אחרי חודש של מלחמה, רוסיה הודיעה כי תמקד כעת את מאמציה באזור חבל דונבאס במזרח אוקראינה, אך גם מחוצה לו נמשכו היום (שבת) הקרבות עם הצבא האוקראיני. לפי הרשויות במריופול הנצורה, בדרום-מזרח המדינה, קרבות רחוב מתחוללים כעת במרכז העיר, ובאזור חרסון הכבוש דווח על מותו של גנרל רוסי נוסף בקרבות שמתנהלים שם. נוסף על כך הודיע הצבא האוקראיני כי פתח במתקפת-נגד גם באזור חרקוב שבצפון-מזרח.
לפנות ערב נשמעו שלושה פיצוצים בעיר לבוב שבמערב אוקראינה, ועשן נראה מיתמר מאחורי גבעה סמוכה לעיר. זמן קצר אחר כך אמרו ראש העיר לבוב ומושל המחוז כי שני טילים פגעו במתקן לאחסון דלק וכי הוא עולה באש. חמישה בני אדם נפצעו, אך לא נפגעו אזורי מגורים. בחלוף כשעתיים נשמעו עוד שלושה פיצוצים באזור, וראש העיר אמר שטיל נוסף פגע במקום. לדבריו בהתקפה זו נגרם נזק משמעותי לתשתיות העירוניות, אך גם בה לא נפגעו בנייני מגורים.
את מריופול, נזכיר, עיר נמל גדולה לחופי ים אזוב, מנסים הרוסים לכבוש כבר שבועות ארוכים כדי לייצר קו יבשתי רציף בין חבל דונבאס שעל חלקים נרחבים ממנו חולשים הבדלנים הפרו-רוסים, לבין חצי האי קרים שרוסיה סיפחה מאוקראינה כבר ב-2014. העיר מכותרת זה שבועות ארוכים וכ-100,000 התושבים שנותרו בה סובלים ממשבר הומניטרי חמור ביותר, עם מחסור קשה במים, מזון וחשמל. בצהריים התראיין ראש העיר ואדים בויצ'נקו לטלוויזיה בארצו, ודיווח כי המצב בה מוסיף להיות "קריטי". לדבריו, קרבות הרחוב בין הכוחות הרוסיים לאוקראיניים מתחוללים כעת ממש במרכז העיר.
בסוף השבוע הגיע ממריופול גם תיעוד ראשון מהתיאטרון שהופצץ בשעה שמאות בני אדם הסתתרו בו מפני ההפגזות. בשני סרטונים קצרים מהזירה, שצולמו לפי הדיווחים דקות אחרי ההפצצה, נראים בין השאר אוקראינים יורדים במדרגות התיאטרון כשהם מכוסים אבק. יש ביניהם גם מבוגרים.
בשל הקושי של כוחות החילוץ להגיע לזירה על רקע התמשכות ההפגזות הרוסיות התקשו בעשרת הימים האחרונים הרשויות למסור מידע מדויק על מספר הנפגעים, אבל בסוף השבוע נמסרה ההערכה שכ-300 בני אדם נהרגו בהפצצת התיאטרון. אם ההערכה הזו נכונה, מדובר בתקיפה הקטלנית ביותר של רוסיה באוקראינה מאז תחילת המלחמה. התקיפה, נזכיר, בוצעה אף שמשני צדיו של התיאטרון נכתבה באותיות ענק המילה "ילדים", כדי לאותת לטייסים הרוסים שמדובר במבנה המשמש מקלט לאזרחים תמימים.
הקרבות באוקראינה נמשכים כאמור בעוד אזורים. משרד ההגנה האוקראיני דיווח אחר הצהריים כי בקרבות באזור חרסון הכבוש בדרום המדינה נהרג גנרל רוסי נוסף, לוטננט-גנרל יאקוב רזנטסב. גורם מערבי עלום שם אמר לרשת BBC כי מדובר בגנרל השביעי עד כה שנהרג באוקראינה. לפי הדיווחים בתקשורת האוקראינית, רזנטסב נהרג במתקפה שהתרחשה בבסיס אווירי באזור חרסון.
