רבבות ישראלים הפגינו גם הערב (מוצאי שבת) בעשרות מוקדים ברחבי הארץ נגד תוכנית נתניהו-לוין להחלשת מערכת המשפט - זה השבוע השמיני ברציפות. כמדי שבוע, ההפגנה המרכזית נערכה ברחוב קפלן בתל אביב, ורק לשם הגיעו עשרות אלפים. בתל אביב נאם בין היתר ראש הממשלה לשעבר אהוד ברק שפנה לנשיא יצחק הרצוג, שעד כה מאמציו לקדם פשרה העלו חרס, ושאל אותו: "האם כבודו במחנה ה-D9 או במחנה מגילת העצמאות?".
זמן קצר לאחר נאומו פרצו מאות מפגינים מחסום משטרתי וירדו לכביש בנתיבי איילון לכיוון דרום - וחסמו אותו כפי שהבטיחו מבעוד מועד. הם התעמתו עם השוטרים וחסמו בהמשך גם את איילון לכיוון צפון. לפחות שבעה נעצרו, ובמקביל חלק מהמפגינים הדליקו מדורה סמוך לגשר ההלכה. בעקבות המחאה, הודיעה המשטרה על חסימה של כל הצירים המרכזיים שמובילים אל איילון דרום - בין מחלף השרון הסמוך לשפיים למחלף לה גווארדיה בתל אביב.
אלפים הפגינו גם בירושלים הפגינו מול בית הנשיא, שם נאם המשנה לנשיאת העליון לשעבר אליקים רובינשטיין, והזהיר מפגיעה בבית המשפט העליון, אותו כינה "שכפ"ץ" שמגן על זכויות האדם. בבאר שבע נאם מול המפגינים עמרי שרון, חבר כנסת לשעבר מטעם הליכוד ובנו של ראש הממשלה לשעבר אריאל שרון, וקרא לממשלה שלא לפעול ב"דורסנות". בחיפה שבה התאספו יותר מ-20 אלף איש נאם יו"ר המחנה הממלכתי בני גנץ שהבטיח להמשיך במאבק והכריז: "לא נרד מהארץ, נמשיך להגן עליה, להיאבק למענה". ynet העביר שידורים חיים ועדכונים שוטפים מכלל המוקדים המרכזיים.
מארגני המחאה טענו הערב כי בסך הכול הפגינו ברחבי הארץ יותר מ-300,000 איש, מתוכם כ-160,000 איש בתל אביב לבדה, ולדבריהם מדובר במספר שיא מאז תחילת המחאות. להפגנה ברחוב קפלן בתל אביב קדמה צעדת מחאה שיצאה בשעה 18:00 מכיכר דיזנגוף. מעט אחרי 21:00 פרצו כאמור מאות מפגינים מחסום משטרתי וירדו לאיילון, והחלו לצעוד עליו תוך שהם קוראים בן היתר: "אנחנו לא מפחדים!". חלקם הדליקו אבוקות ונרות.
המשטרה התקשתה לחסום אותם אך הציבה בהמשך ניידות ומשאיות על מסלול הצעדה בכביש - והשוטרים תועדו הודפים את המפגינים בכוח. בשלב מסוים נפרץ גם המחסום הזה, והמפגינים המשיכו בצעדה על איילון, תוך שהם צועקים: "אין דמוקרטיה - אין איילון" ו"הון שלטון חוסמים, את איילון". בסביבות 22:00 חסמו מפגינים גם את צדו השני של את הכביש, לכיוון צפון, וכמה מהם נעצרו על הנתיב הזה סמוך למחלף השלום. מפגינים אחרים המשיכו מאיילון אל שכונת פארק צמרת, צעדו ברחובותיה וצעקו: "צאו מהמרפסת - המדינה קורסת".
