בזמן ששר המשפטים יריב לוין מקדם מחדש את החוק לשינוי הוועדה לבחירת שופטים והעימות עם בג"ץ רק הולך ומחריף, דנו היום (ראשון) ראשי מפלגות הקואליציה בקידום אותו חוק מעורר מחלוקת ובדרישה להדיח מתפקידה את היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב-מיארה.
הישיבה הסתיימה ללא החלטות. יו"ר עוצמה יהודית איתמר בן גביר העלה את סוגיית הדחת היועמ"שית, והחרדים אמרו שלפני קידום חוק השתמטות מגיוס - הם לא יתמכו בשום יוזמה, גם לא בנוגע למהפכה המשפטית. יו"ר ש"ס אריה דרעי, שנעדר תקופה ממושכת מישיבת ראשי מפלגות הקואליציה, ושר השיכון יצחק גולדקנופף היו מתואמים בנושא.
בן גביר, מצידו, טען כי ראשי הקואליציה הביעו "הסכמה רחבה" לגבי פיטוריה של בהרב-מיארה. מנגד, ראשי הקואליציה אמרו כי בפגישה לא התקבלו החלטות. "בפגישת ההמשך מחר אוודא כי ההחלטה על פתיחת התהליך תובא לישיבת הממשלה ביום ראשון הקרוב", אמר בן גביר.
בתחילת הדיון של ראשי המפלגות, אמר ראש הממשלה בנימין נתניהו: "זו תקופה עם הזדמנויות גדולות ואתגרים גדולים, חייבים לשמור על הקואליציה יציבה. צריך להעביר את התקציב, להראות יציבות. בנוגע לתקציב, כולם חייבים לבוא להצביע גם אם יש מחלוקות ומה שפתוח נפתור בהמשך".
נתניהו, שנמצא בניגוד עניינים בנוגע לשינויים במערכת המשפטית, יצא לאחר הסקירה מהחדר. השר בן גביר אמר בהתייחס להדחה אפשרית של בהרב-מיארה מתפקידה: "זה לא משהו אישי שלי, היא פוגעת בעבודת הממשלה וצריך להתחיל בתהליך להדיח אותה".
שר המשפטים לוין אמר: "יש הליך, צריך להביא את זה קודם לדיון בממשלה בנושא חוסר האמון בין היועמ"שית לממשלה, אח״כ לוועדת גרוניס, ואז להחזיר לממשלה אחרי ההמלצה של הוועדה. השר בן גביר הגיב: "למה שזה לא יבוא ביום ראשון הקרוב? אני רוצה שיתחיל התהליך". בחדר עצמו לא עלו התנגדויות.
"השופטים זרקו מהחלון כל פשרה שהבאנו"
אחר כך עברו ראשי המפלגות לדבר על העימות בין השר לוין לבית המשפט העליון. "הם דחו כל פשרה שניסיתי, הם לא משתפים פעולה והצו שהם הוציאו זו חוצפה", אמר שר המשפטים. "אם נוותר עכשיו, נוותר כל הזמן וזה ישליך על כל העבודה שלנו ועל כל מה שנרצה לקדם".
יו"ר הקואליציה ח"כ אופיר כץ אמר: "אני לא מבין למה השופטים זרקו מהחלון כל פשרה שהבאנו, נראה שהם פשוט רוצים לדרוס אותנו". השר דודי אמסלם הגיב: "צריך ללכת על זה, על התיקון". שר החוץ גדעון סער אמר: "המ"מ גם ככה נשיא בפועל, עם כל הסמכויות, וזה לא ייתן כלום לעשות את זה, כי כל מהלך גם ככה ייפסל או שלא יהיה ישים במסגרת לוחות הזמנים". השרים בצלאל סמוטריץ' ואריה דרעי הסכימו עם עמדת סער. בהמשך התפתח עימות בין השרים סמוטריץ' ולוין, והוסכם לא לקבל החלטה.
לשכת השר סער פרסמה הבהרה בתום הדיון: "הוא תמך ותומך בקידום רפורמות מושכלות במערכת המשפט. השר סער מתנגד לחזרה לחקיקה שהוצעה ב-2023 בעניין הוועדה לבחירת שופטים. ניתן לבחון ולקדם שינויים בנושא זה, אך לא לפי הצעת 2023 ובוודאי לא שינויים בעלי תחולה רטרואקטיבית".
עוד נמסר מלשכתו של החוץ: "השר תמך ותומך בפיצול תפקיד היועץ המשפטי לממשלה בכל הנוגע להעברת סמכויות היועץ לגבי חקירה והעמדה לדין של נבחרי ציבור, בהתאם למתווה ההצעה שגיבש ב-2022 בנושא. השר סער סבור כי בעת הזאת נדרשת אחריות רבה להימנע מהחרפת המתחים בחברה הישראלית וכל מהלך צריך להיות שקול ולקחת בחשבון את האתגרים הביטחוניים והמדיניים האדירים שעימם מתמודדת ותתמודד ישראל בתקופה הקרובה".