בימים האחרונים דווח כי הצבא האוקראיני נחל באזור הזה הצלחות מרשימות, ובכיר בפנטגון אמר אמש בתדרוך לכתבים כי צבא רוסיה איבד שם את שליטתו המלאה. במוקד האזור הזה העיר חרסון עצמה, שהיא העיר הגדולה הראשונה באוקראינה שכוחותיו של הנשיא ולדימיר פוטין הצליחו לכבוש. הבכיר אמר כי הכוחות האוקראיניים נלחמים בחרסון בחירוף נפש, מבטלים את הישגי הרוסים והופכים את עיר הנמל החשובה ל"שטח שהשליטה בו טרם הוכרעה". באוקראינה הטילו ספק בדברי הבכיר, ואמרו כי נראה שהעיר עדיין בשליטה רוסית – למרות שכוחות אוקראיניים נלחמים ברחבי אזור חרסון הרחב.
מתקפת-נגד גם במחוז חרקוב
אחר הצהריים הודיעה צבא אוקראינה על התפתחות בחזית נוספת: הוא מסר כי פתח במתקפת-נגד באזור העיר חרקוב, העיר השנייה בגודלה במדינה, שמופגזת ללא הרף על ידי הרוסים מתחילת המלחמה. הרשויות במחוז חרקוב דיווחו היום כי כמה יישובים באזור "שוחררו". הן ציינו כי ההפגזות הרוסיות על העיר נמשכו גם בסוף השבוע, וכי בלילה האחרון היא הופגזה לפחות 24 פעמים.
במקביל, השגרירות האוקראינית בישראל דיווחה היום כי אנדרטה לזכר קורבנות השואה באזור חרקוב נפגעה במתקפה רוסית. השגרירות טענה כי באחת מהמתקפות "הברבריות" של הרוסים נפגעה אנדרטת דרוביצקי יאר, שם רצחו הנאצים כ-20,000 יהודים. שגריר ישראל בפולין, מיכאל ברודסקי, דיווח גם הוא על הפגיעה באנדרטה, "על פי מקורות אוקראיניים" כלשונו, וצירף תמונה שלה לאחר הפגיעה, בה נראה נזק למנורה שהוקמה שם.
גם בקייב דיווחו האוקראינים בימים האחרונים על מתקפות-נגד שהביאו לנסיגה של חלק מהכוחות הרוסיים, ולפי גורמים במערב בחלק מהאזורים הללו הם תופסים כעת עמדות הגנתיות. אולם אחר הצהריים דיווחו הרשויות במחוז קייב כי בפרברי הבירה נמשכות ההפגזות הרוסיות, על ערים כמו מקאריב, אירפין ובוצ'ה. בקייב עצמה הודיע הבוקר ראש העיר ויטלי קליצ'קו על עוצר ממושך מהערב בשעה 20:00 עד יום שני בבוקר, אך בהמשך הודיע על קיצורו, והוא יסתיים מחר בשעה 7:00 בבוקר.
לא הרחק משם, בפולין השכנה, המשיך היום נשיא ארה"ב ג'ו ביידן את ביקורו במדינה שחוששת גם היא מהתוקפנות של פוטין. אחרי שאתמול נפגש עם חיילים אמריקנים קרוב לגבול האוקראיני, היום נפגש עם הנשיא הפולני אנדז'יי דודה וגורמים בכירים אחרים בממשלה בוורשה. בישיבה עם דודה ואנשיו הצהיר ביידן כי סעיף 5 של אמנת ברית נאט"ו – זה שלפיו כל מתקפה על אחת מחברות הברית הצפון-אטלנטית תיחשב להתקפה על שאר החברות בה ותגרור תגובה הולמת – הוא "התחייבות מקודשת" בעיניו.