בהפגנה עצמה ובצעדה שקדמה לה צעקו המפגינים, בין היתר, "דמוקרטיה" - ושרו: "אנחנו לא נהיה איראן". הם קראו גם: "יריב לוין פה זה לא פולין" ו"ביבי, שרה - פה זה לא הונגריה". בהפגנה השתתפו גם רופאים שנשאו אלונקות והחזיקו שלטים שעליהם נכתב: "אין בריאות בלי דמוקרטיה". אחד המפגינים שם היה האלוף במילואים עמוס חורב בן ה-98, מפקד לשעבר בפלמ"ח שזכה ב-2011 בפרס ביטחון ישראל למפעל חיים. הוא הניף שלט שעליו נכתב: "אני, מראשוני הפלמ"ח, שוב נלחם להגנת מדינתנו".
גם צעירים מהמגזר הדתי-לאומי הפגינו בתל אביב, עם חולצות שעליהן נכתב: "דתיים, ציונים, דמוקרטים". בצעדה שקדמה להפגנה המרכזית בתל אביב נשאו המפגינים שלט ענקי שבו הוצבה תמונתו של נתניהו לצד פניהם של מנהיגי רוסיה, הונגריה, טורקיה ואיראן. על השלט נכתב באנגלית: "מסטרט-אפ ניישן לשאט-דאון ניישן", בהתייחסות לאזהרות מפגיעה בכלכלה הישראלית בעקבות המהפכה המשפטית, בפרט בענף ההייטק.
בין הנואמים בתל אביב היה כאמור ראש הממשלה לשעבר אהוד ברק, והוא קרא ל"מרי אזרחי ובלתי אלים" נגד המהפכה המשפטית, אם זו תצא לפועל. הוא הדגיש כי לא מדובר במרד: "זוהי זכות וחובה של אזרחים שלנגד עיניהם פועלים ממשלה או שלטון, בניגוד למערכת הערכים היסודית שלהם עצמם. הקריאה למרי אזרחי, היא קריאה לאזרחים לנקוט פעולה כדי שלא ימצאו עצמם משתתפים, או מגבים מעשה שלטוני הנוגד את מצפונם. דנטה כתב: 'המקום החם ביותר בגיהנום שמור למי שעמדו מן הצד ושתקו, כשנדרשה הכרעה מוסרית'".
לדברי ברק, מדובר ב"משבר החמור ביותר מאז קום המדינה. אנחנו כאן, חילונים ודתיים, יהודים וערבים, כדי להגן על מגילת העצמאות. לפנינו הפיכה משטרית, שמהותה התנקשות בדמוקרטיה. זהו נסיון להפוך את ישראל לדיקטטורה בנוסח הונגריה ופולין. ואנחנו לא ניתן לזה לקרות. אנחנו נאבק. ואנחנו ננצח!". הוא הביע התנגדות לקריאות ל"הידברות" בשעה שהקואליציה מגלה לדבריו "זלזול בוטה" בקריאה של הנשיא להימנע מקידום החקיקה, ומחוקקת את מה שכינה "חוקי הרס". "רק כשתבוטל החקיקה אפשר יהיה לשקול שיח", אמר - וקרא כאמור לנשיא לבחור צד. "על דמוקרטיה, על ערכי מגילת העצמאות ועל עצמאות מערכת המשפט - לא תיתכן פשרה. 'הידברות' שאין בה הסכמה מראש על הערכים הללו, משרתת רק את חבורת ה-D9. היא רוצה למסמס את המחאה ולאפשר לנתניהו להאשים בכשלון את יריביו. אסור לנו לתת שזה יקרה".
