צוותי החילוץ וההצלה בפלורידה נעזרים בסירות ובמסוקים כדי לחלץ אלפי תושבים לכודים באזורים שהוצפו בסופה "איאן" – אחת הסופות החזקות ביותר שהגיעו לארה"ב בשנים האחרונות.
הסופה שהיכתה בחוף הדרום-מערבי של פלורידה גרמה להרס גדול, וכרגע יותר מ-2.6 מיליון בתים ועסקים (מתוך 11 מיליון לקוחות ) מנותקים מחשמל. את רוב הנזק ספגו המחוזות לי ושרלוט, שבהם חיים 900,000 איש. מושל פלורידה רון דה סנטיס אמר ששני המחוזות "בעיקרון מנותקים" מחשמל.
"איאן" הגיעה לפלורידה כסופת הוריקן בדרגה 4 (מתוך 5), ונשאה עמה רוחות במהירות של 241 קמ"ש. היא היכתה שלשום באי קאיו קוסטה, והיום נחלשה לסופה טרופית. היא עושה את דרכה לחופי דרום קרוליינה, לשם היא צפויה להגיע היום, ולפי ההערכות תתחזק ותוגדר שוב כסופת הוריקן.
האי קאיו קוסטה, שהיה כאמור הראשון שבו היכתה הסופה, נמצא מערבית לעיר פורט מאיירס במחוז לי. מושל פלורידה דה סנטיס דיווח על הצפות משמעותיות ועל הרס נרחב בפורט מאיירס ובעיר נוספת במחוז לי, קייפ קורל. גשרים וכבישים רבים בפורט מאיירס הוצפו וניזוקו וכעת חסומים, והרשויות מתקשות להגיב לאלפי הפניות של התושבים שזקוקים לסיוע ולא מסוגלים לצאת מהאזור בעקבות הריסות וכתוצאה מעצים ועמודי חשמל שקרסו. גם בעיר אורלנדו – שנמצאת במרחק של יותר מ-270 ק"מ מהאי קאיו קוסטה, חילצו הצוותים תושבים ברחובות שהפכו לנהרות.
אמש הביע דה סנטיס חשש בנוגע למצב באי שסמוך לפורט מאיירס, סאניבל: חלק מהגשר היחיד שמחבר את האי סאניבל לפלורידה קרס, וכתוצאה מכך נותקה הגישה לאי שבו כ-6,300 תושבים. כמו במוקדים אחרים, גם בסאניבל גרמה הסופה לעלייה משמעותית בגובה פני הים ולהצפות של בתים בקו החוף. דה סנטיס אמר כי עליית גובה פני הים בסאניבל, ששייך למחוז לי, הייתה במימדים "תנ"כיים". לא ברור כמה מתושבי האי נענו לקריאות להתפנות לאזורים גבוהים יותר.
"ההשפעות של הסופה הזאת היסטוריות והנזק שנגרם היסטורי", אמר המושל דה סנטיס. "מדובר בשיטפון של פעם ב-500 שנה", אמר המושל, והוסיף כי תושבי האזור מעולם לא ראו הצפות בסדר גודל כזה, וגם עליית מפלס המים היא חסרת תקדים. דה סנטיס אמר ש-28 מסוקים יצאו לחלץ תושבים ממוקדי ההצפות. גורם במשמר החופים האמריקני אמר שהמסוקים מחלצים אנשים שעלו לגגות הבתים שהוצפו. במקביל דווח על פינוי שני בתי חולים באזור, שבהם שהו מאות בני אדם.
שלשום, כשהסופה הגיעה לארה"ב, דווח על סירה עם 20 מהגרים קובנים שטבעה מול חופי פלורידה. ארבעה קובנים שחו לחוף, ושלושה מהגרים חולצו על-ידי משמר החופים. השאר מוגדרים נעדרים.
בפלורידה חוששים ממספר הרוגים גבוה במיוחד. היקף הנפגעים טרם ידוע מכיוון שצוותי החילוץ מתמקדים רק בסיוע למי שהזעיקו את שירותי החירום. מספר הקורבנות יתברר כשמפלס המים ירד.
בינתיים במחוז שרלוט דיווחו הרשויות על שישה הרוגים בסופה. נציב המשטרה, כריס קונטנס, אמר ל-CNN: "לצערנו יש לנו שישה הרוגים מאומתים כרגע. כל הצוותים שלנו בחוץ עכשיו, מעריכים את היקף הנזק ועורכים פעולות חיפוש והצלה. זה האסון הגדול ביותר שראיתי בימי חיי". במחוז וולוסיה דווח על גבר בן 72 שנהרג בזמן שניסה לרוקן את הבריכה שלו – ונפל לתעלה.
"היא מחצה אותנו", אמר על הסופה קרמין מרסניו, השריף של מחוז לי בפלורידה. הוא ציין שבגלל שכבישים וגשרים באזור העיר פורט מאיירס עדיין מוצפים "אנחנו עדיין לא יכולים להעריך כמה אנשים זקוקים לסיוע". מרסניו ציין שאמנם אין לו פרטים על מספר הנפגעים, אך הוא חושש שמספר ההרוגים יגיע למאות בני אדם. הערכה דומה השמיע יו ווילבי, פרופסור למטאורולוגיה מהאוניברסיטה הבינלאומית של פלורידה. "השקעתי הרבה זמן במחקר על נזקי הוריקנים, ואני חושב שהנזק יגיע ל-100 מיליארד דולר ולכמה מאות נפגעים", הוא אמר. "אני מקווה שאני טועה".
בעקבות הסופה שהיכתה במדינה הודיעו כמה מנמלי התעופה בפלורידה על ביטול טיסות.
נשיא ארה"ב ג'ו ביידן אמר אמש במטה FEMA בוושינגטון (הסוכנות האמריקנית לטיפול במצבי אסון) כי הדיווחים בשלב הזה מלמדים על חשש למספר "משמעותי" של קורבנות. "זה עלול להיות ההוריקן הקטלני ביותר בהיסטוריה של פלורידה", אמר הנשיא האמריקני והוסיף: "המספרים עדיין לא ברורים, אבל אנחנו שומעים דיווחים ראשוניים על אובדן משמעותי של חיי אדם".
ביידן הכריז על פלורידה כאזור אסון – כדי להעביר לה סיוע חירום מהממשל. הוא מתכוון לבקר בפלורידה ברגע שהמצב יאפשר זאת. "המסר שלי לתושבי פלורידה ולכל המדינה: בזמנים כאלה, אמריקה מתאחדת. אנחנו הולכים לעבור את זה ביחד כיחידה אחת, כאמריקה אחת. לא משנה כמה זמן זה ייקח, אנחנו הולכים להגיע לשם. זו ההתחייבות שלי אליכם".
מרכז ההוריקנים הלאומי של ארה"ב אמר כי הסופה "איאן" אמנם נחלשה אחרי שהגיעה לפלורידה, אך בדרכה לדרום קרוליינה ממשיכות רוחות עזות להכות במדינות האזור, בנוסף לגשמים עזים.
כ-5,000 אנשי המשמר הלאומי בפלורידה, ועוד כ-2,000 מהמדינות הסמוכות, נשלחו למוקדי ההצפות. באזור נפתחו יותר מ-200 מקלטים, שבהם שוהים כרגע כ-34,000 תושבים.
פורסם לראשונה: 22:30, 29.09.22