גורמים בחצי האי קרים דיווחו אמש (יום ה') על ארבעה פיצוצים בעיר סבסטופול. לפי הגורמים, הפיצוצים היו ליד שדה התעופה הצבאי "בלבק" שנמצא מצפון לסבסטופול. מושל סבסטופול דיווח במקביל כי כוחות נ"מ יירטו מל"ט אוקראיני, וכי לא נגרם נזק. באוקראינה טרם התייחסו לפרסומים.
הדיווחים מסבסטופול היו יומיים בלבד אחרי הפיצוצים שהיו במחסן תחמושת בחצי האי, שרוסיה סיפחה מאוקראינה ב-2014. קייב לא קיבלה אחריות פומבית לפיצוצים במחסן התחמושת, אך גורם אוקראיני בכיר ציין כי "יחידת עילית" אחראית לפיצוצים. רוסיה הודתה שמדובר בפעולת חבלה.
החבלה במחסן התחמושת הייתה שבוע בלבד אחרי הפיצוצים המסתוריים בבסיס חיל האוויר סאקי בקרים, פיצוצים שלפי ההערכות היו גם הם כתוצאה ממעשה חבלה מכוון שביצעה אוקראינה נגד הכוחות הרוסיים. מדובר בהתפתחויות משמעותיות במלחמה, שהתנהלה בשלל חזיתות באוקראינה - אך עד שורת האירועים האחרונים (שקייב לא לקחה עליהם אחריות באופן רשמי), לא הגיעה לקרים.
בפיצוצים שהיו בבסיס סאקי - אחד הבסיסים הצבאיים הגדולים ביותר של רוסיה בחצי האי קרים - נהרג אדם אחד ועוד ארבעה נפצעו. תמונות לוויין שפורסמו יומיים לאחר מכן חשפו נזק כבד שנגרם לכלי טיס ולתשתיות במקום. לפחות שמונה מטוסים רוסיים נהרסו או ניזוקו קשות, ולפחות שלושה מכתשים, אולי כתוצאה של פגיעות מדויקות, נראו על הקרקע.
אתמול הודיעה אוקראינה ששלושה אזרחים נהרגו ועוד 17 נפצעו במתקפת רקטות שהייתה אתמול לפנות בוקר בעיר חרקוב – העיר השנייה בגודלה במדינה. שלשום נהרגו 12 בני אדם במתקפה רוסית נוספת בעיר. נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי אמר כי מדובר ב"מתקפה צינית ובזויה נגד אזרחים ללא כל הצדקה. אנחנו לא נסלח, אנחנו ננקום על כך".
ארדואן וגוטרש באוקראינה. במוקד: חשש מאסון גרעיני
מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש ונשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן הגיעו לעיר לבוב באוקראינה, ונפגשו אתמול עם הנשיא וולודימיר זלנסקי. בתום השיחות שניהלו השלושה הם התייחסו לחשש מאסון בתחנת הכוח זפוריז'יה – תחנת הכוח הגרעינית הגדולה באירופה, שנמצאת תחת כיבוש רוסי מתחילת המלחמה. ההפגזות שהיו לאחרונה בתחנה ובסמוך לה עוררו דאגה רבה בקהילה הבינלאומית, לאור אפשרות של דליפה רדיואקטיבית אם אחד המתקנים החיוניים בתחנה ייפגע.
הכוחות הרוסיים מתבצרים כבר חודשים בתחנה בעיר אנרהודר שבמחוז זפוריז'יה, בדרום-מזרח אוקראינה, אך את התחנה ממשיכים לתפעל העובדים האוקראינים. לאורך המלחמה מתנהלים קרבות בסמוך לתחנה, ורוסיה ואוקראינה האשימו זו את זו בירי לעבר תחנת הכוח הגרעינית - שהופגזה גם בימים האחרונים. לטענת קייב החיילים הרוסים מחזיקים כלי נשק כבדים בתחנה, ותוקפים ממנה את הכוחות האוקראיניים. ברקע ההפגזות מזהירה הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א) מאסון גרעיני, ודורשת לאפשר לה לשלוח פקחים לתחנה בהקדם.
קייב ומוסקבה מאשימות זו את זו ב"פרובוקציות" ומפעולות "דגל כוזב" שמתוכננות במהלך ביקורו של מזכ"ל האו"ם באוקראינה. זה ביקורו השני של גוטרש באוקראינה מתחילת המלחמה. בחודש אפריל, כשמזכ"ל האו"ם הגיע לקייב, מוסקבה ביצעה תקיפה אווירית בעיר.