בירושלים התאספו לפחות 5,000 מפגינים מול בית הנשיא, ובין הנואמים שם היה כאמור המשנה לשעבר לנשיאת בית המשפט העליון אליקים רובינשטיין, שבעבר כיהן גם כיועץ המשפטי לממשלה. "בית המשפט העליון הוא מגן זכויות האדם", אמר רובינשטיין. "יאמרו לכם אחרת, אבל זו לא תהיה אמת. בית המשפט הוא גם שכפ"ץ בחוץ. אין שלמות. ייתכנו טעויות. פוליטיזציה של בית המשפט העליון תנטרל את הגורמים המקצועיים. רוב פוליטי בוועדה לבחירת שופטים יחשוף את חיילי צה"ל לבתי דין בינלאומיים". לדבריו, "הידברות תמיד רצויה אבל בתנאי שהיא איננה קוסמטית, אלא תוך פסק זמן ודיון אמיתי מחדש בכל הנושאים".
בחיפה התאספו בצומת חורב יותר מ-20 אלף איש כבר בשעה 19:00, ומפגינים נוספים המשיכו לזרום לשם לאחר מכן. אלפים מהמפגינים צעדו לצומת ממרכז הכרמל. המפגינים הניפו דגלי ישראל ודגלי גאווה, שלטים וצופרים במאות זמבורות שמחולקות להם בידי המארגנים. על השלטים נכתב בין השאר: "חופש תורידו את הידיים", "שרהל'ה כבר עשית ספונג'ה היום?", ו"ישראל היא דיקטטורה".
בהפגנה בחיפה נאם יו"ר המחנה הממלכתי בני גנץ, והוא הצהיר כי "מאבק ארוך" עומד בפני מתנגדי המהפכה המשפטית: "אנחנו לא נסכים לדיקטטורה, לא נסכים לדמוקטטורה, נתעקש שתהיה פה דמוקרטיה צודקת", אמר. על רקע הקריאות הגוברות לסרב לשר מילואים במחאה על התוכנית, הצטרף גנץ לרמטכ"ל הרצי הלוי שקרא להימנע מכך ואמר: "אנחנו לא נרד מהארץ, נמשיך לשרת אותה ונמשיך להיאבק עליה ונדאג שהיא תהיה מה שכתוב במגילת העצמאות ולא שום דבר אחר".
גנץ הזהיר כי המהפכה המשפטית היא "המבוא לדמוקטטורה בשיטת נתניהו, כאילו דמוקרטיה, אבל עריצות רוב אחרי הבחירות, היציאה מהאיזון הזה תפגע במדינת ישראל ולא ניתן לזה לקרות בשום פנים ואופן". על דברי נתניהו בישיבת הממשלה הוא אמר: "אני רוצה להגיד מכאן לנתניהו - אתה צריך להלום באויבי המדינה ולא להלום באזרחי המדינה, זה בלתי קביל".
גם דרוזים הפגינו, אלפים מחו מול בית לוין במודיעין
השר לשעבר מהליכוד מאיר שטרית הגיע להפגנה בראשון לציון ואחד ממובילי המחאה - שר הביטחון לשעבר משה (בוגי) יעלון נאם לצד השר לשעבר חילי טרופר בהפגנה בכפר סבא, שם התאספו כ-10 אלף מפגינים - יותר משבועות קודמים. יו"ר העבודה מרב מיכאלי נאמה בהפגנה ברחובות - והשתתפה גם בהפגנות בנס ציונה וראשון לציון. "נתניהו אמר שהוא רוצה להלום במפגינים, כרגיל אצל נתניהו - הסתה ואלימות", אמרה מיכאלי במחאה ברחובות. "אבל זה רק יגרום לנו לצאת החוצה עוד יותר ולהפגין עוד יותר ולהילחם עוד יותר עד שננצח. בושה וחרפה, הסתה נגד האזרחיות והאזרחים הכי נאמנים שלו והכי פטריוטים למדינת ישראל".
