מזכיר המדינה האמריקני אנתוני בלינקן, שעורך ביקור ראשון בישראל תחת ממשלתו החדשה של בנימין נתניהו, התייחס הערב (יום ב') במרומז למהפכה המשפטית שמקדמים נתניהו ושר המשפטים יריב לוין - וקרא לבנות קונצנזוס סביב "הצעות חדשות", הדרך האפקטיבית ביותר לדבריו להבטיח שהצעות שכאלו אכן יאומצו. במסיבת עיתונאים משותפת שערך עם נתניהו, בתום מפגש ביניהם בלשכת ראש הממשלה בירושלים, הדגיש בלינקן גם את הצורך בדמוקרטיה חזקה עם "מערכת משפט שווה לכולם".
"היחסים בין המדינות שלנו נטועים באינטרסים וערכים משותפים", אמר בלינקן בהצהרתו. "זה כולל תמיכה שלנו בעקרונות ובמוסדות הדמוקרטיים, שמירה על זכויות אדם, מערכת משפט שווה לכולם, זכויות של קבוצות מיעוט, שלטון החוק, תקשורת חופשית ושמירה על חברה אזרחית חזקה בישראל. המחויבות של האנשים בשתי המדינות שלנו להשמיע את קולם ולהגן על זכויותיהם היא אחת החוזקות הייחודיות של הדמוקרטיות שלנו. חוזקה נוספת היא שבניית קונצנזוס להצעות חדשות היא הדרך האפקטיבית ביותר להבטיח שהן יאומצו ויחזיקו מעמד".
בלינקן הדגיש כי "הדמוקרטיות שלנו יכולות להתחזק – זה מה שארה"ב וישראל עשו אחת לשנייה במשך עשורים רבים, בכך שעמדנו בסטנדרטים המשותפים שייסדנו". עם זאת הוא הודה בחילוקי הדעות הקיימים בין הצדדים, והוסיף כי "חברים" יודעים לדבר "בכבוד ובכנות" גם כשהם לא מסכימים זה עם זה. "השיחות שניהלנו היום לא היו חריגות. השיחות יימשכו כולל עם חברים אחרים בממשלת ישראל ובחברה האזרחית הישראלית כחלק מתהליך שמטרתו להגן ולחזק את עמודי הטווח של הדמוקרטיה שאנו מחויבים לה".
נתניהו, שדיבר ראשון, התייחס גם הוא במרומז לביקורת הנרחבת נגד המהפכה המשפטית שהוא מקדם, כשברקע איתותים שונים מצד האמריקנים כי אלו ילחצו עליו למתן אותה כדי לשמור על האיזונים והבלמים בדמוקרטיה הישראלית. נתניהו אמר הערב כי ישראל וארה"ב חולקות את "אחת הבריתות הגדולות בהיסטוריה המודרנית" – והדגיש כי מדובר ב"שתי דמוקרטיות חזקות שיישארו שתי דמוקרטיות חזקות". "אני מבטיח לך", אמר לבלינקן.
על רקע מתקפת הרחפנים באיראן שיוחסה למוסד, נתניהו הבטיח גם כי ישראל תעשה הכול על מנת למנוע מאיראן לפתח נשק גרעיני – וגם את האמצעים שיאפשרו לה לשגר נשק שכזה. בכך ייתכן שרמז להערכה שנחשפה ב-ynet ולפיה ייתכן שהמתקפה באיספהאן כוונה נגד ניסיון איראני לפתח טילים היפר-סוניים מתקדמים, שקשה מאוד ליירטם. "יש הסכמה שהמשטר הזה לא ישיג נשק גרעיני. היו לנו שיחות חיוביות על גיבוש מדיניות בנושא", הוסיף נתניהו. "אני יכול לחזור על משהו שאמרתי והוא שהמדיניות שלנו ושלי היא לעשות הכול בכוחה של ישראל למנוע מאיראן להגיע לנשק גרעיני ואת היכולת לשגרו. העובדה שאנו וארה"ב עובדים ביחד זה משהו שהוא חשוב ליעד המשותף הזה".
נתניהו התייחס גם לדיכוי האכזרי של "מחאת החיג'אב" באיראן ולסיוע של טהרן לרוסיה במלחמה באוקראינה: "ביקורך בא בזמן חשוב שבו רבים בקהילה הבינלאומית רואים את הפרצוף האמיתי של איראן, את הברבריות של המשטר הזה נגד עמו, כיצד מייצאים תוקפנות מעבר למזרח התיכון".
גם בלינקן התייחס לסוגיה האיראנית, וחזר על הבטחת הנשיא ג'ו ביידן לשמור על ביטחונה של ישראל. "אנו מסכימים שלאיראן לעולם אסור להחזיק בנשק גרעיני – ודנו בהעמקת שיתוף הפעולה בהתמודדות עם מאמציה של איראן לפגוע ביציבות האזור ומעבר לו", אמר. הוא הזכיר את הסיוע האיראני לרוסיה וציין כי הדבר מדגיש דווקא את הצורך לסייע לאוקראינה – גם בהיבט הביטחוני ולא רק ההומניטרי – דבר שישראל נמנעת ממנו לפי שעה מחשש לתגובה חריפה של מוסקבה. לדברי בלינקן, גם סוגיית הסיוע לאוקראינה עלתה בשיחות עם נתניהו.
