בצעד חריג הגיעו היום (רביעי) למפרץ הוואנה ספינת מלחמה וצוללת גרעינית של חיל הים הרוסי. הגעת כלי השיט הרוסיים לנמל הוואנה לא מתפרשת כאיום של ממש על ארה"ב, אלא כמפגן כוח של ולדימיר פוטין על רקע המלחמה באוקראינה והתמיכה האמריקנית בקייב.
קובה – בעלת ברית ותיקה של רוסיה – ציינה את הגעת כלי השיט במטח כבוד בנמל. כשהפריגטה "אדמירל גורשקוב" והצוללת הגרעינית "קזאן" נכנסו לנמל, דיפלומטים רוסים שנכחו במקום נופפו בדגלי המולדת. יחד עם הפריגטה והצוללת הגיעו גם מכלית דלק וספינה גוררת של הצי הרוסי.
משרד ההגנה במוסקבה מסר שארבעת כלי השיט הגיעו לקובה אחרי שערכו תרגיל באוקיינוס האטלנטי, במהלכו שוגרו "טילים בעלי רמת דיוק גבוהה". משרד ההגנה הרוסי הוסיף כי הצוללת והפריגטה נושאות את הטילים ההיפרסוניים "זיקרון", את טילי השיוט "קליבר" ואת הטילים נגד-ספינות "אוניקס". כלי השיט הרוסיים אמורים להישאר בהוואנה עד 17 ביוני, וסוכנות הידיעות AP ציינה כי הם הגיעו להוואנה לקראת תרגילים צבאיים שמתוכננים בקריביים.
בשבוע שעבר קובה התייחסה להגעת כלי השיט ואמרה שמדובר בנוהל מקובל בקרב בעלות הברית שלה. במשרד החוץ של המדינה הקומוניסטית אמרו שבמשט לא היה נשק גרעיני. ג'ייק סאליבן, היועץ לביטחון לאומי בבית הלבן, אמר היום לכתבים שמדובר בתרגיל שגרתי. סאליבן אמר כי אין שום עדות לכך שרוסיה העבירה טילים מסוג כלשהו לקובה, אך ארה"ב תגלה ערנות.
במקביל להגעת המשט הרוסי הודיעה ממשלת קובה כי שר החוץ, ברונו רודריגס, נפגש היום במוסקבה עם מקבילו סרגיי לברוב. נשיא קובה, מיגל דיאס קאנל, נפגש בחודש שעבר במוסקבה עם ולדימיר פוטין – ביום השנה לניצחון על גרמניה הנאצית, וצפה איתו במצעד הצבאי בכיכר האדומה. הוואנה ומוסקבה הידקו את היחסים מאז פגישה של שני המנהיגים ב-2022.
מפרץ הוואנה נמצא במרחק כ-145 ק"מ מפלורידה. כלי השיט הרוסיים הגיעו למפרץ בימים שבהם בממשל של ג'ו ביידן מתלבטים מה צריך להיות היקף הסיוע לאוקראינה במלחמה מול רוסיה.
הברית של הוואנה ומוסקבה, והיריבות של השתיים עם וושינגטון, הובילו בשנת 1962 ל"משבר הטילים" בקובה: ברית המועצות הציבה באותה שנה בקובה טילים בליסטיים בעלי ראש נפץ גרעיני, והמשבר מול האמריקנים העלה חשש של ממש למלחמה גרעינית.