באוקראינה ממשיכים היום (ב') להיערך למתקפה הגדולה שבה צפוי צבא רוסיה לפתוח בחבל המורדים דונבאס שבמזרח המדינה, אחרי שהקרמלין הסיג את כוחותיו מאזור קייב ומערים אחרות במרכז אוקראינה ובמערבה. לפי גורמים אוקראיניים ומערביים, בימים האחרונים כבר הגבירו הרוסים ובעלי בריתם את ההתקפות במזרח אוקראינה, ואלפי תושבים בורחים משם, כפי שקראה להם הממשלה בקייב לעשות. פיצוצים חזקים ואזעקות נשמעו הבוקר בשורה של ערים במזרח אוקראינה ובדרומה, ונשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי הבטיח שהאוקראינים ישיבו מלחמה לרוסים גם שם – אך הדגיש שהם זקוקים לסיוע גדול הרבה יותר בנשק מהמערב.
המלחמה באוקראינה – עוד כתבות:
• מטילים עד האמרים, מטנקים עד אפודים: המדינות שהעבירו נשק לאוקראינה
• הקרב על מזרח אוקראינה: נחשפה שיירה רוסית ליד חרקוב
• זעזוע מהפצצת תחנת הרכבת, חשד לעוד טבח ליד קייב: "132 איש הוצאו להורג"
• דובר הקרמלין: איבדנו המון חיילים, זו טרגדיה אדירה
• מי נגד מי במשבר באוקראינה? מדריך
לפי הערכות, אחת המטרות של הרוסים במבצע במזרח אוקראינה היא להשלים את כיבושה של עיר הנמל האסטרטגית מריופול, וכך לא רק להגביל את הגישה של אוקראינה אל הים אלא גם ליצור רצף טריטוריאלי בשליטה רוסית מחצי האי קרים לדונבאס. מריופול, שבה נצורים עדיין יותר מ-100 אלף תושבים, כמעט בלי מים, מזון וחשמל, מופגזת כבר יותר מחודש וחצי, ובנאום בפני הפרלמנט הדרום קוריאני הצהיר היום נשיא אוקראינה זלנסקי כי סביר להניח שבעיר יש כבר עשרות אלפי הרוגים. לא ברור על מה נשענת הצהרתו זו. ההערכה הרשמית האחרונה שסיפקה אוקראינה, בשבוע שעבר, הייתה שיותר מ-5,000 בני אדם נהרגו במריופול. לפי דיווחים, רוסיה פרסה לאחרונה בעיר גם לוחמים צ'צ'נים, והם ידועים במיוחד בקשיחותם ואכזריותם יוצאות הדופן. לוחמים צ'צ'נים הוזכרו כמי שהיו אחראים במידה רבה למעשי הטבח בבוצ'ה שהתגלו לפני כשבוע וחצי.
הלילה, בנאום הקבוע שהוא נוהג לפרסם סמוך לחצות, אמר זלנסקי שהשבוע הקרוב יהיה מכריע וכי הכוחות הרוסיים יפתחו במזרח אוקראינה במבצע גדול יותר מזה שהם מנהלים שם כעת. הוא הטיל את האחריות להגנה על אוקראינה ישירות על נשיא ארה"ב ג'ו ביידן, ואמר שגורלה של המדינה תלוי בשאלה אם וושינגטון תעזור לקייב באמצעות הספקת תחמושת שתהיה שקולה לנשק הרוסי. זלנסקי אמר שהוא אסיר תודה לביידן על הסיוע הצבאי האמריקני שהוגש עד כה, אך הוסיף שהעביר לביידן כבר לפני זמן רב רשימה של כלי נשק ספציפיים שהאוקראינים זקוקים להם נואשות. "הרשימה נמצאת בידיו", אמר, "הנשיא ביידן יכול להיכנס להיסטוריה כאדם שעמד כתף לצד כתף עם העם האוקראיני שניצח ושבחר בזכות שלו להיות בעל מדינה משלו. זה תלוי גם בו".
מי המדינה האירופית שה-S-300 שלה הופצצו?
אחרי יותר משישה שבועות של מלחמה שבה ערים נחרבו, אלפים נהרגו, רבע מתושבי אוקראינה הפכו לפליטים ורוסיה הפכה למדינה מוקצה מבחינה כלכלית ופוליטית, מומחים אומרים שהמתקפה הצפויה במזרח, שתפתח את השלב הבא של המלחמה, עשויה לקבוע את הנתיב שבו יצעד העימות כולו. ברקע נותרים ספקות גדולים באשר ליכולתו של הצבא הרוסי, שספג אבדות כבדות בשטח ושהמורל שלו ירוד במיוחד, לכבוש שטחים נרחבים, אחרי שנהדף מאזור קייב ומאזורים אחרים במדינה. המודיעין הבריטי מדווח שבשל ההרג הנרחב בקרב חייליה (לפי הערכות במערב 15,000-7,000 חיילים רוסים נהרגו עד כה) מגייסת כעת רוסיה חיילים לשעבר ששוחררו במהלך העשור האחרון.
היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב, ג'ייק סאליבן, אישר אתמול את הדיווחים שלפיהם בצל הדשדוש שלה בשדה הקרב מינתה רוסיה את הגנרל אלכסנדר דבורניקוב, אחד המפקדים המנוסים ביותר של צבאה, לנהל את מבצע הפלישה באוקראינה. עד כה לא היה לרוסיה פיקוד מרכזי בשטח האוקראיני, והיחידות שלה פעלו במנותק זו מזו. דבורניקוב, מפקד פיקוד הדרום הרוסי, נודע באכזריות שבה הוביל את מבצע ההפצצות של הכוחות הרוסיים בסוריה ב-2015, אז שלחה מוסקבה את צבאה לעזור לרודן בשאר אסד להשתלט מחדש על השטחים שאיבד ברחבי המדינה. בשנת 2016 העניק לו הנשיא פוטין את מדליית "גיבור רוסיה", אות כבוד יוקרתי במיוחד. בריאיון ל-CNN אמר אמש סאליבן כי פוטין שולח את דבורניקוב לאוקראינה כדי "לנהל פשעים ואכזריות נגד אזרחים אוקראינים".
מומחים צבאיים במערב מזהים שבימים האחרונים המתקפה הרוסית מתמקדת יותר ויותר ברצועה במזרח אוקראינה הנמתחת מהעיר הצפונית חרקוב, העיר השנייה בגודלה במדינה, אל העיר הדרומית חרסון. בתמונות שפרסמה אתמול חברת צילומי הלוויין "מקסר" נראתה שיירה צבאית רוסית באורך של 13 קילומטרים נעה דרומה דרך חבל דונבאס, והתמונות הללו הזכירו לרבים את השיירה הרוסית הענקית שחנתה בשערי קייב במשך שבועות עד שנאלצה לוותר על הרעיון לפלוש לבירה.
אתמול הפגיזו הכוחות הרוסיים את חרקוב ושלחו תגבורת לאזורים שמדרום-מערב לשם בניסיון לפרוץ את ההגנות האוקראיניות. משרד ההגנה הרוסי דיווח הבוקר כי צבא רוסיה הפציץ מהאוויר מערכות S-300, של טילים נגד מטוסים, באזור מיקולאייב שבדרום ובבסיס חיל אוויר לא הרחק מחרקוב. הוא טען כי מדובר בטילי S-300 שסופקו לאוקראינה על-ידי מדינה אירופית, אך לא נקב בשמה של המדינה. לטענתו, 25 חיילים אוקראינים נפגעו בהתקפה הזו. ממשלת סלובקיה, שהעבירה לאחרונה מערכות S-300 לידי אוקראינה, מיהרה להכחיש בתוקף שהמערכות הללו הותקפו על-ידי רוסיה.
פי משרד ההגנה הרוסי, בתקיפה אחרת, נגד המטה של גדוד דניפרו בעיירה האוקראינית זבונצקי, השמיד צבא רוסיה טילים מדויקים של הצבא האוקראיני.
גרמניה: "אינדיקציות נרחבות לפשעי מלחמה"
אירופה בינתיים ממשיכה להזהיר את פוטין שהיא מתעדת את פשעי המלחמה של חייליו בשדה הקרב. שרת החוץ של גרמניה אנלינה ברבוק אמרה הבוקר בבואה לישיבת שרי החוץ של האיחוד האירופי בלוקסמבורג: "יש לנו אינדיקציות נרחבות מאוד לפשעי מלחמה. בסופו של דבר בתי המשפט יצטרכו להכריע בעניין, אבל עבורנו שמירת הראיות היא משימה מרכזית".
באזור קייב, בין השאר בעיירה בוצ'ה, ממשיכים המחלצים לגלות גופות אזרחים שהותירו אחריהם החיילים הרוסים. בשבוע שעבר דיווח המגזין הגרמני "דר שפיגל" כי המודיעין הגרמני הצליח ליירט תשדורות ברשת הקשר הרוסית שבהן נשמעים חיילים רוסים מדברים בפה מלא על רצח אזרחים אוקראינים. גם צילומי לוויין הראו שהגופות היו מוטלות במרכז בוצ'ה במשך שבועות, עוד מימי הכיבוש הרוסי שם.
בתוך כך, קנצלר אוסטריה קרל ניהמר צפוי להגיע היום לביקור בקרמלין ולהיפגש עם נשיא רוסיה פוטין. הוא יהיה המנהיג הראשון מהאיחוד האירופי שמגיע להיפגש עם הנשיא הרוסי במוסקבה מאז תחילת המלחמה. אף שאוסטריה חברה באיחוד האירופי, מבחינה צבאית היא ניטרלית, והיא איננה חברה בנאט"ו. לקראת בואו למוסקבה היום הסביר ניהמר את ההחלטה להיפגש עם נשיא רוסיה בעוד המלחמה בעיצומה, ואמר שמטרתו להביא להפסקה מיידית שלה: "טוב לומר לפוטין פנים אל פנים שהוא הפסיד במלחמה".