נשיא המדינה יצחק הרצוג נפגש הערב (יום ד') עם נשיא ארה"ב ג'ו ביידן בבית הלבן, שישה ימים לפני הבחירות לכנסת. בפגישה הוא הציג לביידן את ההוכחות הישראליות לשימוש בכטב"מים האיראניים באוקראינה שהושגו באמצעות ניתוח חזותי של מערכת הביטחון.
ביידן אמר בפתח פגישתם כי "מחר ישראל ולבנון יחתמו על הסכם הקבע שמגדיר את הגבול הימי ביניהן. זו פריצת דרך היסטורית שנדרש אומץ רב כדי להגיע אליה. ההסכם הזה יאפשר לשתי המדינות הפעלה של שדות גז, ובכך יעניק להן תקווה חדשה והזדמנויות כלכליות".
נשיא ארה"ב הוסיף כי "אנחנו הולכים לדון במחויבות האיתנה, שציינתי 5,000 פעמים בקריירה שלי; המחויבות של ארה"ב לישראל, המובססת על העקרונות, האידיאלים והערכים שלנו. אלה אותם ערכים. אמרתי לא פעם, אם ישראל לא הייתה קיימת היינו צריכים להמציא אותה. אני זוכר שכשהייתי נער, אבא שלי דיבר על איך היינו צריכים לעשות הרבה יותר. למה לא הפצצנו את פסי הרכבת במלחמת העולם השנייה? מדובר בדאגה עמוקה ומשותפת. ולכן יש לנו ערכים ואינטרסים משותפים, ואני מקווה שנספיק לדון בהם היום, ואני חושב שהאינטרסים שלנו חופפים ברחבי העולם ובאזור. תודה שאתה כאן".
הרצוג אמר כי "אתה חבר אמיתי של ישראל. ארה"ב היא בת ברית היסטורית ואני גאה מאוד להגיע כראש מדינת ישראל להביע את החברות והקשר הבלתי מתפשר בין המדינות שלנו". הרצוג הזכיר את המחאה באיראן שפרצה בעקבות מותה של מהסא אמיני. "המשטר האיראני מרסק עשרות אלפי אזרחים איראניים, גברים, צעירים, נשים שמוחות וסך הכול מבקשות זכויות. זאת דוגמה לדרך שבה איראן פועלת. חיסול אזרחיה שלה, התקדמות בפרויקט הנשק הגרעיני וסיפוק נשק קטלני שהורג אזרחים חפים מפשע באוקראינה".
הנשיא הודה לביידן על התיווך האמריקני במשא ומתן עם לבנון ואמר שהם ייפגשו שוב בוועידת האקלים בשארם א-שייח. "נדון בשיחתנו בשילובה של ישראל במזרח התיכון. אנחנו רואים עוד ועוד שילוב של ישראל במיזמים שונים כמו המפגש שבו שנינו נתארח בעוד כמה שבועות בכנס האקלים בשארם א-שייח. אני חושב ששינוי האקלים, משבר האקלים, יכול לשמש מכנה משותף לכל כך הרבה מדינות ועמים וגם בין ישראל לארה"ב".
הרצוג הוסיף כי "אתה יודע שיש בחירות בישראל בשבוע הבא, וגם לכם יש בחירות אמצע. זה אמנם ברור אבל הביקור הזה מדגיש זאת - החברות והקשר החזק עומד מעל לכל מחלוקת ולכל מפלגה. ואני מקווה שנוכל להמשיך ולפעול לטובת מדינת ישראל, ארה"ב והעולם כולו".
בתום הפגישה אמר הרצוג כי "הביקור שלי בא לבטא את העובדה שהיחסים בין ישראל לארה"ב חזקים ומשמעותיים. שוחחנו על מגוון נושאים ובהם האיום האיראני, מה שקורה בין הפעולה האיראנית נגד האזרחים בישראל ובכל האזור. התנועה שלה לאופציה גרעינית ופעולתה נגד אזרחים באוקראינה. דיברנו על שיפור שיתוף הפעולה באזור ועל הדיאלוג עם הפלסטינים. דנו באקלים ובפעולות משותפות. דיברנו גם על המאבק באנטישמיות".
בתוך כך, נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי בירך הערב על "המגמה החיובית" ביחסים עם ישראל, לאחר שיתוף מידע מודיעיני בין שתי המדינות, בין היתר על "400 מל"טים איראניים" שנמצאים בשימוש רוסיה. במסיבת עיתונאים בקייב, הוסיף זלנסקי כי "אנחנו בתחילתו של שיתוף פעולה" וציין כי ההתקדמות בשיתוף המידע המודיעיני מתרחשת לאחר "הפסקה ארוכה".
זלנסקי אמר שהוא מרוצה ממה שנעשה בימים האחרונים, "התחלנו לעבוד". עם זאת, הוא ציין כי "זה לא מספיק. ישראל היא מדינה שיודעת טוב מהי מלחמה באמת, ואני חושב שהיא צריכה לתמוך יותר באוקראינה". לדבריו, "הנתונים המודיעיניים מאשרים שוב את מה שידעו: כ-400 מל"טים איראניים כבר היו בשימוש נגד האוכלוסייה האזרחית האוקראינית".
הרצוג הגיע לוושינגטון בהזמנתו של ביידן וזה ביקורו המדיני הראשון בארה"ב מאז שנכנס לתפקידו כנשיא. הרצוג התקבל בבית הלבן על ידי ראש הפרוטוקול האמריקני, רופוס גיפורד. נשיא המדינה חתם בספר האורחים הרשמי בחדר רוזוולט ולאחר מכן התקבל על ידי הנשיא ביידן בחדר הסגלגל שם מסרו הצהרות לתקשורת.
הרצוג החל את ביקורו בארה"ב אתמול ונפגש עם מזכיר המדינה האמריקני אנתוני בלינקן, יו"ר בית הנבחרים של ארה"ב ננסי פלוסי ובכירי ממשל אחרים. פלוסי הזמינה את הרצוג לנאום בפני הקונגרס האמריקני במועד שטרם נקבע, לציון יום העצמאות ה-75 של מדינת ישראל.
בפגישתם של הרצוג ובלינקן אתמול, אמר מזכיר המדינה כי הוא מודאג מההסלמה ביהודה ושומרון וקרא לישראל ולפלסטינים "לנקוט את הצעדים הדרושים כדי לנסות ולהפחית את האלימות ולהימנע ממנה". בלינקן חזר על התחייבותה של ארה"ב כלפי ביטחון ישראל לקראת הסכם הגז עם לבנון, והרצוג נועד גם עם המתווך האמריקני עמוס הוכשטיין והודה לו על מעורבותו בגיבוש ההסכם.
בלינקן הוסיף כי וושינגטון "עוקבת בדאגה" אחרי המעורבות האיראנית בסיוע לצבא רוסיה במלחמה באוקראינה. הוא הזכיר את אספקת המל"טים לצורך המלחמה של פוטין נגד אוקראינה: "זה דבר נורא בעינינו", אמר.
פורסם לראשונה: 19:51, 26.10.22