רוסיה ואוקראינה הכריזו הבוקר (יום שבת) על הפסקת אש חלקית כדי לאפשר לראשונה "מסדרונות הומניטריים" ליציאת אזרחים ממריופול ומוולנובאחה שבדרום אוקראינה בין השעות 16:00-11:00 (שעון ישראל). סוכנויות הידיעות הרוסיות ציטטו את משרד ההגנה של המדינה, שהודיע כי הפסקת האש נכנסה לתוקף החל משעה 09:00. משרד ההגנה הרוסי הדגיש כי בשאר אוקראינה המתקפה נמשכת.
עם זאת, הפינוי נעצר אחרי שסגן ראש העיר טען בריאיון ל-BBC כי למרות הפסקת האש, "הרוסים ממשיכים להפציץ אותנו ולהשתמש בארטילריה. זה מטורף. אין הפסקת אש במריופול, וגם לא לאורך המסלול שהוגדר. האזרחים שלנו מוכנים לברוח, אבל לא יכולים בגלל ההפגזה".
המסדרונות ההומניטריים נפתחו ממריופול לזפוריז'יה שממוקמת ממערב לה, שם השתלטו הרוסים על תחנת הכוח הגרעינית הגדולה באירופה. אוטובוסים אמורים לצאת משלושה מקומות בעיר, ומתאפשרת נסיעה גם בכלי רכב פרטיים. מועצת העיר מריופול ביקשה מהנהגים "לנצל את כל המקום ברכבם", והוסיפה כי נסיעה הרחק מהמסלול המוסכם אסורה בתכלית האיסור. לפי ממשלת אוקראינה, כ-200 אלף תושבים יפונו ממריופול וכ-15 אלף נוספים מוולנובאחה, והצלב האדום ערב להפסקת האש. שר הפנים האוקראיני הוסיף כי צפויים הסכמים נוספים כמו אלה עם רוסיה.
המלחמה באוקראינה – כתבות נוספות:
• דקה אחר דקה: עדכונים שוטפים מהמלחמה
• זלנסקי נגד נאט"ו: "כל האנשים שימותו מהיום, ישלמו בחייהם גם בגללכם"
• מול הסנקציות האדירות, גם סין לא בטוח תציל את פוטין
• מי נגד מי במשבר באוקראינה? מדריך
• נמצאים באוקראינה או בגבולותיה? רוצים לדווח ולצלם? לחצו כאן
עיר הנמל האסטרטגית מריופול נמצאת בדרום-מזרח אוקראינה, סמוך לחבל הבדלנים דונבאס ולחופי ים אזוב, ונמצאת תחת מצור כבר כמה ימים. לאחר ההכרזה על הפסקת האש פנה ראש העיר מריופול ואדים בויצ'נקו לתושבים ואמר להם כי "בתנאים של הפגזה מתמדת וחסרת רחמים מצד הכובשים, אין ברירה אלא לאפשר לתושבים להתפנות. זו הזדמנות לצאת בבטחה מהעיר". לדבריו, "מריופול היא לא רחובות ובתים. היא התושבים שלה".
השתלטות על מריופול תסייע לרוסיה לנתק את הגישה של אוקראינה לים, ותאפשר לה להקים מסדרון יבשתי לחצי האים קרים שעליו השתלטה ב-2014. לפי דו"ח של המודיעין הבריטי, על אף שמריופול נמצאת עדיין בשליטה אוקראינית, תשתית האזרחית בעיר נתונה להפצצות רוסיות בלתי פוסקות. בויצ'נקו אמר אמש כי "העיר תחת אש. אין לנו מים, חימום או חשמל, וגם המזון עומד להיגמר. אנחנו זקוקים לסיוע צבאי, משמידים אותנו".
בתוך כך, משרד ההגנה האוקראיני פרסם הבוקר תיעוד של טיל מפיל מסוק רוסי - וכתב כי "כך מתים הכובשים הרוסים. תהילה לאוקראינה ולמגיניה, ביחד עד לניצחון". לא ברור היכן הופל המסוק. מוקדם יותר אמר שר ההגנה האוקראיני אולכסיי רזניקוב כי 66,224 גברים אוקראינים שבו מחו"ל כדי להצטרף למאבק בפלישה הרוסית.
זלנסקי לנאט"ו: "האנשים שימותו מהיום - גם בגללכם"
כאמור, רוסיה נצרה את האש לדבריה רק במריופול ובוולנובאחה - וממשיכה לרכז את המאמצים המלחמתיים ביתר דרום אוקראינה ומסביב לבירה קייב. בקייב, שהופגזה גם בימים האחרונים, עדיין חוששים משיירת הענק הרוסית, שנמצאת במרחק כ-30 ק"מ מהעיר. אתמול, אחרי שלושה ימים שבהם דווח כי השיירה תקועה, בין היתר עקב בעיות לוגיסטיות, לא פורסמו צילומי לוויין חדשים עקב ענן שמכסה את האזור. גורם ביטחוני אמריקני אמר אמש ל-CNN כי הסיבה העיקרית לעיכוב השיירה הרוסית היא גשר הרוס בדרך לקייב. בימים האחרונים הפגיז הצבא הרוסי ערים וכפרים שסמוכים לקייב, בהם העיירה בורודיאנקה והעיר אירפין, וגרם לנזק רב ולפי הדיווחים באוקראינה גם לאזרחים הרוגים רבים.
