בעוד חברי קואליציה, בהם גם שרים בכירים, מביעים התנגדות - לעיתים גם חריפה - לעסקה לשחרור חטופים, בשבועות האחרונים פונים יותר ויותר בני משפחות והפעילים שמלווים אותם דווקא לסיעות החרדיות ולרבנים חרדים.
לאורך חודשים הביעו ח"כים ושרים מש"ס ומיהדות התורה תמיכה בעסקת חטופים, חלקם אפילו במחירים כבדים. אתמול (שני) נפגשו בני משפחות חטופים עם יו"ר דגל התורה משה גפני, שנחשב גם למקורב לראש הממשלה בנימין נתניהו. "שתדעו לכם שאני לא ישן בלילה, אני כואב את כאבכם ותומך בכל מהלך שיביא לשחרורם במהרה ועושה הכול כדי שזה יקרה", אמר גפני בפגישה. "מצוות פדיון שבויים עומדת לנגד עיניי כל העת. אני מעלה את הנושא הזה בכל פגישה שלי עם ראש הממשלה, בתדירות שבועית, אני אומר לו שצריך לעשות כל מה שאפשר להחזיר אותם".
גם יו"ר אגודת ישראל, שר הבינוי והשיכון יצחק גולדקנופף, הבטיח להעלות את הנושא בכל הזדמנות מול הגורמים שיכולים לפעול להשבת החטופים. "ראש הממשלה וממשלת ישראל לא מניחים דקה לעסוק בנושאים הללו", אמר השר לפני שבוע. "אל תטעו, אין כאן עסקה שאנחנו מתנגדים לה. אין עסקה כלל כי החמאס מתנגד לה. החטופים זועקים אלינו ואומרים: 'תצעקו ותזעזעו את השמיים'. לא באמצעות חסימת כבישים ושביתות, אלא שנעשה כל שביכולתנו להרעיד את השמיים ואת הארץ בתפילה וזעקה, כדי שכל החטופים שנותרו בעזה יחזרו במהרה למשפחותיהם".
משפחות חטופים, כאמור, נפגשות גם עם בכירי הרבנים החרדים, בהם גם מנהיג הזרם הליטאי, הרב דב לנדו, שנפגש עם משפחות חטופים לתפילה ובירך אותם שבקרוב יחזרו יקיריהן לבתיהם.
בש"ס המחויבות לסוגיה גדולה אף יותר. הרב יצחק יוסף, הרב הראשי לשעבר שסיים לאחרונה את תפקידו כנשיא בית הדין הרבני הגדול בירושלים המזוהה עם ש"ס, חזר בחודשים האחרונים על תמיכתו ההלכתית בכל עסקה שתשיב את החטופים והדגיש כי מבחינת ההלכה יש לראות בכך "פיקוח נפש מיידי". על האזהרות מפני חזרת המחבלים שישתחררו לעסוק בטרור אמר כי מערכת הביטחון תוכל לחסל אותם.
כמו כן, יו"ר ועדת החינוך של הכנסת, ח"כ יוסי טייב מש"ס, אמר בימים האחרונים כי יתמוך בעסקה גם במחירים כבדים. גם שר העבודה מש"ס יואב בן צור, שנפגש עם נפגעי המלחמה כמי שממונה על הביטוח הלאומי, הביע תמיכה בעסקה. "החטופים עוברים שם כל רגע ורגע ייסורי נפש וגוף קשים ואכזריים, אנחנו יודעים זאת מהעדות המצמררת של החטופים שחזרו בחיים ומהחטופים שלצערנו נרצחו באכזריות בשבי. אין נחמה עד שנחזיר אותם הביתה חיים", אמר בפגישה שלשום עם הורי החייל החטוף סמ"ר מתן אנגרסט.