הפגנות נערכות הערב בעוד שלל מוקדים, ובצומת כרמיאל הפגינו בין היתר עשרות מבני העדה הדרוזית. יותר מ-2,000 איש הגיעו להפגנה בבאר שבע, וגם שם עשרות מפגינים חסמו בשלב מסוים כביש באזור. בהפגנה בעיר נאם כאמור עמרי שרון, חבר כנסת לשעבר מטעם הליכוד ובנו של אריאל שרון. "הרבה יותר מורכב לי לעמוד כאן הערב. אני מגיע מהצד הימני ליברלי. מגדיר עצמי כימני ליברלי", אמר שרון למפגינים. הוא ציין כי הממשלה ניצחה בבחירות ולפיכך מבקשת כעת לקדם את קווי היסוד שלה, אבל הדגיש כי השאלה המרכזית היא האופן שבו הדבר יבוצע. "אני חושב שצריך לעשות רפורמות בהרבה תחומים. רפורמות, לא מהפכות משפטיות. הן צריכות להתקיים אחרי מחשבה, לבחון את ההשפעות על השינויים". לדבריו, כי לממשלה יש לה "כוח פוליטי" רב - אבל הזהיר אותה: "כשאתה מגיע עם כל כך הרבה כוח אתה צריך להשתמש בו באופן נבון".
שרון הוסיף כי יש לו קושי רב עם הרצון לבצע שינוי בהרכב הוועדה לבחירת שופטים, באופן שיאפשר למעשה למנות שופטים כמינוי פוליטי: "מדינת ישראל הדמוקרטית מחויבת לשמור על זכויות אדם. צריך לשמור על הפרדת רשויות. חייבים לאפשר עצמאות למערכת המשפט ולתת עצמאות לשופטים, צריך שתהיה ביקורת משפטית על ההחלטות של הכנסת". הוא הוסיף: "הבעיה השניה היא הדרך והמהירות של העברת המהפכה. אין חובה להעביר את הרפורמות בזמן בהול ומהיר, בדרך דורסנית ובלתי מתחשבת". הוא הביע תמיכה במאמצי הנשיא יצחק הרצוג להגיע לפשרה, וכשאמר זאת נשמעו מעט קריאות בוז מהקהל.
אחת המפגינות בבאר שבע, הסטודנטית שחר ענבר (25), ציינה כי יחד עמה הגיע למחות גם סבא שלה, בן 93: "עברתי הנה כדי להיות אקדמאית ואני חוששת שלא יהיו לי זכויות. אני אופטימית בגלל האנשים שמגיעים הנה. אבל יש את הפחד הזה שלא עוזב. מרגש אותי לדעת שהעם שלנו רוצה שיהיה טוב יותר".
כ-5,000 הפגינו גם בנתניה, שם נאם שר המשפטים לשעבר גדעון סער, שטען בין היתר כי ראש הממשלה נתניהו "מבוהל": "ויש לו סיבות טובות. הוא מבין שהעם קם וממוטט את חומת השקרים שהם ביצורי שלטונו". סער הוסיף כי מדובר בממשלה "רעה" שהכריזה לדבריו מלחמה על המשטר הדמוקרטי: "זוהי ממשלה חלשה וקצרת רואים, הממשלה האנטי ציונית הראשונה, בכנסת בירושלים עדין יש להם רוב, בעם הם מיעוט הולך וקטן - הולך ומצטמצם".
הפגנות נערכו גם באפרת וערים נוספות, בהן אשדוד, שם 300 איש התאספו מול מטה העירייה. גם בבית שמש הפגינו כ-400 איש. ברעננה כ-5,000 השתתפו בהפגנה ברחבת יד לבנים, בתום צעדה על רחוב אחוזה. בהרצליה הפגינו כ-7,000 איש, ושם נאמה ראש העיר לשעבר יעל גרמן, שלאחרונה התפטרה מתפקידה כשגרירה בצרפת במחאה על מדיניות הממשלה. כ-2,000 מחו גם בקריית אונו, ועל אחד השלטים שם נכתב: "3 רשויות ולא אחת פחות!". כ-3,000 הפגינו במודיעין, סמוך לביתו של שר המשפטים יריב לוין. גם באילת הפגינו עם דגלי ישראל. כמו בתל אביב, גם בגבעת שמואל הפגינו כמה מבני המגזר הלאומי-דתי, והם הניפו שלטים שעליהם נכתב: "יהדות ודמוקרטיה בדיבור אחר".