ביידן שב וקרא בדבריו לאחדות מלאה בקרב מדינות נאט"ו, אחרי שביום חמישי כבר הצהיר כי בניגוד לתקוותו של פוטין הן מאוחדות עתה יותר מתמיד, במקום שהמלחמה באוקראינה תעורר מחלוקות ביניהן. "הקריטריון היחיד והחשוב ביותר בעולם שמשתנה כל הזמן הוא שנאט"ו תהיה מאוחדת באופן מוחלט ואבסולוטי. שלא יהיה שום הבדל בנקודות המבט שלנו. שכל מה שנעשה, נעשה באחידות, ושכולם – כולם – יצטרפו". דודה מצדו הודה לביידן על הסיוע שמספקת ארצו – ארה"ב שלחה בחודשים האחרונים אלפי חיילים נוספים לפולין – ואמר שוושינגטון הוכיחה עצמה כ"בעלת ברית רצינית ואמינה". בדיונים בוורשה השתתף גם שר החוץ של אוקראינה דמיטרו קולבה, והוא מסר כי קיבל מארה"ב "הבטחות נוספות" בנוגע למה שתיאר כ"יכולות שיתוף הפעולה ההגנתי שלנו".
נשיא ארה"ב, שתקף בימים האחרונים בחריפות את פוטין וכינה אותו "פושע מלחמה" ו"דיקטטור רצחני", תקף אותו היום פעם נוספת, ואמר שפוטין הוא "קצב". בדבריו בוורשה הוסיף ביידן כי כלל לא בטוח שרוסיה שינתה את האסטרטגיה שלה באוקראינה. בדבריו אלו התייחס כנראה לאותה הצהרה אתמול של מוסקבה, שלפיה היא השלימה את "השלב הראשון" של המבצע הצבאי שלה באוקראינה, ועוברת להתמקד כעת בהשתלטות מלאה על חבל דונבאס במזרח המדינה, שבחלק גדול ממנו מחזיקים כאמור המורדים הפרו-רוסים.
מוסקבה מנסה לצאת מהבוץ האוקראיני?
בעולם ממשיכים לנסות לפענח את משמעות ההצהרה הרוסית: יש המפרשים זאת כהשלמה של פוטין עם הכישלון שנוחל עד כה צבאו בעומק אוקראינה: אחרי חודש של מלחמה לא הצליחה רוסיה לכבוש אף לא אחת מ-10 הערים הגדולות ביותר באוקראינה, במערב מעריכים כי לפחות 7,000 מחייליה נהרגו במלחמה – וכבר שבועות שהכוחות הרוסיים כמעט אינם מצליחים להתקדם. מאידך, עולה האפשרות שעל-ידי התמקדות בדונבאס חותרים הרוסים לאלץ את צבא אוקראינה לשלוח כוחות רבים יותר למזרח, וכך להותיר את חייליו פגיעים וחשופים יותר במרכז המדינה ובמערבה.
לורן תומפסון, פרשן צבאי ממכון לקסינגטון בוושינגטון, אמר בסוף השבוע: "יכול להיות שמוסקבה מחפשת דרך החוצה מהבוץ האוקראיני, ומיקוד המטרות הצבאיות שלה בהשתלטות על דונבאס יכול להיות דרך לסגת בלי להודות בתבוסה". רוברט גייטס, שכיהן כשר ההגנה האמריקני וכראש ה-CIA, קבע כי פוטין ספג "אכזבה מדהימה" מהביצועים של צבאו: "הנה אנחנו רואים באוקראינה חיילים שאין להם מושג למה הם שם, הם לא מאומנים היטב, ולצבא הרוסי יש בעיות אדירות של פיקוד ושליטה", אמר גייטס השבוע. על כל פנים, אם פוטין אחר יבחר למקד את מאמציו בדונבאס, הוא אכן יכול למזער את הנזקים שנגרמו לו: השתלטות על עוד חלקים מהחבל תאפשר לרוסיה להגיע למשא ומתן עם אוקראינה כשבידיה קלף מיקוח חזק יותר מכפי שיש לה כעת.
