ראש הממשלה נפתלי בנט הודה לשר לביטחון הפנים עמר בר לב ולמפכ"ל המשטרה קובי שבתאי על ניהול עליית היהודים להר הבית היום (ראשון) לרגל צום תשעה באב. בנט ציין כי השניים פעלו "באחריות ובשיקול דעת, תוך שמירה על חופש הפולחן ליהודים בהר".
במהלך היום עלו כ-1,600 יהודים להר. בנט הדגיש, בהודעה שדוברו פרסם גם בשפה הערבית, כי חופש הפולחן בהר הבית יישמר באופן מלא גם למוסלמים, שיציינו בימים הקרובים את יום עורפה וחג הקורבן. ליהודים הרבים שהגיעו היום להר הבית הצטרפו גם חברי הכנסת עמיחי שיקלי ויום טוב כלפון מימינה, דבר שעורר את חמתה של מפלגת רע"מ - ששותפה לקואליציה של בנט. שיקלי אף תועד שר את "התקווה" בהר.
בהודעה שנמסרה לתקשורת מטעם הפלג הדרומי של התנועה האיסלאמית ומטעם מפלגת רע"מ נמסר: "מסגד אל-אקצה הוא זכות של המוסלמים, ולאחרים אין כל זכות לכך. התנועה האיסלאמית ורע"מ הזהירו מפני כמות גדולה של מתנחלים שמפרים את קדושת המסגד המבורך מאז שעות הבוקר. זה עלול להבעיר את המצב בירושלים ובאזור כולו, ולהוביל למלחמת דת הרסנית - במיוחד כשחברי כנסת נכנסים לאל-אקצה, עורכים תפילות וטקסים דתיים ושרים את המנון 'התקווה'".
ברע"מ ובתנועה האיסלאמית תקפו גם את המשטרה, שהתעמתה עם מפרי סדר ערבים בבוקר בהר, וטענה ששוטרים "תקפו באכזריות נשים שהיו בתוך המסגד". עוד נמסר, כי "מסגד אל-אקצה המבורך, על כל שטחיו, הוא זכות טהורה של המוסלמים. התנועה האיסלאמית ועמנו הפלסטיני יעמדו כסכר בלתי-חדיר נגד כל הניסיונות של הקיצוניים לקבוע עובדות חדשות או כל סוג של חלוקה, זמנית ומרחבית, בתוך אל-אקצה".
בסיום ההודעה נכתב כי המפלגה והתנועה מעריכות את המוסלמים שהגיעו לאל-אקצה כדי להגן עליו ולהתחבר אליו. "התנועה האיסלאמית מעריכה את מאמצי נציגי רע"מ, שלוחצים על הממשלה לעצור את הפלישות האלה ולפנות מהמתחם את כל המתנחלים", נכתב. "התנועה האסלאמית קראה לאזרחים הערבים להגיע למסגד אל-אקצא להתפלל בו מחר ביום ערפה, לקיים שם את תפילת העיד ולהמשיך במסע לבנותו מחדש עם המתפללים לאורך כל ימי השנה".
הבוקר, לפני שהחלה כניסת היהודים להר, יידו צעירים אבנים על כוחות המשטרה במקום. השוטרים נכנסו אל מתחם ההר ופיזרו את המהומות ללא עצורים. העימות התרחש על-רקע קריאות שנמשכות זה כמה ימים מצד מוסלמים בירושלים להגיע למסגד אל-אקצה כדי לבלום את כניסת היהודים היום. אל הקריאות הללו הצטרפו גם אנשי דת מוסלמים ברחבי הארץ, ובעקבותיהן הגיעו למקום עשרות ערבים תושבי ואדי ערה.
בעקבות העימותים בנט קיים הערכת מצב בהשתתפות בר לב ושבתאי, והנחה להמשיך בעלייה מסודרת ובטוחה של יהודים להר, תוך שמירה על הסדר במקום. מלשכתו נמסר אז כי "ראש הממשלה מקבל עדכונים שוטפים ויקיים הערכות מצב נוספות בשעות הקרובות".
מלבד הר הבית, ברחוב הערבי בירושלים רואים גם ב"צעדת ליל תשעה באב", שהתקיימה אמש, התססה של השטח. מדובר בתהלוכה שמתקיימת מדי שנה סביב חומות העיר העתיקה, והתנהלה גם אמש באופן שגרתי, ללא אירועים מיוחדים, ואובטחה על-ידי המשטרה.
משרד החוץ הירדני טען כי ישראל הפרה את הנהלים המקובלים בהר הבית וגינה את האירועים. "ההתנהלות הישראליות במסגד מגונה ובלתי מתקבלת. זוהי הפרה של הסטטוס קוו ההיסטורי והמשפטי של המקום. משרד החוץ שלח הודעת מחאה רשמית בה דרש מישראל להפסיק את ההפרות וההתגרויות ולכבד את הסטטוס קוו וקדושת המסגד", נמסר בהודעה מטעם משרד החוץ הירדני, הודעה מקובלת אחרי כל אירוע חריג לכאורה בהר הבית.
גם במשרד החוץ של מצרים התייחסו לאירועים בהר הבית, ומסרו כי הם מגנים את "חידוש ההפרות במסגד אל-אקצא בידי קיצונים ישראלים בהגנת הכוחות הישראליים". דובר משרד החוץ בקהיר הוסיף כי מצרים כבר הזהירה בעבר מ"פגיעה" במסגד אל-אקצא, וכי "האחריות לשמירה על ביטחון המתפללים מוטלת על ישראל ועליה להימנע מכל מה שיכול לגרום למתיחות או הסלמה".
האירועים היום מגיעים לפני חג הקורבן שיחול ביום שלישי הקרוב, אז צפויים פלסטינים לפקוד את הר הבית ואת ירושלים. בישראל הגבילו את הביקורים בהר הבית ויאפשרו רק לגברים פלסטינים נשואים בני יותר מ-50 לעלות להר, כדי למנוע עימותים. במסגרת ההגבלות, נשים נשואות בנות יותר מ-40 יוכלו לעלות אל מתחם ההר גם הן.
ביום ירושלים האחרון הובילה המתיחות בהר הבית לפתיחת מערכה צבאית מול חמאס ברצועת עזה במסגרת מבצע "שומר החומות" ולעימותים בערים מעורבות בישראל. לפני חודש, ולמרות איומים מצד חמאס, אישרה ממשלת בנט לקיים מצעד דגלים נוסף בירושלים בהשתתפות אלפי בני אדם. בשולי הצעידה התפתחו עימותים בין צועדים לפלסטינים שהניפו דגלים, ובמזרח העיר נפגעו כ-20 תושבים בהתכתשויות עם המשטרה, רובם באורח קל. שני שוטרים נפצעו במצעד באורח קל.
ליעד אוסמו השתתף בהכנת הידיעה