מראות מרגשים הגיעו היום (שני) מנמלי התעופה בערים סידני ומלבורן שבאוסטרליה, שתי הערים הראשונות במדינת היבשת שבהן מתאפשר מעתה לאזרחים אוסטרלים, לראשונה זה כמעט 600 ימים, להיכנס למדינה – וגם לצאת ממנה. בני משפחות שלא ראו אחד את השני חודשים ארוכים ואף שנים רצו זה אל זרועותיו של זה, וחלקם אף שכחו את החובה לעטות מסכה כאשר הסירו אותה מעל פניהם והתנשקו.
אוסטרליה, נזכיר, כמו מדינות נוספות בדרום-מזרח אסיה, הטילה מגבלות נוקשות ביותר על המעבר בגבולותיה עם פרוץ מגפת הקורונה ב-2020. בשיטה זו היא הצליחה למנוע התפרצויות משמעותיות בשטחה במשך חודשים ארוכים, בעוד ברוב מדינות העולם הנגיף השתולל. אולם התפשטות זן הדלתא שינתה את התמונה. כמו במדינות אחרות שנקטו בגישה דומה, בראשן ניו זילנד, הסגרים המקומיים שהטילה התקשו לבלום לחלוטין את התפרצות הנגיף, וכעת, 19 חודשים לאחר תחילת ההגבלות, זנחה אוסטרליה את הגישה הזו. במקום זאת היא מסתמכת כעת על החיסונים נגד הנגיף.
ההגבלות הנוקשות שהוטלו ב-20 במרץ 2020 הקשו מאוד על אזרחים ותושבים לשוב לאוסטרליה, ועשרות אלפים מהם מצאו עצמם נטושים בחו"ל. המעטים שכן הצליחו לחזור לארצם נדרשו לשלם אלפי דולרים ולהסכים לבידוד של שבועיים במלון, על חשבונם. לא רק על כניסה לאוסטרליה הוטלו הגבלות נוקשות, וכדי לעזוב אותה התושבים נדרשו לקבל אישור מיוחד מהממשלה.
ההגבלות הללו הוסרו כעת בסידני ובמלבורן, אחרי שבמדינות המחוז שלהן, ניו סאות' וויילס וויקטוריה, שיעור המחוסנים בקרב האוכלוסייה חצה את הרף הנדרש: 80%. במסגרת ההקלות לא נדרשים עוד האוסטרלים לקבל אישור מיוחד כדי לעזוב את ארצם, והם יכולים לשוב לאוסטרליה בלי חובת בידוד – אם הם מחוסנים.
ההקלות הללו לא חלות בשלב זה על תיירים, והרשויות באוסטרליה מסרו כי עובדים זרים בעלי הכשרה או סטודנטים בעלי ויזה יקבלו עדיפות על פני תיירים המבקשים לבקר במדינה. עם זאת, הממשלה בקנברה כן מצפה שתיירים זרים יוכלו לשוב לאוסטרליה עוד לפני סוף השנה. ממש היום היא הכריזה על הסכם שחתמה עם סינגפור, ובמסגרתו תיירים ממדינת האי, שבה שיעור המחוסנים הוא מהגבוהים בעולם, יוכלו לטוס לאוסטרליה בעוד כשלושה שבועות.
הבוקר נחתו המטוסים הראשונים בנמלי התעופה הבינלאומיים בסידני ובמלבורן, וכאמור מראות מרגשים למדי נראו שם. קרלי בויד שטסה מניו יורק לסידני סיפרה לעיתונאים שהמתינו שם כי לא ראתה את הוריה כבר שלוש שנים. טים טרנר, שלא ראה את בנו במשך יותר משנה, אמר כי "זה מדהים" שהם כעת יכולים סוף-סוף להתאחד, וג'ולי צ'ו, שהגיעה מבריטניה כדי לבקר את אמה החולה, לא הפסיקה לבכות אחרי שנחתה. "אני פשוט לא יכולה לחכות לגעת ביד של אמא שלי כשאראה אותה", היא סיפרה לסוכנות הידיעות AFP. "אני לא יכולה לחכות להחזיק אותה, זה הולך להיות מאוד מרגש".
עבור אחרים פתיחת הגבולות נעשתה מאוחר מדי. "לא ראיתי את המשפחה שלי כבר ארבע שנים, וניסיתי להיכנס במשך שנה וחצי", מספרת לוסינדה בולטרו, שאביה שחי באוסטרליה מת בשבוע שעבר. "התחושות מאוד מעורבות. לא יכולתי לראות את אבי בחיים. איחרנו רק בשבוע אחד. אבל זה עדיין מנחם שאוכל להשתתף עכשיו בהלוויה שלו".
חרף ההנחיות החדשות על כניסה לאוסטרליה ויציאה ממנה, הגבולות בין מדינות המחוז בתוך אוסטרליה עדיין לא נפתחו כולם: ארבע מדינות מחוז ממשיכות לאכוף בגבולותיהן הפנימיים הגבלות נוקשות. אחת מהן היא מערב אוסטרליה, שראש ממשלתה מארק מקגוון הצהיר כי הגבולות שם לא ייפתחו השנה. בתקשורת האוסטרלית מדווחים כעת בהרחבה יחסית על סיפורו של אית'ן קרטר, שלא מסוגל לראות את אמו הגוססת במדינת המחוז הזו.