רוסיה הזהירה שאם המתקן הגרעיני יותקף פעם נוספת היא תסגור אותו – מלאכה מורכבת ורגישה, שלפי קייב תגביר את החשש לדליפה רדיואקטיבית ולאסון גרעיני. מוסקבה הזהירה מ"פרובוקציה אוקראינית" בזפוריז'יה בזמן ביקור גוטרש באוקראינה, ובהמשך הגיעה גם אזהרה אוקראינית.
לפי סוכנות המודיעין האוקראינית רוסיה מתכננת לבצע היום מתקפה בתחנה – ולהאשים את אוקראינה בתקיפת המתקן. המודיעין האוקראיני דיווח כי "הכובשים הודיעו על 'יום חופש' בתחנת הכוח הגרעינית ב-19 באוגוסט", ורק צוות מצומצם יהיה בתחנה. אנשי מודיעין אוקראינים אמרו לרשת NBC כי העובדים בתחנת הכוח התבקשו שלא להגיע היום לעבודה.
ברשת BBC פרסמו אמש הודעה מטעם העובדים בתחנת הכוח הגרעינית. בהודעה בטלגרם כתבו העובדים שם "חסרי אונים" לנוכח "חוסר האחריות ההומאנית והטירוף" בזפוריז'יה. לפי ה-BBC, כ-10,000 עבדו במתקן ערב המלחמה, וחלקם נהרגו או נפצעו במקום עבודתם. בהודעתם הזהירו עובדי זפוריז'יה מאסון גרעיני, ואמרו שבשבועיים האחרונים המתקן הפך ל"מטרה למתקפות צבאיות ממושכות. התקיפות הארטילריות הופכות בכל פעם לעוצמתיות ומסוכנות יותר".
"אנחנו מודאגים. אנחנו לא רוצים עוד צ'רנוביל", אמר ארדואן לכתבים על החשש מאסון גרעיני בזפוריז'יה, והזכיר את התאונה הגרעינית שהייתה ב-1986. מזכ"ל האו"ם גוטרש אמר שהוא מודאג מאוד ממצב תחנת הכוח, וכי כל נזק שייגרם לתחנה יהיה בבחינת "התאבדות".
גוטרש הציע להקים אזור מפורז סביב תחנת הכוח, וקרא לרוסיה לפנות ממנה את כלי הנשק ואת הלוחמים. "אסור שהמתקן הזה יהיה חלק ממבצע צבאי", אמר מזכ"ל האו"ם. מוסקבה דחתה את ההצעה להקים אזור מפורז מסביב לתחנה, וזלנסקי האשים אותה ב"סחיטה גרעינית".
אתמול ערכו צוותי החירום האוקראיניים בזפוריז'יה תרגיל שמדמה דליפה רדיואקטיבית בתחנה. שר הפנים האוקראיני, דניס מונסטריסקי, אמר שאוקראינה חייבת "להיערך לכל תרחיש".
גוטרש וארדואן הגיעו ללבוב (שרחוקה ממוקדי הקרבות) אחרי שבחודש שעבר הם הצליחו להביא את קייב ומוסקבה לחתימה על הסכם באיסטנבול, שאפשר לחדש את ייצוא התבואה מהנמלים האוקראיניים בים השחור – שהיו תחת מצור רוסי מאז הפלישה לאוקראינה. במהלך המלחמה מנסה ארדואן לתווך בין קייב למוסקבה, ולשמור על יחסים טובים עם שני הצדדים. לכתבים באוקראינה אמר ארדואן שארצו נמצאת לצדה של אוקראינה, ותמשיך במאמצים לשים סוף למלחמה.
"בשעה שאנחנו ממשיכים במאמצים שלנו למצוא פתרון, אנחנו נשארים בצד של החברים האוקראינים שלנו", הכריז ארדואן – כשבועיים אחרי שנפגש בסוצ'י עם ולדימיר פוטין, לפגישה שבה סיכמו השניים לחזק את שיתוף הפעולה הכלכלי בין המדינות. בשיחה עם הכתבים באוקראינה הזכיר ארדואן את פוטין רק בהזדמנות אחת, ואמר על השיחות עם גוטרש וזלנסקי: "שוחחנו על חילופי אסירי מלחמה ועל היוזמות שלנו בנוגע לכך, אנחנו נמשיך לשוחח על כך עם מר פוטין".
פורסם לראשונה: 23:00, 18.08.22