ראשי רשויות בעוטף עזה, יחד עם קבט"ים ובעלי תפקידים נוספים, יקיימו מחר (שלישי) פגישה על "היום שאחרי המלחמה". גם קצינים בכירים בפיקוד הדרום ובפיקוד העורף יהיו בפגישה, שתדון גם בסוגייה הנפיצה ביותר: אובדן תחושת הביטחון בקרב התושבים וחוסר האמון מאז ה-7 באוקטובר.
במהלך הדיון יציגו אנשי הצבא לראשי הרשויות את "תפיסת הביטחון החדשה לאורך הגבול" - כיצד צה"ל מתכוון לאבטח את יישובי עוטף עזה ביום שאחרי המלחמה. הרשויות בעוטף יציגו בפני הצבא את תמונת המצב והתחושות בקרב הקהילות ביישובים.
בפגישה ישתתפו מפקד זרוע היבשה, קצין מטה פיקוד הדרום, מפקד חיל הגנת הגבלות וראש ענף עורף בפיקוד הדרום. בדיון תוצג לראשונה התוכנית למערך הגנת היישובים, כולל הצטיידות בנשקים ואמצעים. "זו התחלה של התארגנות לקראת חזרה לחיים החדשים של יישובי העוטף", אמר גורם שישתתף בפגישה.
ישנם תושבים - בעיקר מבוגרים ללא ילדים - שכבר הביעו רצון לשוב הביתה גם בזמן הלחימה מול חמאס בעזה. מדובר לרוב בתושבים שחיים ביישובים העורפיים, ולא בקיבוצים שצמודים לגדר. ככל הנראה, חזרתם הביתה תתאפשר בתחילת החודש הבא.
בצה"ל מודעים למשבר האמון בקרב כלל קהילות היישובים, ויעשו מאמץ לשכנע את התושבים לשוב הביתה עם שוך הקרבות. זה לא יהיה פשוט כלל, ולכן הפגישה מחר נועדה להתניע את התהליך, בתקווה לבסס מחדש את האמון. ברשויות בעוטף יודעים לומר כבר עכשיו שיש משפחות צעירות שלא יחזרו ליישובים - גם כאלו שביתם לא ניזוק בטבח ב-7 באוקטובר.
את הניצנים הראשונים של ההתאוששות בעוטף עזה כבר רואים ביישובים עורפיים (4 עד 7 ק"מ מהגבול). באותם יישובים יש תושבים שכבר מתחילים לחזור לבתים, ואפילו להפעיל מסגרות חינוכיות. כך למשל קרה באחד הקיבוצים בשער הנגב, שבו 90 אחוז מהתושבים חזרו. 300 ילדים נמצאים בבתים ובמסגרות חינוך שפועלות שם באופן מוגבל.
גם ביישובים בחבל אשכול יש נוכחות רבה, בעיקר של בעלי משקים חקלאיים, אך טראומת ה-7 באוקטובר עדיין נוכחת - וכנראה שתישאר לעוד שנים רבות, מה שיקשה על החזרת מרבית המשפחות. בצה"ל מבינים שמדובר בתהליך ארוך, שתלוי קודם כל בתוצאות המלחמה: ללא חיסול ארגון חמאס ברצועה יהיה קשה לשכנע אזרחים לשוב לבתיהם.
במקביל, ברשויות נערכים לחדש את השירותים המוניציפליים בהדרגה, אם כי הדבר תלוי במספר התושבים שיחזרו. חידוש הלימודים במערכת החינוך נמצא בראש סדר העדיפויות. יוסי קרן, מ"מ ראש המועצה האזורית שער הנגב, אמר: "נעשה הכול כדי לייצר תנאים לתושבים על מנת שיחזרו הביתה. אני רוצה לראות את ילדי האזור עם חולצות של בית הספר שער הנגב מסתובבים בביטחון".
"זה לא יהיה פשוט ולא יקרה מחר בבוקר אבל לשם אנחנו שואפים ולשם גם נגיע. הבריכה בכפר עזה שלידה התנהלו קרבות עזים תתמלא בילדים שישמחו במים. אנחנו נצליח אם המדינה תעמוד לצידנו. אנחנו עוד לא שם אבל זה יקרה", הוסיף קרן על תהליך השלום בשער הנגב.