השר וחבר הכנסת לשעבר מיכאל (מיקי) איתן הלך לעולמו בגיל 80. איתן כיהן כחבר הכנסת ושר בממשלות ישראל מטעם הליכוד במשך 28 שנה, מהכנסת ה-11 עד ה-18. הוא היה בין "נסיכי הליכוד", הדור השני להנהגת התנועה, לצד בני בגין, דן מרידור, רובי ריבלין ואחרים.
הוא נולד בשנת 1944 בשם מיכאל איתן הירשפרונג, ולימים הפך את "איתן" לשם משפחתו. בצעירותו היה פעיל בתא הסטודנטים חֵרות-גח"ל באוניברסיטת תל אביב, ובהמשך היה יועץ ראש עיריית תל אביב לענייני רווחה. צעירי הליכוד בראשותו קידמו את בניית היישוב כוכב יאיר, כחלק משבעה יישובים שהוקמו ממערב לקו הירוק ובסמוך לו.
בשנת 1984 נבחר לכנסת בפעם הראשונה, והוא כיהן כחבר הכנסת ברציפות עד 2013. בכנסת ה-11 היה חבר בוועדת החינוך והתרבות ובוועדת הכנסת. איתן היה אז ממבקריו החריפים של היועץ המשפטי לממשלה, יצחק זמיר, טען נגדו שהוא מונע משיקולים פוליטיים בהעמדה לדין של אנשי ימין, תוך העלמת עין מעבירות של אנשי שמאל, ודרש ממנו להתפטר. הוא אף הגיש תלונה במשטרה נגד זמיר על חשיפת סודות מדינה בפרשת קו 300.
בכנסת ה-12 כיהן בוועדת הכספים ובוועדת הכנסת והקים את שדולת חזית ארץ ישראל, שבמסגרתה עזר רבות להתיישבות ביש"ע. בכנסת הבאה אחריה כיהן גם כממלא מקום יושב ראש סיעת הליכוד וכמתאם האופוזיציה בכנסת. בכנסת ה-14 כיהן כיו"ר סיעת הליכוד-גשר-צומת וכיו"ר הקואליציה, וכן היה חבר בוועדת הכנסת, בוועדת החוץ והביטחון ובוועדת הכלכלה.
כחצי שנה לאחר התפטרותו של בני בגין ולאחר שהושג הסכם רוטציה עם סילבן שלום, ב-9 ביולי 1997 נבחר איתן לכהן כשר המדע והטכנולוגיה בממשלת ישראל ה-27, והוא כיהן בתפקיד עד 13 ביולי 1998. מאותו יום ועד סופה של ממשלת נתניהו הראשונה הוא כיהן כסגן שר במשרד ראש הממשלה. החל מאמצע הכנסת ה-15 הוא כיהן כיו"ר ועדת החוקה, חוק ומשפט.
איתן תמך בתוכנית ההתנתקות שיצאה לפועל בשנת 2005, אך עשה מאמצים לסייע למפונים מגוש קטיף ולהגן על זכויותיהם של מתנגדי ההתנתקות.
בכנסת ה-17 כיהן כיו"ר הוועדה לענייני ביקורת המדינה. עם הקמת הממשלה ה-32, בשנת 2009, מונה איתן לתפקיד השר הממונה על שיפור השירות הממשלתי לציבור. הוא היה השר היחיד שהתנגד למינוי יואב גלנט לתפקיד הרמטכ"ל, בעקבות פרשת הקרקעות שבמסגרתה עלו חשדות שגלנט השתלט על קרקעות מדינה וביצע עבירות תכנון ובנייה. אף שהמינוי אושר בממשלה, הפרשה הובילה לביטולו, ובני גנץ מונה לרמטכ"ל במקום גלנט. איתן קרא באותם ימים להרחיק את גלנט מכל תפקיד ציבורי בעתיד, בעקבות התנהלותו.
איתן התנגד בתוקף לאיחוד בין הליכוד לישראל ביתנו בראשות אביגדור ליברמן לקראת הבחירות לכנסת ה-19. למרות ההתנגדות, האיחוד יצא לפועל, ואיתן מצא את עצמו במקום לא ריאלי ברשימת המפלגה. כך הוא נותר מחוץ לכנסת, לאחר כמעט שלושה עשורים.
איתן מחזיק בשיא הנאום הארוך ביותר בתולדות הכנסת, כשנימק את הסתייגויותיו לתקציב המדינה לשנת 1993. הוא עמד על דוכן המליאה במשך 10 שעות ו-7 דקות.
בשנת 2017 חלה במחלת הפרקינסון. בשנת 2021 עבר ניתוח גירוי מוחי עמוק שהביא לשיפור רב במצב בריאותו. היום (ו') נודע שהוא נפטר, כאמור, בגיל 80. הוא הותיר אחריו בת זוג ושלוש בנות.
