אחרי שבלשכת רה"מ בנימין נתניהו חיפשו חבר כנסת שיקדם חוק שיסנדל את ועדת החקירה הממלכתית, ויקבע כי במקומה תוקם ועדה פוליטית, מתברר כי היוזם המיועד מהליכוד - ח״כ בועז ביסמוט - לא יגיש את ההצעה, ובמפלגה מחפשים כעת יוזם אחר שיוביל אותה בכנסת.
2 צפייה בגלריה
(צילום: רויטרס)
בליכוד, נזכיר, גיבשו חוק שיאסור על הקמת ועדת חקירה ממלכתית לאירועי 7 באוקטובר. לפי ההצעה, תיקבע ועדה במינוי פוליטי - עם חשש כבד שוועדה שפועלת "מטעם" לא תחקור באופן רציני את המחדל. בסביבת ראש הממשלה חיפשו ח"כ שיוכל לקדם את ההצעה הפרטית ולגייס לה רוב, והגיעו לח"כ בועז ביסמוט שהביע הסכמה.
למרות שביסמוט לא הכחיש בשבוע שעבר כי הוא זה שיוביל את היוזמה, כעת מתברר שהוא מסרב. הח"כ הודיע בימים האחרונים כי למרות פנייה שקיבל לקדם את ההצעה, הוא טרם נתן לכך הסכמה סופית.
את עיקר השיחות מול ביסמוט בשבוע שעבר ניהלו גורמים בלשכת ראש הממשלה, ולאחר פרסום ההצעה המתגבש טס למשלחת פרלמנטרית לקנדה. כעת, לאחר המהומה הציבורית שהתעוררה מאז הפרסום, מבהירים בלשכתו של הח״כ כי הוא לא הסכים לקדם את ההצעה ורק קיבל פנייה בנושא.
2 צפייה בגלריה
 ישיבת השדולה בכנסת למען החטופים
 ישיבת השדולה בכנסת למען החטופים
לא הסכים לקדם את ההצעה. ביסמוט
(צילום: רפי קוץ )
עם סירובו לקדם את ההצעה, סביר להניח שבלשכת נתניהו יחפשו חבר כנסת אחר שיקדם אותה, ככל הנראה מהספסלים האחוריים של הליכוד. מאז שפורסמה היוזמה, התעוררה כאמור ביקורת ציבורית קשה - ובאופוזיציה האשימו את הליכוד בניסיונות טיוח ובריחה מאחריות.
על פי הצעת החוק, ועדת חקירה שתוקם עם נציגים פוליטיים תהיה היחידה שמוסמכת לחקור את כשלי 7 באוקטובר, והיא תאסור על ועדת חקירה ממלכתית לנהל את הבדיקה. במקום ועדה בראשות שופט, כמקובל היום בחוק, תוקם ועדה שתורכב מנציג קואליציה ואופוזיציה, ויחד עם גורמים נוספים - בהם דמויות ביטחוניות מוכרות - יחקרו את הכשלים.
על-פי נוסח ההצעה, את ששת חברי הוועדה שתחקור את הכשלים מטעם הממשלה ימנו חברי הכנסת בשתי דרכים אפשריות: תחילה תיערך הצבעה גלויה במליאה ותידרש תמיכה של לפחות 80 ח"כים למינוי, ואם לא הושג רוב שכזה תוך 14 ימים ממועד ההצבעה הראשונה – חצי מחברי הוועדה ימונו על-ידי הקואליציה, והחצי השני על-ידי האופוזיציה. יהיו לה גם שני יושבי ראש - אחד שתבחר האופוזיציה והשני שתחבר הקואליציה. ההצבעות לצורך המינוי בצורה הזו, כך נכתב בהצעת החוק, "יהיו ברוב רגיל בתוך כל אחד מהגושים".
עיקרי הצעת החוק
במקרה שלא תהיה הסכמה בין שני חלקי הוועדה - אופוזיציה וקואליציה - הועדה תוכל לפרסם שני פרקים נפרדים באותו נושא ועם המסקנות שנמצאות במחלוקת.
באופוזיציה התנגדו להצעה, אולם בליכוד הבהירו כי אם לא יהיה שיתוף פעולה - הם ינסו לחוקק אותו בלעדיה. ראש האופוזיציה יאיר לפיד הבהיר כי יתנגד בתוקף להצעה. גם במפלגת העבודה יצאו נגד היוזמה והודיעו ש"הטיוח לא יתאפשר", ואפילו שרים וחברי כנסת בליכוד התקוממו נגד המהלך. משפחות התצפיתניות יצאו גם הם נגד החוק המתגבש, ובסביבתם הבהירו שהדבר לא יעבור לסדר היום אם יוחלט בכל זאת לקדם אותו.
לבג"ץ כבר הוגשו עתירות בדרישה להקמת ועדת חקירה ממלכתית, והיועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב-מיארה כבר הודיעה כי הקמתה נדרשת בדחיפות - וכי לא תייצג את נתניהו בתגובה לעתירות בבג"ץ. גם ח"כ יואב גלנט טען שדרישתו להקמת ועדה ממלכתית הייתה אחת מהסיבות להחלטת נתניהו לפטרו מתפקיד שר הביטחון.