בסוף השבוע אמר בכיר בפנטגון כי להערכת משרד ההגנה האמריקני לרוסיה הולך ואוזל הנשק המדויק, ולכן היא צפויה להסתמך יותר ויותר על "פצצות טיפשות" ועל ירי ארטילריה, כאלה שסיכוייהם לגרום לנפגעים רבים יותר גדולים. הרמטכ"ל האוקראיני מצדו העריך אתמול כי פוטין יסיים את המלחמה עד 9 במאי, היום שבו חוגגים ברוסיה את יום הניצחון על הנאצים במלחמת העולם השנייה. ביום זה עורך הקרמלין מצעד ניצחון ראוותני בכיכר האדומה במוסקבה, ולפי ההערכה הזו פוטין ירצה לקיימו כשהמשימה האוקראינית כבר מאחוריו.
בינתיים נמשכות התהיות בנוגע לגורלו ומצבו של שר ההגנה הרוסי סרגיי שויגו, שבמשך שנים נחשב מקורב מאוד לפוטין, אבל בשבועיים האחרונים, בצל הדשדוש של צבא רוסיה באוקראינה, נעלם מעין הציבור. הפעם האחרונה שבה שויגו נראה בפומבי בוודאות הייתה ב-11 במרץ. ביום חמישי השבוע הוא הופיע כאחד הדוברים בשיחת ועידה שקיים פוטין מרחוק עם בכירים במערכת הביטחון שלו, אבל מומחים שבדקו את התיעוד משיחת הוועידה טוענים כי התמונה של שויגו שהופיעה על המסך דומה באופן מחשיד לתמונה ישנה שלו, והם מאשימים כי הקרמלין זייף את השתתפותו כדי לעצור את חרושת השמועות האופפת את היעלמותו. ברגעים שלפני הופעת תמונתו של שויגו על המסך, המשבצת שיועדה לו הייתה מושחרת וריצדה לכמה שניות. בשאר המשבצות, אלה שיועדו לבכירי המשטר האחרים, לא נרשמו תקלות דומות. הסרטון שפרסם הקרמלין מהישיבה לא כלל שמע, ולפיכך אין תיעוד קולי של שויגו מהשיחה הזו.
בצל התהיות הללו, בצהריים פרסמה התקשורת הרוסית סרטון חדש של שויגו, ובו הוא נראה מנהל דיון בנוגע להצטיידות הצבא הרוסי בתחמושת. בסרטון נראה שויגו בן ה-66 מתוח ועייף, וקולו נשמע צרוד. כשדובר הקרמלין דמיטרי פסקוב נשאל השבוע להיכן נעלם שויגו, הוא השיב כי באופן טבעי שר ההגנה מקדיש כעת פחות זמן להופעות בתקשורת ויותר לתכנון הלחימה: "יש לו הרבה על הראש כרגע, מתנהל מבצע צבאי – זה לא ממש הזמן להופעות בתקשורת", אמר פסקוב. יצוין כי בשלבים מוקדמים יותר בלחימה, שויגו דווקא הופיע בתקשורת. יועץ בכיר בממשלת אוקראינה, אנטון גרשצ'נקו, טען בסוף השבוע כי שויגו לקה בלבו אחרי עימות עם פוטין, אולם לטענה הזו אין שום הוכחה. בתו בת ה-31 של שויגו, קסניה, פרסמה בימים האחרונים ברשתות החברתיות תמונה שלה בצהוב-כחול, הצבעים של דגל אוקראינה.
בינתיים אוקראינה ממשיכה לקבור את מתיה. ביום חמישי הובא למנוחות בוריס רומנצ'נקו בן ה-96, ששרד ארבעה מחנות ריכוז והשמדה הנאציים, בהם בוכנוולד וברגן בלזן, ולבסוף נהרג בהפגזה רוסית בחרקוב. שרידיו נמצאו בבניין הרוס. בהלוויה הקטנה שנערכה לו שלשום, בהשתתפות בנו ונכדתו, נפרדה ממנו המשפחה. הנהלת אתר ההנצחה במחנה הריכוז לשעבר בוכנוולד ביכתה השבוע את מותו של רומנצ'נקו, ומסרה שהוא לקח חלק פעיל בשימור זיכרון השואה במסגרת תפקידו כסגן נשיא "הוועד הבינלאומי בוכנוולד-דורה".
פורסם לראשונה: 17:21, 26.03.22