כבר בבוקר הגיעו עשרות לקיסריה כדי להחתים עוברי אורח על מגילת העצמאות - כשלצידם מיצג של טנק, שיצר אביטל גבע מקיבוץ עין שמר. אתמול קיימו משתתפים במרתון תל אביב מרוץ למען הדמוקרטיה, ואחרים הפגינו מחוץ לבתים של שרים מהליכוד.
למרות המחאה: בליץ החקיקה יימשך
מוקדם יותר היום, אחרי שראש הממשלה בנימין נתניהו אמר אתמול לשרים שהוא רוצה לתת להם אגרוף כדי "להלום" במפגינים נגד המהפכה המשפטית - אם כי הערב הוא הבהיר שכוונתו הייתה לטענות נגד התוכנית שלו - השיבו הבוקר מארגני המחאה כי "מי שרוצה לתת אגרוף להלום בנו יגלה הערב את עוצמתנו ואחדותנו". לדבריהם, "אזרחי ואזרחיות המדינה חייבים לדעת, אם ימשיכו לצאת בהמוניהם נוכל ביחד לעצור את החקיקה הבלתי חוקית בעליל ולהעניק לבג"ץ את הכוח לפסול את החקיקה הלא לגיטימית בעליל", אמרו המארגנים.
החל מהשעה 16:45 נחסמו בהדרגה בתל אביב הרחובות הבאים לתנועת כלי רכב: קפלן מאבן גבירול עד מנחם בגין בשני הכיוונים, לאונרדו דה וינצ'י מרח' הפטמן עד שאול המלך בשני הכיוונים, לסקוב מרח' הפטמן עד קפלן לכיוון צפון, ארניה מרח' הארבעה עד רחוב קפלן לכיוון צפון, אבן גבירול בין שאול המלך למרמורק בשני הכיוונים, דיזנגוף בין הוברמן לאבן גבירול בשני הכיוונים, צומת קפלן דרך מנחם בגין לצפון ולדרום (התנועה מופנת לשיקועים), המסגר מרח' יצחק שדה עד דרך מנחם בגין לכיוון צפון, דרך מנחם בגין משד' שאול המלך עד רח' חשמונאים בשני הכיוונים (כולל שיקועים), דרך השלום מרח' משה דיין עד יגאל אלון לכיוון מערב, חשמונאים לכיוון מזרח מרחוב קרליבך, העליות למחלף השלום בנתיבי איילון מצפון ומדרום.
גם בחיפה בוצעו שינויים בהסדרי התנועה ממרכז הכרמל לחורב: החל מהשעה 17:00 נאסרה תנועת רכבים על שדרות הנשיא מצומת הביכורים וצומת פיק"א לכיוון מרכז חורב. בנוסף נחסמו לתנועה שדרות הנשיא מהביכורים ועד צפרירים, ושדרות מוריה מצפרירים עד מרכז חורב. צירים נוספים שנחסמו לכיוון מרכז חורב בשל המחאה בעיר: צומת פיק"א-הדסה וצומת פיק"א-הראל, צומת רחוב חורב-פרויד, צומת דישראלי-חורב וצומת מאפו-מוריה.
ובעוד ההפגנות נגד התוכנית להחלשת מערכת המשפט נמשכות, בשבוע הקרוב יימשך גם בליץ החקיקה בכנסת. בנוסף להפגנות הודיעו מארגני המאבק כי ביום רביעי יהיו מאות מוקדי פעילות ברחבי הארץ, כלשונם, ש"ישבשו את התנועה והכלכלה כאות מאבק והתנגדות לניסיון ההפיכה". השיבושים, שיכללו בין היתר חסימות, צעדות ושיירות, יתקיימו לאורך כל היום - במקומות שונים.
פורסם לראשונה: 16:06, 25.02.23