מטעמו של השופט בדימוס עוזי פוגלמן, שכיהן כממלא מקום נשיא בית המשפט העליון, נמסר כי "התנגדותו למועמדים שהציע השר לביהמ"ש העליון לא נבעה מהתנגדותם לשיטה כאמור בכתבה, אלא משיקולים מקצועיים בלבד".
בכירים בקואליציה אמרו ל-ynet לפני הישיבה כי אם יהיה רוב בפורום זה להדחתה, לוין יסכים להעלות את הנושא לדיון בישיבת הממשלה הבאה. מקורבי לוין אמרו כי "אם תהיה החלטה של ראשי הקואליציה, לוין יבצע אותה".
עד עכשיו לוין לא בחר בדרך הזו מחשש שמבקריו יגידו שזו "מהפכה משפטית על סטרואידים" - אלא כתחליף השר שלמה קרעי אסף חתימות כדי להראות תמיכה ציבורית במהלך.
אם תועבר הצעה להדחת היועמ"שית, על לוין לעשות שני מהלכים - ראשית הוא צריך לאסוף משרי ממשלה מידע על תלונותיהם נגד בהרב-מיארה - באילו נושאים היא סירבה לאשר את החלטותיהם, מה היו נימוקיה, האם הסכימה או לא להגן על ההחלטות בפני בג"ץ, ומה פסק בג"ץ.
שנית, כדי להקים ועדה להדחה יש להקים מחדש את ועדת גרוניס ולבחור נציג ממשלה חדש וחבר כנסת שיכהן בוועדה. אותה ועדה תשמע את הקובלנות ולאחר מכן את תשובות בהרב-מיארה. כל ההליכים יהיו כפופים לביקורת של בג"ץ.
כינוס ראשי מפלגות הקואליציה נערך לפני ישיבת הממשלה, כאשר על סדר היום גם כאמור החוק לשינוי הוועדה לבחירת שופטים. הפורום התכנס על רקע החלטת העליון נגד השר לוין, וגורמים בליכוד אמרו כי הוא צריך להתעלם ממנה מאחר שהיא "אינה חוקית".
לקראת הדיון, גורמים בכירים במערכת המשפט אמרו ל-ynet כי "לשלושת האנשים הכי חזקים בפוליטיקה הישראלית יש עכשיו אינטרס לנסות להרתיע את היועצת: ראש הממשלה בגלל המשפט; השר בן גביר בגלל שבהרב-מיארה בולמת את התערבותו הפוליטית במשטרה; ומנהיג ש"ס אריה דרעי בגלל סוגיית הגיוס".
בתוך כך, השרה אורית סטרוק שחברה בוועדת לבחירת שופטים פנתה לנציגים השונים וביקשה שידאגו להסרת הצו שכופה על שר המשפטים לוין לכנס את הוועדה. לדברי סטרוק, כשיוסר הצו ניתן יהיה לקיים הידברות ישירה בין השר לבין ממלא-מקום נשיא בית המשפט העליון, השופט יצחק עמית, ולהגיע להסכמות על כל המינויים. ל-ynet נודע כי השר לוין, שסירב לפגוש את עמית וקודמו השופט בדימוס עוזי פוגלמן, מסכים להצעת השרה סטרוק.
"מכתבי זה נשלח אליכם כניסיון נוסף לשוב אל דרך ההסכמות הברוכה בה נקטנו מיום שנכנסנו לשליחתנו החשובה כמי שאמורים לדון ולחשוב ולהביא יחדיו לבחירתם של שופטים ראויים למדינתנו האהובה", כתבה השרה סטרוק לחברי הוועדה לבחירת שופטים. בחרנו, יחד, ללכת בדרך זו והבאנו ברכה רבה לרשות השופטת ולכל אזרחי ישראל: מינינו 162 שופטות ושופטים, בתוך פחות משנה. מספר חסר תקדים".
סטרוק ציינה כי פסיקות בג"ץ האחרונות בנושא הוועדה "הסיטו את הוועדה ממסלול ההסכמות המבורך אל מסלול כוחני, דורסני, מסלול של התנגשות. כולכם יודעים, שבידינו לחזור למסלול ההסכמות, הן בהיבט המהותי והן בהיבט התהליכי". לדברי סטרוק, ניתן להתכנס לפשרות הוגנות בסוגיות מינוי נשיא ומשנה נשיא, מינוי שופטים חדשים לבית המשפט העליון, מינוי נציב תלונות הציבור על השופטים, ומינויים לבתי המשפט בירושלים.
בהכנת הכתבה השתתף יובל קרני
פורסם לראשונה: 11:16, 15.12.24