לקראת מצור על סברודונצק: יממה לאחר שאוקראינה דיווחה כי הצבא הרוסי ניתק את העיר שבחבל דונבאס מהנתיבים שמאפשרים פינוי אזרחים והעברת סיוע הומניטרי, נחשף התיעוד מהאוויר. צילומי לוויין, שנלקחו לפני שלושה ימים מהעיר שנמצאת בחודש האחרון במוקד הלחימה, מראים את הרס שלושת הגשרים שמובילים אל העיר וממנה.
הגשרים שנהרסו חוצים את הנהר סוורסקי דונץ, הנהר הגדול במזרח אוקראינה. החרבתם מונעת פינוי אזרחים והכנסת ציוד הומניטרי לסברודונצק. בדוח היומי של המודיעין הבריטי נכתב כי "המאמץ המבצעי המרכזי של רוסיה ממשיך להיות תקיפת סברודונצק". באוקראינה חוששים שגורלה של סברודונצק יהיה דומה לזה של העיר מריופול - שלבסוף נפלה לידי הרוסים.
העיר המרכזית הראשונה שהרוסים כבשו היא עיר הנמל חרסון, שלחופי הים השחור. סגן ראש המושל הצבאי של המחוז, קיריל סטרמוסוב, מאמין שהוא כבר לא יחזור לידי האוקראינים - אלא יישאר רוסי לתמיד.
"אנחנו כבר שייכים לפדרציה הרוסית, באופן שלא ניתן לשנותו", אמר סטרמוסוב לפי סוכנות הידיעות הרוסית RIA נובוסטי. "אנחנו צריכים לזכור זאת, לבנות מחדש, לקבל דרכונים רוסיים ולזכור שאנחנו מרגישים טוב כאן, מרגישים בבית".
בתוך כך, משרד ההגנה הרוסי פרסם סרטון מפעילות חיל האוויר שלו באוקראינה - ובו נראית שורה של מטוסי קרב מסוג סוחוי 25 כשעליהם האות Z, סמל התמיכה בפלישה הרוסית למדינה השכנה. "הצוותים שלנו שיגרו מגובה נמוך טילים לעבר מתקנים צבאיים וציוד של יחידות השייכות לכוחות האוקראיניים", כתבו הרוסים. "כתוצאה מכך הושמדו עמדות מבוצרות ומוסוות, לצד כלי רכב משוריינים". צפו בתיעוד, בפתח הכתבה.
הרוסים טענו לצד זאת כי השמידו בעזרת טילי קליבר ארסנל של תחמושת ונשק ארטילרי במחוז צ'רניהיב, ויירטו בעזרת כוחות ההגנה האווירית שלהם מטוס מיג 29 ומסוק מי 24. בנוסף הם טענו, מבלי להביא ביסוס לכך, כי 30 אוקראינים שהתכוונו להיכנע במהלך הלחימה במחוז דונייצק, נורו בגב על ידי כוחות אוקראיניים אחרים.
הטענה הזו פורסמה יממה לאחר שאוקראינה הודיעה על קבר אחים נוסף שהתגלה במחוז קייב, בסמוך לעיירה בוצ'ה. הרשויות הודיעו שגופותיהם של שבעה אזרחים התגלו ביער בסמוך לכפר מיירוצק. מפקד המשטרה המחוזית בקייב אמר שהנרצחים עברו עינויים, נורו בברכיים ושהרוסים קשרו את הידיים שלהם: "מדובר בפשע סדיסטי נוסף של הצבא הרוסי במחוז קייב".
הפשעים הללו בוצעו בזמן שרוסיה כבשה יישובים באזור קייב, בתחילת המלחמה. אבל הניסיון של ולדימיר פוטין לכבוש את הבירה עצמה כשל, גם בגלל אב ובנו, בן 15. בזמן שטנקים ומשאיות רוסיים חלפו סמוך לכפר שלהם, נער אוקראיני ואביו שיגרו בחשאי רחפן קטן לאוויר. הרחפן הזה תיעד מקרוב את השיירה הרוסית שנעה לכיוון קייב, ומפעיליו העבירו מיד את התמונות ואת מיקום הכוחות הרוסיים לצבא האוקראיני. תוך דקות, סוללות ארטילריה המטירו פגזים על הכוחות הפולשים.
אנדריי פוקרסה, בן 15, ואביו סטנסילב, הפכו לגיבורים באוקראינה בעקבות המודיעין האווירי שסיפקו בהתנדבות בימים הראשונים של הפלישה. במשך שבוע שלם, החל מיום הפלישה ב-24 בפברואר, השניים שיגרו את הרחפן שלהם פעם אחר פעם לעבר השיירה, ועל אף הסכנה הרבה.
"אלו היו כמה מהרגעים המפחידים ביותר בחיי", נזכר אנדריי, בעת שהציג בפני צוות עיתונאים מסוכנות הידיעות AP את כישורי ההטסה שלו. "סיפקנו תמונות ואת המיקום של הכוחות. הם העבירו את הקואורדינטות המדויקות יותר בווקי-טוקי, כדי לכוון את הארטילריה".
אביו שמח להשאיר לבנו את הטסת הרחפן. "אני יכול להפעיל אותו, אבל הבן שלי עושה זאת טוב בהרבה. מיד החלטנו שהוא יעשה זאת", אמר. השניים אמרו כי אינם יודעים כמה מטרות רוסיות הושמדו בעזרה המידע שסיפקו, אבל הם ראו את הנזק העצום שנגרם לשיירה הרוסית כששיגרו את הרחפן בהמשך לאזור. "היו יותר מ-20 כלי רכב צבאיים שהושמדו, בהם משאיות דלק וטנקים", אמר האב.
בזמן שהרוסים והאוקראינים נלחמו על השליטה בפרברי קייב, החיילים האוקראינים הפצירו במשפחת פוקרסה לעזוב את הכפר שלהם, שבסופו של דבר נכבש על ידי הרוסים. הבן ואמו נמלטו לפולין, האב נדרש להישאר במדינה – כמו כל הגברים שמתחת לגיל 60. הוא התאחד עם בני משפחתו לפני כמה שבועות, לאחר שאנדריי סיים את שנת הלימודים. "אני שמח שהשמדנו משהו. אני שמח שתרמתי, שהצלחתי לעשות משהו. שלא סתם ישבתי וחיכיתי", אמר הבן.