חיל האוויר האמריקני הודיע הלילה (בין שני לשלישי) כי ערך ניסוי מוצלח ראשון בטיל היפר-סוני שאותו הוא מפתח, טיל שבשנה האחרונה ספגה תוכנית הפיתוח שלו שורה של כשלים ועיכובים. טיל היפר-סוני הוא כזה שמסוגל לנוע במהירות הגבוהה לפחות פי חמישה ממהירות הקול, ובשנים האחרונות מאיצה ארה"ב את ניסיון פיתוח הטילים הללו על רקע העובדה שגם יריבותיה האסטרטגיות, סין ורוסיה, מפתחות אותם, ורוסיה כבר הפכה לראשונה בעולם העושה בהם שימוש מבצעי, במסגרת המלחמה שלה באוקראינה.
בהודעת חיל האוויר נמסר כי הניסוי המוצלח במערכת ה-ARRW – ראשי תיבות באנגלית לכינוי "כלי נשק לתגובה מהירה המשוגר מהאוויר" – נעשה ביום שישי האחרון. הטיל הוטל ממפציץ B-52 סמוך לחופיה של דרום קליפורניה. בהודעה לא נמסרו פרטים נוספים על הניסוי עצמו, כמו משך הטיסה של הטיל והגבהים שאליהם הוא הגיעה, ונאמר רק כי הטיל הגיע למהירויות היפר-סוניות. הטיל עושה שימוש במנוע רקטי שמביא אותו למהירות של יותר ממאך 5, כלומר פי חמישה לפחות ממהירות הקול, ובשלב שבו הוא מגיע למהירות הרצויה מתנתק ממנו הנשק עצמו, ו"גולש" באוויר לעבר יעד הפגיעה.
ההצלחה כעת מגיעה כאמור אחרי שורה של כישלונות בפיתוח המערכת הזו. לפי הדיווחים בארה"ב שלושה ניסויים שנערכו בטיל ההיפר-סוני בשנה שעברה נכשלו, ובאחד מהם הטיל אפילו לא הצליח להתנתק מהמטוס. הכשלים הללו ערערו במידה מסוימת את אמונם של בכירי חיל האוויר האמריקני במערכת. "התוכנית לא הייתה מוצלחת במחקר ובפיתוח עד כה", הודה רק בשבוע שעבר, יום לפני הניסוי המוצלח, מזכיר חיל האוויר פרנק קנדל, בשימוע שנערך בוועדת התקציב בבית הנבחרים. "אנחנו רוצים הוכחה להצלחה, לפני שנקבל החלטה על התחייבות לרכישה (של המערכת), ולכן אנחנו הולכים לחכות ולראות".
הניסוי המוצלח כעת עשוי אולי לספק את אותה "הוכחה" שעליה דיבר קנדל. "זהו הישג משמעותי עבור צוות ה-ARRW ועבור חיל האוויר שלנו", מסר הגנרל הית' קולינס, שעומד בראש תוכנית פיתוח כלי הנשק של חיל האוויר. "העקשנות, המומחיות והמחויבות של הצוות היו קריטיים כדי להתגבר על האתגרים של השנה האחרונה ולהגיע להצלחות האחרונות. אנחנו ערוכים לבנות על מה שלמדנו ולהמשיך לקדם הלאה את התחום ההיפר-סוני".
לוטננט-קולונל מייקל ג'נקוויסט, מפקד טייסת הניסוי ה-419 שהובילה את הניסוי בסוף השבוע, מסר בהודעת חיל האוויר כי הצוות שלו ביצע אותו ללא דופי. "הצוות המוכשר שלנו עשה היסטוריה בטיל היפר-סוני ראשון שמשוגר מהאוויר. אנחנו עושים כל שביכולנו על מנת להפוך את הנשק משנה המשחק הזה לחלק מיכולות לחימת האוויר בהקדם האפשרי", הוסיף.
