ארצות הברית הציגה רשמית את הצעתה לרפורמה היסטורית במועצת הביטחון של האו"ם, שאמורה לכלול הוספת שני מושבים קבועים למדינות אפריקה ומושב מתחלף למדינות אי קטנות - אך מאחורי היוזמה הזו יש גם אינטרסים אמריקניים שקשורים ישירות לישראל.
לינדה תומאס גרינפילד, שגרירת ארה"ב באו"ם, מתייחסת ליוזמה החדשה

בסביבתה של השגרירה האמריקנית לאו"ם, לינדה תומאס-גרינפילד, שהכריזה על התוכנית במסיבת עיתונאים בניו יורק, מסרו ל-ynet שהתיקון המוצע במבנה המועצה נועד גם כדי לסייע לתקן את ההטיה האנטי-ישראלית שישראל סובלת ממנה בזירה הבינלאומית.
מאז 7 באוקטובר ארצות הברית נתקלה בביקורת מצד מדינות רבות באפריקה על התמיכה הגלויה שלה בישראל. כעת, חלק מהמוטיבציה במהלך האמריקני הזה הוא לנסות לשקם את היחסים עם מדינות היבשת השחורה ולחזק את הקשרים עם מדינות האוקיינוס השקט, שגם הן חשובות למאבק בהשפעה הסינית באזור. אך לצד זאת, גם המאבק הישראלי באו"ם עשוי לקבל תפנית.
למרות שהרפורמה המוצעת לא כוללת שינוי בזכות הווטו של החמש הגדולות, היא עשויה להוביל לשיפור מסוים במעמדה של ישראל, שכבר שנים ארוכות מתמודדת עם מה שהיא מתארת כהחלטות חד-צדדיות באו"ם. השגרירה תומאס-גרינפלד ושגרירי ישראל לאו"ם מתחו בעבר ביקורת חריפה על המועצה, כשהם מאשימים אותה בהטיה קבועה לטובת הפלסטינים. התוספת של מדינות מאפריקה ומדינות איים עשויה לשנות את מאזן הכוחות במועצה, אם כי ספק אם זה יקרה ללא שינוי מהותי יותר.
1 צפייה בגלריה
מועצת הביטחון של האו"ם מטה האו"ם בניו יורק
מועצת הביטחון של האו"ם מטה האו"ם בניו יורק
מועצת הביטחון. השינוי בדרך?
(צילום: AP/Yuki Iwamura)
מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש הביע תמיכה ברפורמה והסכים עם הביקורת כי המועצה כיום אינה משקפת את הלך הרוח העולמי. גוטרש התייחס לבעיות בלגיטימיות וביעילות של המועצה, ואמר כי היא זקוקה לרפורמה דחופה.
בנציגות הישראלית לאו"ם אמרו כי השגריר דני דנון יתמוך ברפורמה האמריקנית - אך הביעו ספקות באשר ליכולת שלה להתממש. דיפלומטים רבים לא מאמינים כי חברות מועצת הביטחון הנוכחיות יוותרו על כוחן ומתייחסים לחשש המרכזי שמלווה כל ניסיון רפורמה במועצה – אי הנכונות של המדינות הגדולות לשנות את המבנה הקיים.
כשהאו"ם נוסד בשנת 1945, מועצת הביטחון כללה 11 מדינות. בשנת 1965 הועלתה כמות החברות ל-15, מתוכן 10 נבחרות לכהונה של שנתיים וחמש מדינות קבועות בעלות זכות ווטו על כל הצבעה: רוסיה, סין, צרפת, ארה"ב ובריטניה. אם הרפורמה האמריקנית תאושר היא תסמן את השינוי הראשון במועצה מאז 1965.
במסיבת העיתונאים עצמה אמרה תומאס-גרינפילד: "יש 'בעיה ישראלית' באו"ם. יש התמקדות-יתר באו"ם על ישראל - אפילו לפני עזה. זה משהו שאנחנו מעלים בפני החברות בצורה ברורה: אין מדינה אחרת בעולם שמכבבת באופן קבוע וחודשי על האג'נדה של המועצה, וזה הולך דורות אחורה. אז כן, יש תשומת-לב לא פיירית באו"ם לישראל, וזה בעייתי".
מהמשלחת הישראלית לאו"ם נמסר: "אנו מברכים על מעורבות של ארה"ב בנושא עבודת האו"ם. כאשר נקבל את ההצעות נבחן את עמדתנו ואת שיתוף הפעולה בנושאים העומדים על הפרק".