בלינקן הדגיש גם את הסוגיה הפלסטינית, על רקע המתיחות הביטחונית הגבוהה בעקבות המבצע בג'נין, שיגורי הרקטות מעזה ופיגועי הטרור בירושלים. בלינקן שב וגינה את פיגוע הירי הקשה בשכונת נווה יעקב שבו נרצחו שבעה בני אדם, והביע את תנחומיו בפני נתניהו. הוא הזכיר את המאמצים להרחבת "מעגל השלום" בין ישראל למדינות אחרות בעולם הערבי, אבל הדגיש: "המאמצים האלה הם לא תחליף להתקדמות בין ישראל לפלסטינים". לדבריו, "חיוני להתקדם לעבר היעד המשותף שישראלים ופלסטינים ייהנו באופן שווה מחופש, ביטחון, הזדמנויות, צדק וכבוד. הנשיא ביידן מחויב ליעד הזה. אנו חושבים שהדרך הטובה ביותר לשמור על החזון הזה הוא לשמר ולממש את פתרון שתי המדינות".
מזכיר המדינה האמריקני הוסיף, אולי על רקע ההחלטה שהתקבלה בקבינט להגיב לפיגועים בירושלים באמצעות "חיזוק ההתיישבות ביהודה ושומרון", כי אמר לנתניהו ש"כל דבר שמרחיק אותנו מהחזון הזה מזיק לדעתנו לביטחון ישראל לטווח ארוך ולזהות שלה כמדינה יהודית ודמוקרטית. לכן אנו מפצירים בכל הצדדים לנקוט צעדים דחופים להחזיר את הרגיעה. אנו רוצים להבטיח אווירה שבה אנו יכולים לייצר את התנאים שבהם נוכל להחזיר תחושת ביטחון לישראלים ופלסטינים – שחסרה כעת".
בלינקן ייפגש גם עם אבו מאזן: "קריאות לנקמה – לא התשובה"
בלינקן נחת אחר הצהריים בנמל התעופה בן גוריון אחרי ביקור שערך בקהיר, שם נפגש עם נשיא מצרים עבד אל-פתאח א-סיסי. בביקורו בישראל, שיימשך גם מחר, צפוי בלינקן להיפגש גם עם נשיא המדינה יצחק הרצוג ויו"ר האופוזיציה יאיר לפיד. הוא יבקר גם ברשות הפלסטינית וייפגש עם אבו מאזן.
לאחר נחיתתו מסר כבר הצהרה ראשונה לתקשורת בנתב"ג, ולאחר מכן המשיך למפגש עם נתניהו. תחילה נפגשו השניים עם צוותיהם, ובמפגש נכחו שגרירי שתי המדינות, שר החוץ אלי כהן והשר לעניינים אסטרטגיים רון דרמר. בהמשך נועדו נתניהו ובלינקן בארבע עיניים.
עם נחיתתו גינה בלינקן את פיגועי הטרור בירושלים, והדגיש בדבריו את הצורך להימנע מהסלמה ומפעולות נקמה. "שבעה אנשים נרצחו בפיגוע הטרור בנווה יעקב. רובם יצאו מבית הכנסת אחרי התפילה. אנו מביעים את תנחומנו העמוקים למשפחות הקורבנות - לקחת חיים של חפים מפשע בפעולת טרור הוא תמיד מעשה מגונה, אבל לפגוע באנשים מחוץ למקום פולחן הוא מזעזע במיוחד", אמר.
הוא הוסיף: "המתקפה בשבת הייתה יותר ממתקפה נגד בני אדם, אלא גם מתקפה על חופש הפולחן. אנו מגנים זאת בשפה החריפה ביותר, כך גם הפיגוע בשבת בירושלים שבו נפצעו אב ובנו. אנו מגנים גם את כל אלה שחגגו אחרי הפיגועים האלה, ואת כל פיגועי הטרור שהורגים חפים מפשע – לא משנה מי הקורבנות או במה הם מאמינים".
"קריאות לנקמה נגד עוד קורבנות חפים מפשע הן לא התשובה והן לעולם לא מוצדקות", הדגיש. "זו האחריות של כולם לנקוט צעדים שירגיעו את המתיחות ולא ילבו אותה, לפעול למען יום שבו אנשים לא יחושו פחד בקהילותיהם, בבתיהם ובמקומות הפולחן שלהם. זאת הדרך היחידה לעצור את גל האלימות הגואה שגבה יותר מדי חיים של ישראלים ופלסטינים".
שר החוץ כהן, שקיבל את בלינקן עם נחיתתו, ציין בפניו את חשיבות הרחבת הסכמי אברהם למדינות ערביות נוספות. הוא הודה לו על גינויי הטרור החד משמעיים והזכיר את המחויבות המשותפת לפעול נגד איראן. "הברית בין ישראל לארה"ב היא אחד מעמודי התווך של הביטחון הלאומי של מדינת ישראל ויחסי החוץ שלה", אמר כהן, "ביקורו של מזכיר המדינה בישראל הוא אירוע חשוב ומשמעותי ליחסים בינינו ואני מודה למזכיר המדינה על מחויבותה של ארה"ב ליציבות האזורית".
לפני המראתו לישראל מקהיר אמר בלינקן כי הוא יעודד את כל הצדדים בישראל וביהודה ושומרון להרגיע את המתיחות במקום להסלים את המצב. הוא חזר על העמדה האמריקנית של תמיכה בפתרון שתי המדינות, והוסיף כי קיימת חשיבות בהמשך העבודה נגד פעולות איראן באזור.
פורסם לראשונה: 15:53, 30.01.23