משטרת קוסובו והתקשורת המקומית דיווחו היום (א') כי פיצוצים, ירי וחסימות כבישים נרשמו במהלך הלילה האחרון באזורים בצפון המדינה שרוב תושביהם סרבים – אזורים שהמתיחות סביבם מבעבעת בחודשים האחרונים ומעוררת חשש שמלחמה תפרוץ בין קוסובו לסרביה. האירועים הלילה באו אחרי שבוע של תקריות ירי, מעצרים וחילופי איומים, העלולים לערער את היציבות השברירית בבלקן.
קוסובו, אזור בעל רוב אלבני, הייתה בעבר מחוז בתוך סרביה, וחתירתה לשלטון עצמי הובילה לפרוץ מלחמת קוסובו, שבה נהרגו בשנים 1999-1998 כ-13 אלף בני אדם. במלחמה ההיא ניהלה סרביה מבצע דיכוי אכזרי נגד הבדלנים האלבנים בקוסובו, ובעקבות זאת פתחה ב-1999 נאט"ו במבצע הפצצות נגד סרביה כדי להביא לסיום הלחימה. לבסוף נאלצה בלגרד להסיג את כוחותיה מקוסובו ואיבדה את השליטה על השטח. בצפון השטח הזה נותר מיעוט אתני סרבי גדול.
בשנת 2008 הכריזה קוסובו באופן חד-צדדי על עצמאותה, ובעצמאות זו הכירו יותר מ-100 מדינות בעולם, בהן ארה"ב ומדינות האיחוד האירופי. סרביה מצדה סירבה להכיר בעצמאות קוסובו, ובסיוען של רוסיה וסין, שאיתן יש לה יחסים חמים, פעלה למנוע את קבלתה לשלל מוסדות בינלאומיים. בגבול בינה לבין קוסובו רואה סרביה גבול זמני ו"מנהלי" בלבד, וכדי להמחיש זאת כבר שנים היא נוהגת להסיר את לוחיות הרישוי של מכוניות הרשומות בקוסובו וחוצות את הגבול אליה.
דרישה דומה שהציבה קוסובו למכוניות סרביות הנכנסות לשטחה – אלה המשמשות את אלפי התושבים הסרבים שגרים בצפון קוסובו – הובילה בשנתיים האחרונות למה שזכה לכינוי "מלחמת לוחיות הרישוי". בתחילת השנה כבר איים הסכסוך על הלוחיות הללו להביא לעימות צבאי בין השתיים, ובסוף החודש שעבר הודיע האיחוד האירופי כי בלגרד ופרישטינה הגיעו לסיכום על צעדים בוני אמון שיפחיתו את המתיחות בעניין זה.
קוסובו: סרביה מפעילה את התפרעים
אלא שבשבוע שעבר הסתמן כי המתיחות בצפון קוסובו שבה וגוברת על רקע הכוונה לערוך בחירות מקומיות שם בארבעה מחוזות שרוב תושביהם סרבים. הבחירות הללו נקבעו ל-18 בדצמבר, ונועדו לבחור את מחליפיהם של שלל נציגים סרבים אחרי שבחודש שעבר התפטרו כ-600 ראשי ערים, מחוקקים, תובעים ושוטרים סרבים במחאה על החלטת קוסובו שכל לוחיות הרישוי שהונפקו בסרביה ומשמשים בתחומיה יוחלפו בלוחיות רישוי שהונפקו בקוסובו.
הסרבים הודיעו כי יחרימו את הבחירות שתוכננו לשבוע הבא, ובמהלך השבוע שעבר אירעו כמה אירועים אלימים שבהם האשימה קוסובו גורמים סרבים, בהם אירוע ירי שבו פצעו אלמונים שוטר והֶרֶס של כמה מרכזי בחירות. באמצע השבוע התעורר זעם הסרבים אחרי שנודע כי קוסובו עצרה שוטר סרבי שנמנה בחודש שעבר עם המתפטרים ממשטרת קוסובו, בחשד שתקף שוטרים וכן מרכזים וממוּנים של ועדת הבחירות המרכזית.
אתמול יצאו תושבים סרבים בצפון קוסובו למחות על המעצר ועל איסור לוחיות הרישוי, ולפי הדיווחים הם חסמו כבישים ראשיים באזור, יצרו פקקי תנועה, גרמו לסגירת שני מעברי גבול עם סרביה וניהלו חילופי אש עם משטרת קוסובו, בין השאר בכמה נקודות ליד אגם הגובל בסרביה. קוסובו טענה וממשיכה לטעון כי סרביה היא שמפעילה את המתפרעים הסרבים בשטח קוסובו, וכי היא זו שהורתה להם להקים מחסומים ולשבש את התנועה. המהומות בסוף השבוע התחוללו אף שכדי להפחית את המתיחות החליטה קוסובו לדחות את הבחירות המקומיות ל-23 באפריל.
לפי דיווחים, קולות ירי המשיכו להישמע במהלך הלילה האחרון, וכוח השיטור של האיחוד האירופי באזור, שמורכב מ-134 פקחים מאיטליה, צרפת וליטא, דיווח כי רימון הלם הושלך הלילה לעבר סיור שלו, אך לא גרם לנפגעים או לנזק. הכוח האירופי קרא לאחראים להימנע מפרובוקציות והפציר במוסדות הרשמיים של קוסובו להעמיד את המבצעים לדין.
מזכ"ל נאט"ו: "אנחנו שומרים על ערנות"
בינתיים קוסובו וסרביה ממשיכות לנפק הצהרות שאינן תורמות להרגעת הרוחות. אחרי שביום שישי טענה ראש ממשלת סרביה אנה ברנביץ' כי חיי המיעוט הסרבי בקוסובו נמצאים תחת איום, אתמול הודיע הנשיא הסרבי אלכסנדר ווצ'יץ' כי יבקש רשמית מנאט"ו רשות לפרוס כוחות סרביים בצפון קוסובו, אף כי הודה שלא סביר להניח שזו תאשר את המהלך.
מאז תום מלחמת קוסובו ב-1999 פועל בקוסובו כוח משקיפים של נאט"ו, וגורמים סרביים מדגישים כי על פי החלטת האו"ם ששמה רשמית סוף למלחמה ההיא יש לכוח זה סמכות לאשר לכ-1,000 חיילים סרבים להיכנס לקוסובו. עם זאת מימוש התרחיש הזה נראה מאוד לא סביר, משום שמשמעותו תהיה מסירת האחריות הביטחונית על האזורים הסרביים בצפון קוסובו לידי כוחות סרביים, מעשה שעלול להסלים דרמטית את המתיחות בבלקן.
ראש ממשלת קוסובו אלבין קורטי הדגיש בסוף השבוע: "אנחנו לא רוצים עימות. אנחנו רוצים שלום וקדמה, אבל על תוקפנות נגיב בכל כוחנו". קורטי שב וטען כי בלגרד היא שמעודדת את האירועים האלימים בצפון קוסובו, והזהיר את האיחוד האירופי וארה"ב כי אם לא יגנו זאת – הדבר יוביל לערעור היציבות. מזכ"ל נאט"ו ינס סטולטנברג מסר בסוף השבוע כי המשלחת של הברית הצפון אטלנטית נשארת ערנית.
המתיחות בין סרביה וקוסובו גואה כשברקע האיחוד האירופי מזכיר להן שוב ושוב כי אם ברצונן לקדם את בקשת ההצטרפות שלהן לשורותיו עליהן לפתור את הסכסוך ביניהן.