היום נחת קרטר בסידני, והביע תסכול מכך שהוא נדרש לבקש אישור מיוחד על מנת להיפגש עם אמו. הוא פנה לראש הממשלה המקומי: "מארק, אני חושב שאנשים סובלים – כלומר, מנטלית – מזה שהם לא רואים את משפחותיהם. זו ממש סוגיה בריאותית. ואני יודע שאנחנו צריכים להגן על חיי אנשים, אבל אתה חייב לאפשר למשפחות להתאחד, אתה חייב". מקגוון אמר בתגובה כי ממשלתו תבחן אישור מיוחד עבור קרטר כדי שיוכל לבקר את אמו, אך מסר שעליו לבקש קודם את האישור הזה. "הסיטואציות הללו מאוד עצובות, וראינו הרבה כאלו לאורך השנתיים האחרונות", אמר ראש הממשלה המקומי.
גם בתאילנד נכנסו היום לתוקף הקלות בדרישות לכניסה למדינה, אך בניגוד לאוסטרליה אלו כן מיועדות עבור משיכת תיירים זרים. במסגרת ההנחיות החדשות, מעתה תיירים מחוסנים מרשימה של 63 מדינות שנחשבות כבעלות "סיכון נמוך" יהיו פטורים מהדרישה להשלים בידוד בטרם יוכלו לטייל ברחבי תאילנד.
הכלכלה המקומית, נזכיר, מבוססת במידה רבה על ענף התיירות, והנתח שלו ממנה עמד לפני המגפה על 20%. מ-40 מיליון תיירים שביקרו במדינה ב-2019 צנח המספר ל-6.69 מיליון בלבד בשנה שעברה, והשנה הוא צנח עוד יותר: לאורך כל עשרת החודשים הראשונים של 2021 ביקרו בתאילנד פחות מ-100,000 תיירים. הממשלה מקווה שההקלות על כניסת תיירים יסייעו בשיקום הכלכלי.
המהלך מעורר לא מעט ביקורת בתאילנד, ותושבים ציניים-מעט התלוצצו שאותה רשימה של 63 מדינות לא מבוססת באמת על שיעורי תחלואת הקורונה בקרבן, אלא על כוחן הכלכלי והיקף הכספים שנוהגים התיירים מהם לבזבז.
ההקלות מגיעות חודשים אחדים אחרי זינוק בתחלואה שנבע מהתפשטות זן הדלתא, ותאילנדים רבים חוששים שזרם חדש של זרים יביא להתפרצות חדשה. איסארפונג פאינגאם, נהג מונית מבנגקוק, איבד את אמו בגל הקורונה האחרון, ואמר בשיחה עם סוכנות הידיעות AP כי הוא סבור שהיה יותר הגיוני מצד הממשלה להסיר תחילה את ההגבלות שעוד נותרו על התושבים עצמם, לפני שתאפשר כניסה של תיירים זרים.
"הממשלה עדיין לא אמרה לציבור מה היא תעשה אם תהיה התפרצות חדשה", אמר הנהג בן ה-34. "אני לא מבין מדוע לפני שהם מזמינים תיירים הם לא נותנים לתושבי המדינה לחיות בנורמליות, כניסוי לבדיקת מגמת התחלואה".
במקביל להקלות על כניסת תיירים לתאילנד, הרשויות מאפשרות מעתה גם פתיחה של מתחמי פנאי ובילוי ביעדים שונים, כגון אתרי ספא, מרכזי ספורט ומכוני קעקועים. בחודש הבא הן מתכוונות לאפשר פתיחה של ברים ומועדונים. סופאט האשוונאקיט, נשיא איגוד רופאי היישובים הפרבריים של תאילנד, הזהיר כי המהלך הזה עלול להיות מסוכן יותר מפתיחת המדינה לתיירים: "מרגע שאנשים יתחילו להתאסף, לאכול ולשתות, יש סיכוי גבוה יותר להתפרצות חדשה".
מדינה נוספת שבה נכנסו היום לתוקף הקלות בהגבלות הקורונה היא דרום קוריאה, שם הרשויות מנסות כעת לעודד את התושבים לצאת אל מחוץ לבתיהם ולהוציא את כספם בבתי העסק השונים, על מנת להקל במעט את המצוקה הכלכלית שעוררו הנחיות ריחוק חברתי קפדניות. בין היתר, מסעדות ובתי קפה באזור הבירה סיאול יכולים לפעול כעת 24 שעות, במקום שיידרשו להיסגר ב-22:00. מועדונים עדיין נדרשים לסגור את שעריהם בחצות. בנוסף, בכנסים חברתיים כמו חתונות יוכלו להתאסף מעתה עד 499 בני אדם, אם כל הנוכחים חוסנו. במשחקי ספורט מקצועיים ההתקהלויות יכולות להיות גדולות אף יותר.