ראשי המודיעין האמריקני מעריכים שוולדימיר פוטין לא יסתפק בכיבוש חבל דונבאס במזרח אוקראינה – וינסה להקים "גשר יבשתי" לטרנסניסטריה, החבל הבדלני והפרו-רוסי במולדובה.
בדיון בוועדת הכוחות המזוינים בסנאט אמרה אבריל היינס, ראש המודיעין הלאומי, שנשיא רוסיה נערך למלחמה ממושכת, במהלכה הוא שואף לרשום הישגים ולהשיג מטרות מחוץ לדונבאס, ובין השאר לכבוש שטחים לחופי הים השחור. "אנחנו רואים סימנים שהצבא הרוסי רוצה להאריך את ה'גשר היבשתי', לטרנסניסטריה", אמרה והתייחסה למחוז הבדלני במולדובה שגובל באוקראינה.
עם זאת ציינה היינס שהכוחות הרוסיים באוקראינה אינם חזקים מספיק כדי לכבוש שטחים ולשמור עליהם ללא גיוס כללי, והגדלת המשאבים של החברה הרוסית. לפי היינס, "השאיפות של פוטין לא תואמות בשלב הזה את היכולות הצבאיות הקונבנציונליות של רוסיה". לטענתה זו הסיבה שבחודשים הקרובים עלולה לחול הסלמה משמעותית במלחמה מצדה של רוסיה – ופוטין עלול לבחור ב"אמצעים דרסטיים" כדי להשיג את מטרותיו. היא מציינת שייתכן שפוטין יכריז על ממשל צבאי, ויורה לשנות את היעדים של הייצור התעשייתי בארצו, כדי לחזק את הצבא במלחמה.
להערכתה של היינס הכוחות הרוסיים יגבירו את המאמצים לשבש את העברת הנשק של מדינות המערב לאוקראינה, ושלא מן הנמנע שרוסיה תנסה "לנקום" על הסנקציות שהוטלו עליה. היא אמרה שפוטין מאמין שככל שהמלחמה תימשך התמיכה של המערב באוקראינה תדעך.
היינס, שמתוקף תפקידה כראש המודיעין הלאומי מפקחת על פעילות ה-CIA והמועצה לביטחון לאומי של ארה"ב, לא מאמינה שפוטין מתכנן להשתמש בנשק גרעיני במלחמה. להערכתה פוטין ישתמש בנשק גרעיני רק כמוצא אחרון - אם יאמין שרוסיה נמצאת תחת איום קיומי.
המודיעין האמריקני מעריך שריכוז הכוחות הרוסיים בדונבאס – מעוז הבדלנים הפרו-רוסים באוקראינה – הוא זמני בלבד, מכיוון שרוסיה לא הצליחה לכבוש את קייב שנמצאת בצפון אוקראינה.
לדיון בסנאט הגיע גם סקוט ברייר, ראש סוכנות הביון של משרד ההגנה. ברייר אמר שהמלחמה באוקראינה - שבשלב הזה מתמקדת בדונבאס - נמצאת ב"מבוי סתום". הוא אמר שהמבוי הסתום עשוי להשתנות אם פוטין יכריז רשמית על מלחמה (כרגע רוסיה מגדירה את המערכה כ"מבצע צבאי מיוחד") ויורה על גיוס כללי. "אם רוסיה לא תכריז על מלחמה ועל גיוס, המבוי הסתום צפוי להימשך זמן מה, ואני לא רואה פריצת דרך באחד הצדדים. אם הם יגייסו ויכריזו על מלחמה עוד אלפי חיילים יישלחו לקרב". סקוט ברייר ציין שעד כה בין 8 ל-10 גנרלים רוסים נהרגו במלחמה באוקראינה.
פוטין ביום הניצחון: "יצאנו למתקפת מנע באוקראינה"
שלשום ציינה רוסיה את יום הניצחון על גרמניה הנאצית, ובכיכר האדומה נערך כמדי שנה מצעד צבאי גדול לציון הישגי הסובייטים במלחמת העולם השנייה. בשנים האחרונות הפך המצעד למפגן כוח פטריוטי שבאמצעותו מנסה פוטין ללכד את הרוסים ולבצר את הנהגתו. הנשיא הגיע לכיכר האדומה עם תחילת המצעד, וכמה דקות לאחר מכן החל בנאומו שבו השווה כבר בתחילתו בין הנאצים לאוקראינים, חודשיים וחצי אחרי הכרזתו כי מטרת המבצע היא "דה-נאציפיקציה לאוקראינה".
"זה אותו דבר עכשיו", אמר פוטין כשהוא משווה בין המלחמה באירופה מול הנאצים שהסתיימה לפני 77 שנה, לבין המערכה באוקראינה. "אתם נלחמים עבור אנשינו בדונבאס, עבור ביטחון המולדת שלנו". כמו בנאומים קודמים שלו, גם הפעם פוטין ניצל את הנאום כדי להצדיק את הפלישה לאוקראינה וכינה זאת "ההחלטה הנכונה היחידה, החלטה שנכפתה עלינו".
בנאום, מול יותר מ-10,000 חיילים, טען פוטין כי המערב תכנן מתקפה על חצי האי קרים, ולמוסקבה "לא נותרה ברירה אחרת" פרט ליציאה למתקפת מנע. לדבריו, "חברות נאט"ו לא רצו להקשיב לנו. היו להן תוכניות אחרות, וראינו אותן. הם תכננו פלישה לאדמות ההיסטוריות שלנו, כולל קרים". פוטין אמר כי הקריאות לנשק גרעיני לקייב יצרו "איום לא מתקבל על הדעת, ממש על הגבול שלנו". הוא הפנה אצבע מאשימה לארה"ב ול"משרתיה הצייתנים", ואמר כי "הסכנה גברה מדי יום".
בסיום דבריו קרא פוטין: "תהילה לכוחות הצבא שלנו. לרוסיה! לניצחון!". הכוחות ענו בשאגה, ומיד לאחר מכן נשמע ההמנון הרוסי והחל ירי הצדעה מתותחים. בנאומו פוטין לא הכריז רשמית על מלחמה ולא על גיוס כללי, ודבריו היו גם חפים מאיומים בשימוש בנשק גרעיני. מנגד, גם לא נראו סימנים בנאום לכך שהוא מתכוון לסיים את המלחמה בקרוב.
פורסם לראשונה: 22:00, 10.05.22