כשברקע נמשכים המגעים לעסקה בין ישראל לחמאס, שעשויה אם תצא לפועל להביא להפסקת אש זמנית ושחרור חלקי של החטופים, בעולם ממשיכים לקוות כי ניתן יהיה לקדם באמצעותה הפסקת אש קבועה יותר ולסיים את המלחמה – וממשיכים לדון גם בשאלת ניהול עזה ביום שאחרי. סוכנות הידיעות רויטרס מדווחת היום (ג') על שיחות מאחורי הקלעים שבהן מעורבת איחוד האמירויות, שמוכנה יחד עם ארה"ב להשתתף בניהול עזה באופן זמני – עד אשר רשות פלסטינית שתעבור רפורמה ותהיה "מחוזקת" תוכל לתפוס שם את השלטון.
3 צפייה בגלריה
מוחמד בן זאיד, בנימין נתניהו
מוחמד בן זאיד, בנימין נתניהו
נתניהו ונשיא האמירויות מוחמד בן זאיד
(צילום: AP, אלכס קולומויסקי)
לפי הדיווח, הנסמך על שיחות של רויטרס עם 12 דיפלומטים וגורמים מערביים, הממשל הזמני ברצועה ינוהל על פי ההצעה על-ידי איחוד האמירויות, ארה"ב ומדינות נוספות, וידאג לטיפול בענייני ממשל, ביטחון ושיקום ההרס האדיר שהתחולל ברצועה לאורך המלחמה, עד להעברת השליטה לרשות הפלסטינית. ראש הממשלה בנימין נתניהו אמנם מתנגד לכך בתוקף, אבל הדיפלומטים והגורמים ששוחחו עם רויטרס טענו כי בניגוד לרוב מדינות ערב – לאיחוד האמירויות שמנהלת יחסי שלום עם ישראל יש "מנוף לחץ" מסוים עליו ועל ממשלתו.
לצד זאת, הגורמים הדגישו כי בעוד ישראל נמנעת מהצגת חזון ברור לאופן שבו תיראה עזה אחרי המלחמה, גם הקהילה הבינלאומית מתקשה לגבש "תוכנית מעשית". הם הוסיפו כי הרעיונות שעלו בשיחות שמנהלת אבו דאבי אינם מפותחים דיו ולא כוללים תוכנית פורמלית וכתובה, ולא אומצו עד כה על-ידי אף ממשלה. בשיחות, כך נטען בדיווח, מקדמת אבו דאבי את הרעיון שכבר עלה לא אחת בעבר ולפיו את הרצועה תנהל רשות פלסטינית שתעבור רפורמה – ולדברי הגורמים החזון של איחוד האמירויות הוא למעשה מדינה פלסטינית עצמאית, כשהרשות הפלסטינית תשלוט גם בגדה המערבית ובמזרח ירושלים, דבר שהסיכוי שנתניהו יתמוך בו נראה אפסי.
גורם רשמי באיחוד האמירויות התעקש שהסכמה למפת דרכים שתוביל למדינה פלסטינית היא תנאי של אבו דאבי להשתתפות בכל תוכנית הנוגעת לניהול ושיקום עזה ביום שאחרי: "איחוד האמירויות לא תשתתף באף תוכנית שלא תכלול רפורמה משמעותית ברשות הפלסטינית, את חיזוקה ויצירת מפת דרכים אמינה לעבר מדינה פלסטינית", אמר. "היסודות הללו – שכעת נעדרים – חיוניים עבור הצלחה בכל תוכנית עבור עזה ביום שאחרי".
3 צפייה בגלריה
בית חאנון
בית חאנון
ההרס באזור בית חאנון, בצפון רצועת עזה
(צילום: REUTERS/Kai Pfaffenbach)
אבו דאבי, דווח עוד, מוכנה לשלוח כוחות כחלק ממשימה בינלאומית בעזה רק תחת הזמנה של הרשות הפלסטינית, ומעורבות אמריקנית. כשברקע הביקורת של ישראל ונתניהו על התנהלות הרשות בהובלת אבו מאזן, בכלל זאת הסתה לטרור ותשלום משכורות למחבלים ומשפחותיהם, גם גורמים אמירתיים מתחו עליה ביקורת קשה לפי הדיווח. בשיחות סגורות, כך ציינו הדיפלומטים והגורמים המערביים שצוטטו ברויטרס, באיחוד האמירויות טענו שהנהגת הרשות מושחתת וכושלת.
איחוד האמירויות כבר קראה למנות ראש ממשלה פלסטיני חדש, וגורמים אמירתיים הזכירו בהקשר זה את שמו של ראש הממשלה לשעבר סלאם פיאד, שבעבר כיהן גם בבנק העולמי ועשה את השכלתו בארה"ב, כסוג של מנהיג אמין שיוכל לערוך רפורמה ברשות. פיאד כיהן כראש ממשלת הרשות בין 2007 ל-2013, אז התפטר בעקבות סכסוך שהתגלע בינו לבין אבו מאזן.
היוזמה שמקדמים גורמים מהאמירויות כוללת הצעה שכבר הוזכרה בעבר – שימוש בחברות ביטחון פרטיות כדי להקים "כוח שמירת שלום" ברצועה. עם זאת, הגורמים והדיפלומטים אמרו כי שימוש בכוח פרטי, שכירי חרב למעשה, מעורר חשש במערב – כשברקע טענות לעינויים ושימוש בכוח מופרז מצד גורמים פרטיים ששימשו בעבר את ארה"ב ואומות אחרות, במדינות כמו עיראק ואפגניסטן. הגורם האמירתי הרשמי ששוחח עם רויטרס לא הגיב לשאלות הסוכנות בנוגע להצעה הזו.
3 צפייה בגלריה
סלאם פיאד
סלאם פיאד
באבו דאבי דורשים מנהיג פלסטיני "אמין", שיוכל לעשות רפורמה ברשות. "סלאם פיאד הוא דוגמה"
(צילום: Thierry Charlier, AP)
שני גורמים ישראלים לשעבר אמרו לרויטרס כי למרות הביקורת שהשמיעה במהלך המלחמה איחוד האמירויות כלפי ירושלים, וכלפי נתניהו עצמו, ישראל עדיין מעוניינת שהאמירות המפרצית העשירה בנפט תהיה מעורבת בעזה ביום שאחרי. בניגוד לקטאר, איחוד האמירויות רואה בחמאס ובארגונים איסלאמיסטיים אחרים כוחות "מערערי יציבות", ובאבו דאבי מדגישים את חשיבות היציבות באזור עבור קידום אינטגרציה ופיתוח כלכלי.
חמאס עצמו אמנם אותת בעבר שהוא מוכן לכאורה לוותר על שלטון ישיר שלו בעזה במסגרת הסכם עתידי, אבל מתעקש שניהולה חייב להיות בידי פלסטינים. בכיר חמאס באסם נעים שנשאל על יוזמת איחוד האמירויות אמר לרויטרס שאסור שיהיו בעזה "התערבויות חיצוניות". ברויטרס פנו גם לצוות המעבר של נשיא ארה"ב הנבחר דונלד טראמפ, בנוגע לכוונותיו העתידיות סביב עזה: דובר מטעמו, בריאן יוז, אמר כי טראמפ יעבוד בשיתוף פעולה עם ישראל ומדינות ערב "כדי להבטיח שעזה תוכל יום אחד לשגשג".