בשנת 2019 הודיע איתן שלא יצביע לליכוד בבחירות. "הליכוד של נתניהו התרחק בהתמדה מערכי התנועה הלאומית-ליברלית מימי בגין", כתב אז. "עמדות שנחשבו טבעיות בנושא טוהר המידות וצניעות אישית, הפכו ל'מיושנות'. מערכת שלטון החוק עומדת בפני מתקפות חוזרות ונשנות, שנועדו למנוע בירור של חשדות נגד ראש הממשלה. תהליך של הדתה, הדרת נשים ופגיעה בחובת הגיוס התפשט לבלי הכר ומחנה לאומני, ימני-קיצוני, הכולל שותפות עם תלמידי כהנא, הפך טבעי". איתן האשים את נתניהו בהסתה נגד מיעוטים כמו השמאל והערבים, וסיכם: "בפעם הראשונה בחיי, לא אוכל להצביע לליכוד".
ב-2021 סיפר: "הבנתי שהליכוד בעידן נתניהו כבר לא מייצג את הערכים הלאומים-ליברליים שלאורם גדלתי ופעלתי כל חיי הציבוריים. ההדר והצניעות של ז'בוטינסקי ובגין הוחלפו בכוח, כבוד וכסף", בפוסט שבו הודיע על תמיכתו במפלגת "תקווה חדשה" בראשות גדעון סער.
"איש גדול הלך מאיתנו"
קרין נהון, שהייתה בת זוגו של מיכאל איתן, כתבה בפוסט: "כואב והמילים לא נמצאות. איש גדול הלך מאיתנו. מיכאל, אוהב אדם, ארץ ומדינה, הלך מאיתנו היום. מיכאל נגע באלפי אנשים, עזר בכל עת, לחם ללא חת למען שלטון החוק עבור כולנו, יזם פרויקטים לאומיים. מה שעמד לנגד עיניו הוא הרצון להפוך את המקום סביבנו למקום טוב יותר. הוא היה מיכאל של אנשים רבים, אבל עבורי הוא היה בעיקר מיכאל שלי. מיכאל היה חלק מדור שהוא מגדלור שלאורו רבים הלכו, הולכים וילכו, מצפן ערכי של החיבור בין הלאומי לליברלי".
המועצה המקומית כוכב יאיר צור יגאל פרסמה הודעת תנחומים: "מיכאל איתן היה ממקימי היישוב כוכב יאיר. כיו"ר צעירי חֵרות, ארגן איתן מאות משפחות לגרעין התיישבותי. הוא הטביע את חותמו על תכנון היישוב ואף עמד בראש צוות הביצוע מיום הקמת הגרעין ועד לאכלוס 500 המשפחות הראשונות בשנת 1980. מיכאל איתן, פוליטיקאי ואיש ציבור, כיהן כחבר כנסת ושר בממשלות ישראל. איש חזון, ציונות ועשייה. אנו שולחים את תנחומינו למשפחתו. יהי זכרו ברוך".
איתן התגורר עד לפני מספר שנים ביישוב שהיה כאמור ממקימיו. ראש המועצה הראשון וחברו הטוב, אלי רייך, מספר: "מיכאל איתן היה כמו אח שלי. הוא היה האדם הכי חכם שהכרתי בימי חיי, ואני בן שבעים ושש. לא הכרתי אדם נבון כמוהו, אדם שתמיד ראה בכל הקשר עשרה צעדים קדימה, מעבר למה שכל הסובבים אותו היו מסוגלים לראות. הרבה פעמים זה גרם לאנשים לא להבין את החלטותיו ואת רצונו. הוא היה אדם נחוש שידע לקבל החלטות, גם כשהיו קשות במיוחד. היה ישר, הגון וצנוע. הקדיש לענייני ציבור את מרב זמנו, כוחו ומרצו, והיה היוזם והרוח החיה מאחורי הקמת כוכב יאיר, באזור שהיה מוקף באוכלוסייה ערבית שעל-פי הגדרות השמאי הממשלתי נחשב אזור שמוקף אוכלוסייה עוינת".
רייך מוסיף ומספר: "איתן היה סטודנט למשפטים, אני הייתי סטודנט לראיית חשבון, גרנו באותו בניין בתל אביב והוא נכנס אליי יום אחד הביתה בערב. הוא אמר, 'הגיע הזמן להפסיק לדבר, הגיע הזמן לעשות'. ידעתי שמשהו כבר התבשל אצלו. אמרתי לו: מה עכשיו, מיקי? הוא אמר: 'הולכים להקים יישוב'. היינו בני פחות משלושים, איך נקים יישוב? והיישוב קם, לתפארת. אין ספק שמיכאל איתן היה הרוח החיה, הוא הוביל מהלכים ועמד מול טובי הקבלנים".
לדבריו, "הוא לא כיוון את עצמו לתפקיד ראש הממשלה. אין לי ספק שאם הוא היה בונה מחנה והולך לכיוון הזה, היה לו סיכוי גדול. הוא היה מאוד-מאוד כריזמטי, אף אחד לא יכול היה לעמוד בקסמו. כשהוא היה מדבר, כולם היו שותקים. הייתי איתו בקשר לאורך כל השנים, עד לאחרונה הייתי מבקר אותו ומדבר איתו, עד שמצבו הרפואי הידרדר".