שופטי בית המשפט העליון, שדנו היום (שני) בעתירה לבג"ץ שהגישה משפחתו של נווט הקרב רס"ן במיל' אסף דגן להכירו כחלל צה"ל, הציעו למדינה, קרי משרד הביטחון וצה"ל, לבחון את סמכות שר הביטחון ישראל כ"ץ להחליט על קבורה צבאית מלאה לקצין, ששם קץ לחייו בסוף חודש אוקטובר. לפי ההצעה, הקבורה תתקיים בבית עלמין אזרחי.
על משרד הביטחון וצה"ל להגיש עד יום רביעי בשעה 12:00 את תשובתם באשר להצעת הפשרה של העליון. אחרי קבלת עמדתם, תינתן החלטה בסוגיה הרגישה, שמטלטלת את משפחתו של הקצין זה שבועות.
היום, דקות לפני הדיון, צה"ל ומשרד הביטחון הגישו את תגובתם לעתירה שביקשה להכיר בדגן ז"ל כחלל צה"ל - שבה התנגדו לעתירה, וציינו שלא התקבלה אף פשרה שהציע שר הביטחון ישראל כ"ץ למשפחת דגן. בתגובה לעתירה, הם הביעו "צער עמוק על מותו, בטרם עת, של אסף ז"ל", והבהירו כי אין באמור בדבריהם כדי להפחית משירותו הצבאי, "מתרומתו למדינת ישראל, לביטחונה של מדינת ישראל ולצה"ל".
הם ציינו כי מאז מותו נבחנו שוב ושוב טענות המשפחה, וכי "ראש להק כוח אדם בחיל האוויר, ראש אכ"א ואף שר הביטחון" נפגשו עם משפחת דגן. עם זאת, נמצא כי "בהתאם להוראות המחוקק, לא ניתן להיעתר לבקשת העותרת". המשיבים הוסיפו כי במסגרת בחינת טענות המשפחה נבדקה הטענה שאסף ז"ל היה בדרכו לשירות מילואים בעת מותו, אך ציינו כי "אין בידיהם ראיות עובדתיות לטענה זו". הם הוסיפו כי בין חפציו של אסף ז"ל נמצא מכתב "המלמד על כוונותיו", ומכאן המסקנה ש"כפי החוק, אסף ז"ל אינו נכנס תחת ההגדרה 'בדרכו לשירות מילואים או בחזרתו ממנו'". על כן, נקבע כי הוא אינו זכאי לקבורה צבאית.
ענבל דגן, אחותו התאומה של אסף ז"ל, תיארה היום את המאבק הקשה של משפחתה להעניק לו קבורה צבאית: "אנחנו עדיין מתקשים לעכל את העובדה שצה"ל לא העניק לאסף קבורה צבאית. תלינו תקוות במערכת הביטחון והצבא שתבין את המובן מאליו – שאסף היה חייל בחייו ובעת מותו וצריך להיקבר בקבורה צבאית". לדבריה, חרף הפגישות עם השר כ"ץ ועם ראש אכ"א הנכנס, דדו בר כליפא, שדחה את דרישת המשפחה - "הצבא נותר בעמדתו ומתנהל באטימות כלפי המשפחה".
דגן הדגישה את תרומתו של אחיה למדינה ולצבא, והביעה תקווה שהעליון יכריע לטובתם: "אסף היה נווט קרב וקצין מוערך שנתן 20 שנה מהחיים שלו למען הצבא והמדינה. פשוטו כמשמעו – את חייו. אנחנו היום בבית המשפט העליון, המבצר האחרון להשגת צדק עבור אחי, ואני בטוחה ומאמינה שהשופטים יראו את האמת".
עורך הדין יובל יועז, שמייצג את המשפחה, אמר לפני הדיון: "אסף ז"ל היה בדרכו ליום משמרת במילואים בבור של חיל האוויר בקריה. יש לנו שורה של ראיות שמוליכות למסקנה הזו. באותו יום שבו אסף ז"ל שם קץ לחייו, הוא יצא מהבית במטרה להגיע ליום מילואים בקריה. כמי שהיה בדרכו לשירות מילואים הוא זכאי לקבורה צבאית בדין ולא בחסד. אנחנו לא מצליחים להבין מדוע צה"ל, וראש אכ"א הקודם והנוכחי לא מסכימים להגיע למסקנה הפשוטה והמתבקשת הזאת. ולכן אנחנו כאן היום – מה שצה"ל לא מצליח להפנים ולא מוכן להבין, שופטי בג"ץ יצטרכו לשמוע ולהבין".
דגן ז"ל, נווט קרב בחיל האוויר, שם קץ לחייו לפני קצת יותר מחודש. דגן, שהיה בן 38 במותו, שירת כ-15 שנים בקבע ולאחר מכן בשירות מילואים, הן בחיל האוויר ובמקביל ביחידת 8200 וביחידה נוספת, בתפקיד שמהותו אסור בפרסום. כדי לשמור על כשירות המשרתים, במסגרת אותו תפקיד, יש צורך להתייצב לכל היותר עד 60 ימים מיום המילואים האחרון.
דגן הקפיד בדיוק על רצף זה גם בשל תגמול ימי המילואים. מאז החלה המלחמה, המשימות הפכו תכופות יותר, ודגן ביצע 140 ימי מילואים בשנת 2023 ועוד 50 בשנה הנוכחית. עוד צוין כי מאז שחרורו מקבע של דגן לפני כארבע שנים, הוא לא עסק בשום דבר אחר מלבד מילואים. זאת על אף שבעתירה נטען כי קיבל הצעות "מכלל גופי הביטחון במדינת ישראל, הצעות לתואר שלישי בלימודי מדעי המוח וכן הצעות מחברות הייטק בארץ ובחו"ל".
בשבוע שעבר, לאחר שמאמצי המשפחה לא צלחו, הגישה אימו מירי עתירה לבג"ץ באמצעות עו"ד יובל יועז. לעתירה צורף תצהירה של האם: "אני פונה אליכם, שופטים נכבדים, אמא מרוסקת ומפורקת אחרי אובדנו של בני. בני עדיין לא נקבר, למעלה משלושה שבועות. נפשי מתייסרת יום יום וצה"ל מגלה כפיות טובה קיצונית לקצין מצטיין ששירת את המדינה ואת הצבא בנאמנות אין קץ 20 שנה ברציפות. קבורה צבאית מגיעה לבני בדין, בזכות ולא בחסד. ולצד זאת, אני מבקשת מכם לגלות חמלה והתחשבות במצבנו המיוחד, בנפשנו המיוסרת, ובחוסר אונים מוחלט".