ה-ARRW אינו הטיל ההיפר-סוני היחיד שארה"ב מפתחת כעת: במרץ האחרון היא ערכה ניסוי מוצלח במערכת נוספת, שגם היא משוגרת ממטוס, אך לאחר ההתנתקות מהמאיץ הרקטי היא נעזרת במנוע נוסף מסוג "סקראמג'ט", שמשתמש באוויר לצורך הבעירה וממשיך להאיץ אותה למהירויות על-קוליות בדרך ליעד. הניסוי במערכת שמכונה HAWC – ראשי תיבות באנגלית של "קונספט לנשק היפר-סוני נושם-אוויר" – נשמר בסודיות בזמן אמת, כיוון שבאותה עת ערך הנשיא ג'ו ביידן ביקור באירופה בצל המלחמה באוקראינה, ובממשל חששו מהגברת המתיחות העצומה ממילא.
ברשת CNN מציינים כי פיתוח טילים היפר-סוניים הואץ על ידי הפנטגון על רקע חשש שהשמיעו מחוקקים בקונגרס מכך שארה"ב משתרכת בתחום מאחורי רוסיה וסין. לצד המהירות העצומה של הטילים הללו, יכולות התמרון שיש להם עלולות, כך חוששים בארה"ב, לפגוע ביעילותו של מערך ההגנה האווירי שלה – שפותח במקור עבור טילים בליסטיים.
רוסיה, כאמור, כבר הכניסה לשימוש מבצעי טילים היפר-סוניים, מסוג קינז'אל. את הטיל חשף הנשיא ולדימיר פוטין בנאום שנשא כבר לפני ארבע שנים, והוא טען אז כי לא ניתן ליירט את הטיל וכי הוא מסוגל לחדור את כל מערכות ההגנה האוויריות בעולם. לפי הרוסים, לטיל שמוטל ממטוסי מיג-31 יש טווח של עד 2,000 ק"מ והוא נע במהירות גבוהה פי 10 ממהירות הקול. בפנטגון אמרו לאחרונה כי מאז החלה המלחמה באוקראינה רוסיה עשתה שימוש ב-10 עד 12 טילים היפר-סוניים.
גם סין עומלת על פיתוח נשק כזה. בשנה שעברה דווח כי ארה"ב "הופתעה" מניסוי שערכה בייג'ינג, ובמסגרתו שוגר לחלל רכב גלישה היפר-סוני שחג סביב העולם לפני שהאיץ אל מטרתו. סין טענה אמנם שהדיווחים אינם נכונים, ושערכה רק ניסוי בחללית, אולם בפנטגון התעקשו שאכן היה מדובר בניסוי בטיל היפר-סוני. ראש המטות המשולבים מארק מילי אף אמר באוקטובר כי אותו ניסוי הינו "מטריד מאוד". מילי אמר אז בריאיון לרשת בלומברג כי אף שארה"ב מפתחת גם היא טילים היפר-סוניים, היא לא ביצעה ניסוי כמו זה שערכה סין. "זהו אירוע טכנולוגי משמעותי מאוד שבוצע על ידי הסינים. הוא מקבל את כל תשומת הלב שלנו", הוסיף אז.
למרות דבריו של הרמטכ"ל האמריקני, נראה שיש בממשל כאלו הסבורים שאין מקום להפריז בחשיבותם האסטרטגית של הטילים ההיפר-סוניים. "מה שאנחנו רוצים לבחון הוא מהו שילוב כלי הנשק היעיל ביותר מבחינה תקציבית", אמר בשימוע בבית הנבחרים מזכיר חיל האוויר פרנק קנדל. "לטילים היפר-סוניים בהחלט יש חלק בזה, ואנחנו רוצים להשקיע בהם ולרכוש אותם בכמויות מסוימות – אבל לדעתי יש עדיין שאלה פתוחה בנוגע לשילוב היעיל ביותר מבחינה תקציבית".