בנוסף, לאחר כיבוש חרסון שלאורך חוף הים השחור, מסר אתמול ראש עיר הנמל הסמוכה מיקולאייב כי כוחות רוסיים נכנסו לראשונה גם אליה ומתנהלת לחימה באזורים שונים בעיר. זמן קצר אחר כך אמרו האוקראינים כי בלמו את ההתקדמות הרוסית בעיר - אך "עדיין מתנהלים קרבות בפרברים".
גם באודסה שלחוף הים השחור ממשיכים להיערך לאפשרות של מתקפה רוסית נרחבת, ואזרחים שם תועדו לאחרונה מעבירים שקי חול באמצעות שרשרת אנושית ענקית. "נגן על העיר שלנו ועל המדינה שלנו, חד-משמעית", אמר אחד האנשים שהשתתף בהעברת שקי החול לכתב CNN.
הלחימה נמשכת גם בחרקוב שבמזרח אוקראינה, העיר השנייה בגודלה. בינתיים, מספר ההרוגים בהפצצות שלשום על העיר צ'רניהיב שבצפון אוקראינה עלה ל-47.
במערב זעמו גם על הלחימה בתחנת הכוח הגרעינית הגדולה באירופה שנמצאת בזפוריז'יה, ובדיום במועצת הביטחון של האו"ם אמרה שגרירת ארה"ב לינדה תומס-גרינפילד כי "העולם היה פסע מאסון גרעיני" כאשר שריפה פרצה במהלך ההשתלטות הרוסית. שגריר רוסיה באו"ם וסילי נבנזיה דחה את ההאשמות, וטען שתחנת הכוח הגרעינית בזפוריז'יה נמצאת תחת שמירה, ורמות הקרינה בה "נורמליות".
לאור ההרוגים הרבים בהפצצות הרוסיות, אוקראינה ביקשה מנאט"ו להכריז על שטחה כאזור אסור לטיסה - וסורבה. נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי התייחס לכך הלילה בזעם, ואמר לחברות נאט"ו כי "כל האנשים שימותו מיום זה ואילך, ישלמו בחייהם גם בגללכם. בגלל החולשה שלכם, בגלל חוסר האחדות שלכם". הוא הציע כי אם המערב מתנגד לאסור על טיסות בשטח אוקראינה - עליו לפחות לספק לקייב מטוסי קרב. "הברית הצבאית נתנה היום אור ירוק להפצצת ערי וכפרי אוקראינה", האשים.
בהצהרתו הלילה עקץ זלנסקי: "כל מה שהברית הזו הצליחה לעשות היום היה להעביר דרך מערכת הרכש שלה 50 טון סולר עבור אוקראינה, אולי כדי שנוכל לשרוף את מזכר בודפשט". כוונתו היא לערבויות הביטחוניות שניתנו לאוקראינה ב-1994, ובתמורה קייב חתמה על האמנה למניעת נשק גרעיני. "לא תוכל לשלם לנו בליטרים של דלק עבור הליטרים של הדם שלנו, שנשפך באירופה של כולנו", המשיך.
מזכ"ל נאט"ו, ינס סטולטנברג, אמר אמש כי הכרזה על אזור אסור לטיסה מעל אוקראינה "אינה אפשרות שנבחנת על ידי הברית". נאט"ו, שבה נשיא רוסיה ולדימיר פוטין רואה איום ישיר על ארצו, נמנעת כאמור מהתערבות ישירה במלחמה באוקראינה. חברות הברית אמנם מספקות לאוקראינה נשק, אך עוד לפני הפלישה הודיעו שלא ישלחו חיילים למדינה - כדי לא לעשות דבר שעלול להתפרש כ"פעולת מלחמה" נגד רוסיה, שכן צעד כזה עלול להסלים למלחמה גרעינית.
נאט"ו, נזכיר, הדגישה כי על אף שלא תשלח כוחות לאוקראינה, שלא חברה בברית, היא כן תגן על כל אחת מהמדינות שחברות בה אם אחת מהן תותקף על-ידי רוסיה. כך למשל, שר ההגנה של ליטא אמר היום כי גרמניה תפרוס מערכות הגנה אוויריות בשטחה, וארה"ב תשלח אליה גדוד נוסף של כוחות חמוש בטנקים. לצד הכוחות שצפויים להגיע לתרגילים צבאיים בליטא במרץ, מדובר על כ-4,000 חיילים זרים ממדינות נאט"ו שיוצבו בליטא עד סוף החודש, לעומת כ-4,000 כעת.
האו"ם עדכן ביום שישי אחר הצהריים כי לפחות 331 אזרחים נהרגו ו-675 נפצעו באוקראינה מאז החלה הפלישה הרוסית ב-24 בפברואר, בין ההרוגים לפחות 19 ילדים. בהודעת משרד הנציב העליון של האו"ם לזכויות האדם צוין כי "המספר האמיתי כנראה גבוה בהרבה". על פי ההודעה, רוב הקורבנות נהרגו מהפגזות ארטילריה כבדה, ירי ממערכות שיגור רקטות רב-קניות מתנייעות (MLRS) וירי טילים בליסטיים.
במקביל, מנסה רוסיה לדכא את המחאה בשטחה - ואמש חסמה לאזרחיה את הגישה לרשתות הפייסבוק והטוויטר. בהמשך דווח כי גם יוטיוב ככל הנראה נחסמה. בשבוע שעבר הגביל הקרמלין באופן חלקי את הגישה לפייסבוק, בטענה שהיא פועלת לצנזור התקשורת הרוסית. מנגד טענו ב"מטא", חברת האם של פייסבוק, שהם מתייגים חשבונות של כלי תקשורת בבעלות רוסית כחלק מהניסיון שלהם להגביל את כמות הדיסאינפורמציה בנושא הפלישה לאוקראינה.