קהילת חומסה בבקעת הירדן פונתה ביום רביעי האחרון, אך הרוחות עדיין סוערות. ארגוני זכויות אדם וחברי כנסת מהקואליציה התרעמו על מהלך חריג יחסית שהיה בפינוי, כשהכוחות המפנים העבירו את חפציהם של התושבים הפלסטינים לשטח אחר שהוצע להם. בצה"ל הסבירו כי הפלסטינים כבר פונו מהמקום חמש פעמים בעבר, והשהות בו מסכנת אותם משום שמדובר בשטח אש שבו לוחמי צה"ל מתאמנים.
פינוי החפצים של הפלסטינים נחשב לחריג, אך הסיבה לכך היא שהכוחות החליטו לעשות זאת כדי לשים סוף לפינויים התכופים הללו. מדובר בתשע משפחות שמונות כ-60 נפשות, שנמצאות בשטח הנוכחי משנת 2012. המינהל האזרחי, צה"ל וגורמי הביטחון פינו את הקהילה כבר כמה פעמים בעבר, שכן אנשיה שוהים במקום באופן בלתי חוקי. בארגוני השמאל לא אהבו את העובדה שהחפצים פונו - למרות ההסבר של צה"ל - וחגית עופרן, מנהלת מעקב התנחלויות בשלום עכשיו, טענה כי "מדובר בטרנספר לכל דבר".
גורמים בצה"ל מסבירים כי במהלך החודשים האחרונים נעשו פניות חוזרות ונשנות מצד גורמים ישראלים רשמיים לתושבים הפלסטינים. במהלך השיחות, הוסבר לתושבים הפלסטינים על הסכנות הנשקפות לחייהם בשהייה ובמגורים בתוך שטח אש. על אף הצעות חוזרות ונשנות - התושבים דחו בתוקף כל הצעה להתפנות מהשטח ולעבור למיקום החלופי שהוצע להם.
חברי הכנסת גבי לסקי ומוסי רז ביקרו היום (שישי) במקום, ולטענתם בשטח שפונה נמצא כוח של צה"ל האוסר על אנשים להיכנס - ואילו המשפחות שפונו נמצאות בשטח החדש. במכתב ששיגר ח"כ רז לשר הביטחון בני גנץ, הוא כתב כי "מדובר בהעברה בכפייה. אלה משפחות פלסטיניות שנתלשות מאדמות שאליהן היו קשורות".
תנועת "לוחמים לשלום" מסרה כי פעיליה הגיעו לחומסה אחרי שהמקום פונה, והחזירו לתושבי הכפר את הציוד שהוחרם. "לאור ניסיונות הצבא להרחיק את הפעילים, תנועת לוחמים לשלום קוראת לנבחרי ציבור להגיע גם כן למקום ולסייע בפעילות", נמסר. "בכל עת שהצבא יהרוס כפרים פלסטינים בבקעה, יגיעו פעילי לוחמים לשלום להקימם מחדש".
מהיחידה לתיאום פעולות הממשלה בשטחים נמסר כי "בהתאם לפסיקת בג"ץ, כוחות הביטחון ביצעו פעילות אכיפה בחירבת חומסה. הפעילות כללה הריסה והחרמת אוהלים שהוקמו פעם נוספת באופן בלתי חוקי על-ידי תושבים פלסטינים שפלשו בשנת 2012 לשטח האש שבבקעת הירדן".