בכתבה נרחבת שפורסמה ב"וושינגטון פוסט" על המצב בלבנון, תואר משבר האנרגיה שהולך ומחריף במדינה, בצל העימות מול ישראל. בלבנון, כך נכתב, מעדכנים באופן קבוע את תוכניות החירום שגובשו בעקבות מתקפת חמאס על יישובי הדרום באוקטובר, ונועדו להכין את בתי החולים והשירותים הממשלתיים למקרה של עימות רחב יותר מול ישראל - אך לאחר חודשי לחימה ממושכים, בביירות כבר לא מסוגלים לספק שירותים בסיסיים.
בשבוע שעבר הודיעה חברת החשמל הממלכתית הלבנונית על הפסקת אספקת החשמל לחלוטין לכל רחבי המדינה, בעקבות מחסור בנפט. מוסדות חיוניים כמו שדות תעופה, נמלים ובתי כלא אולצו להסתמך על מקורות הגיבוי. במקביל, רוב משקי הבית במדינה מקבלים רק כמה שעות חשמל ביום, ומשלימים את הפער באמצעות גנרטורים פרטיים ויקרים.
שר הבריאות של לבנון, פיראס אביעד, הודה שהפסקת החשמל הארצית מקשה על הכנת בתי החולים לתרחישים הקשים ביותר, ואמר כי "כשאין לך קיבולת נוספת, יש להשתמש בכל משאב בחוכמה. זה האתגר העיקרי עבורנו כעת".
ב"וושינגטון פוסט" הציגו את סיפורם של שני פצועים מתקיפת צה"ל בנבטיה בדרום לבנון, שנלקחו לבית חולים שמנוהל על ידי חיזבאללה - שמציע שירותים שהמדינה אינה מספקת. במוסד, שבו רופאים עונדים סיכות של חיזבאללה ועל הקיר מתנוסס פסיפס צבעוני של המנהיג העליון של איראן עלי חמינאי, הוכנסו השניים לתרדמת רפואית. קרוב משפחתם סיפר שלאחר הפגיעה, חיזבאללה שלח רכב לביירות כדי להסיע אותו דרומה, ונתן לו מקום לישון בבית החולים.
"יש בינינו כבוד הדדי", אמר קרוב המשפחה של השניים, חסן אחמד מוסא, על הטיפול של חיזבאללה בבני משפחתו. לצד דגל חיזבאללה צהוב, הוא הודה שוב ושוב לארגון הטרור, תוך שהביט בשני הפקידים מחיזבאללה שישבו לצידו כשענה לשאלות הכתב.
חברת החשמל הודיעה כאמור על הפסקת האספקה, ומסרה כי "כל האפשרויות מוצו". היא ציינה כי נכון לשלב זה לא ידוע כמה זמן יימשך המשבר אליו נקלעה. עצירת החשמל בלבנון מציגה כשל בפתרון הבעיה, שקיימת כבר זמן רב, ואף החמרה משמעותית במצב - אך היא לא הגיעה בהפתעה עבור תושבי המדינה. לבנון נמצאת במשבר בתחום החשמל כבר תקופה ארוכה, וכמה גורמים במדינה אף הזהירו בשבועות שקדמו לכך כי המצב קרוב לקריסה.
פורסם לראשונה: 23:38, 22.08.24