקני מעיראק, כי האמריקנים בגדו בשליחות שקיבלו על עצמם, על חשבוננו".
חשוב לציין כי מאז תחילת המלחמה בעזה, יש "היתקלויות" על בסיס יומיומי בין חיילים אמריקנים לבין ארגוני גרילה בחסות איראנית בתוך עיראק.
עוד לא ברור עד כמה העיראקים באמת נחושים לגרש את מאות החיילים האמריקנים משטחם בגלל "מעשה הטיפשות", של ההתנקשות בבכיר חיזבאללה העיראקי. ראש הממשלה, שייע א־סודאני, נשמע אתמול החלטי כשדיבר על יציאת האמריקנים. מומחים טוענים כי א־סודאני נאלץ לומר את הדברים בהוראת איראן, למען ביטחון כסאו וביטחון חייו האישיים.