התיירים המערביים, שעד לפני כמה שנים נהרו לאיראן, הפסיקו להגיע בהמלצת ממשלותיהם, מה שמאלץ את תעשיית התיירות המדשדשת של הרפובליקה האיסלאמית לחפש אלטרנטיבה. כעת, מנסים אנשי התיירות לחזר אחר מבקרים ממדינות כמו סין או רוסיה שמקיימות קשרים טובים עם איראן.
התיירים מאירופה החלו לחזור לאיראן בשנת 2015 בעקבות החתימה על הסכם הגרעין עם המעצמות, לאחר עשרות שנים שבהן הייתה המדינה מבודדת. בשנת 2019, מספר התיירים הגיע לשמונה מיליון, והמבקרים המערביים גדשו את האתרים העתיקים והאסלאמיים הרבים של איראן כמו איספהאן, פרספוליס ושיראז.
הצמיחה המהירה של ענף התיירות עוררה תקווה שעד לשנת 2025 יגיע מספר התיירים ל-20 מיליון בשנה, אך התקווה הזו נמוגה במהירות עם סדרה של כישלונות. "הדעיכה החלה לאחר שארצות הברית פרשה מהסכם הגרעין ב-2018, והטילה מחדש סנקציות שגרמו נזק קשה לכלכלה", מספר פרזנה מוחמדי, שעובד בחברת הרכבות הממשלתית Iran Railways. בנוסף, שנה לאחר מכן החלו הפגנות נגד הממשלה ששטפו את המדינה, וב-2020 הפילו כוחות ההגנה האווירית האיראניים מטוס נוסעים אוקראיני שאותו זיהו בשוגג כטיל אמריקני, ו-176 בני אדם נהרגו.
"מאז החלו מאמצים לשיקום המצב", אומר מוחמדי, "אך האירועים האחרונים כבר פגעו אנושות בתיירות". בביטוי "האירועים האחרונים" הוא מתכוון למחאת החיג'אב שהתפשטה מאז ספטמבר במדינה בעקבות מותה של הצעירה הכורדית-איראנית מהסא אמיני. אמיני נהרגה בידי משטרת המוסר אחרי שבמהלך ביקור בטהרן נעצרה בטענה שהתרשלה בעטיית החיג'אב שלה.
מרים ג'לאלי, סגנית שרת שר התיירות, טענה בשיחה עם סוכנות הידיעות הצרפתית AFP כי האופן שבו סיקרה התקשורת הזרה את ההפגנות, שהרשויות באיראן הקפידו לכנות "התפרעויות", סייע "ליצור אווירה של 'איראנופוביה'". אמיר חוסיין רחימי, יו"ר חברת התיירות הפרטית המובילה במדינה, הוסיף כי "כשהתקשורת הזרה חוזרת על כך שיש אי-שקט באיראן, זה מרתיע את המטיילים".
המכה הגדולה ביותר לענף התיירות הייתה כשכמה ממשלות באירופה פרסמו לאזרחיהן אזהרת מסע לאיראן, מחשש שייעצרו במסגרת המבצע של משמרות המהפכה לדיכוי ההפגנות. טהרן נוהגת בשנים האחרונות לעצור אזרחים זרים בטענה שהם מרגלים, ובתמורה לשחרורם לסחוט מהמערב הקלה בסנקציות או שחרור של פושעים איראנים הכלואים אצלו.
בין הממשלות שהזהירו את אזרחיהן הייתה צרפת: "אנו מתריעים מפני כל נסיעה לאיראן, בשל הסיכון הגבוה למעצר שרירותי על-ידי השלטונות המקומיים", מסרה באזהרה. שישה אזרחים צרפתים, חלקם תיירים, מוחזקים כיום במעצר ברפובליקה האיסלאמית. גם גרמניה הזהירה: "קיים סיכון ממשי למעצר שרירותי ולעונש מאסר של שנים ארוכות". מוחמדי אומר כי אזהרות המסע הללו היו מכה קשה: "כנראה שלא יהיו תיירים מערביים באביב הזה".
ראש התאחדות המלונות באיראן, ג'משיד חמזה-זאדה, מספר כי שיעור התפוסה בבתי המלון עומד על מתחת ל-20%, וכי שני שלישים מהעסקים בתחום נאלצו לפטר עובדים. במאמץ נואש להחיות את תעשיית התיירות, איראן מנסה למשוך מבקרים גם מעיראק ולבנון: "אלה מדינות שחולקות איתנו דת ותרבות משותפות", מסבירה ג'לאלי, כשכוונתה לעולי רגל שיעים שמבקרים במקומות הקדושים בערים האיראניות משהד וקום.
דאווד דהגני, נשיא התאחדות מקומית של מדריכי טיולים, אומר שעד כה מצליח ענף התיירות להשאיר את הראש מעל המים הודות למספר קטן של תיירים זרים ממדינות כמו רוסיה, סין וטורקיה. לא בטוח כמה תוכנית הפעולה הזו תספיק לטווח הארוך.