ישראל כהן, איש תקשורת חרדי שמלווה את המשפחות בביקוריהן אצל בכירי הרבנים וחברי הכנסת, סיפר בשיחה עם ynet כי "למשפחות החטופים חשוב גם ההיבט האמוני, התפילות והפגישות עם רבנים עונות גם על ההיבט הזה, וגם על היבט לא פחות חשוב של פדיון שבויים ותמיכה בעסקה. המפגשים בבית הרב לנדו היו מרגשים במיוחד. הרב לקח ספר תהילים ובכה יחד עימם, ואפילו ב'יתד נאמן' נתנו לכך אִזכור מיוחד".
לדבריו, "דרעי, גפני וגם גולדקנופף עם המשפחות 'על מלא', וזה חשוב. הם אומרים במפורש שיתמכו בכל עסקה". מנגד אמר כי "המשפחות סבורות שהם היו צריכים ללכת צעד קדימה ולהיות יותר אקטיביים, ואפילו לאיים על ראש הממשלה בפירוק הקואליציה".
בקרב משפחות החטופים, מרבית תשומת הלב מופנית ליו"ר ש"ס אריה דרעי, שלאחרונה מקפיד להתבטא פחות פומבית. גם הוא נפגש עם המשפחות, ובדיונים הביטחוניים שבהם משתתף הוא מעלה את סוגיית העסקה ומצדד בה. בני משפחות שנפגשו איתו מספרים כי הוא מגלה עניין רב בשיחות איתם ובליווי שלהם.
אך חלק מבני המשפחות רוצים ממנו יותר, ובמיוחד אחרי רצח ששת החטופים בשבי מצפים ממנו לעלות מדרגה. הם היו רוצים לראות אותו מאיים במשבר קואליציוני ובפירוק הממשלה על רקע העסקה, ולא רק שיעלה את הנושא בכל הזדמנות מול נתניהו.
מול ביתו של יו"ר ש"ס בירושלים התקיימה אתמול הפגנה למען שחרור החטופים. "דרעי, אל תאמר שתיקה. קום ודרוש עסקה עכשיו. זה הזמן לפעול ולא רק לדבר, תהיה איתנו עד להחזרת החטופים", קראו המוחים.
אך בש"ס לא מאמינים שאיום בפירוק הממשלה ישפיע על העסקה. הם אכן משתכנעים מחלק מנימוקיו של נתניהו בנוגע לחשיבות ההישארות בציר פילדלפי, ומאמינים שהמכשולים מצד חמאס גדולים יותר מאלו שמצד הממשלה, ואף שאלו מוכנים לעשות ויתורים ביטחוניים כבדים - ברמה הפוליטית הם עדיין מסתייגים. המפלגות החרדיות לא ירצו לפרק את הממשלה כשהדיונים על חוק הפטור מגיוס הדרמטי עדיין נמשכים בוועדת החוץ והביטחון, ובש"ס מנסים לדחוף לכך שיהיה תואם כמה שיותר את עמדותיה לגבי בחורי הישיבות.
וכשפירוק הממשלה לא עומד על הפרק, צריך לפנות לאפיקים אחרים. גורמים פוליטיים בכירים מכל הקשת הפוליטית, המצויים בקשר עם דרעי, מספרים כי לאחרונה הוא מרוכז בשני נתיבים עיקריים: האחד הוא חיבורים פוליטיים וחתירה לממשלת אחדות רחבה, והשני - קידום עסקת חטופים.
בתקופה האחרונה זיהה דרעי דמויות פוליטיות מרכזיות שסבורות כי יש צורך בהתגייסות ובכניסה לממשלה לצורך הקטנת כוחו של השר לביטחון לאומי בן גביר, בעקבות מה שמתפרשים על ידיו כ"אירועי סחיטה״ מצידו. דרעי ואנשיו עורכים לא מעט שיחות כדי לקדם יוזמה שבמסגרתה האופוזיציה תיכנס לממשלה כמקשה אחת: יו"ר יש עתיד יאיר לפיד, יו"ר ישראל ביתנו אביגדור ליברמן, יו"ר המחנה הממלכתי בני גנץ ויו״ר תקווה חדשה גדעון סער.
מהלך כזה יוכל להרחיב את כוחם בממשלה של התומכים בעסקה, ואם זו תבשיל מול חמאס, היא תעבור יותר בקלות למרות המתנגדים מהימין.