חברי הפרלמנט בגאורגיה בחרו היום (שבת) את מיכאיל קאוולשווילי, מבקר נחרץ של המערב, לנשיא החדש של המדינה. הבחירה התרחשה על רקע מחאות נרחבות נגד ההחלטה של המפלגה השולטת להקפיא את תהליך ההצטרפות לאיחוד האירופי עד שנת 2028, מהלך שעורר זעם רב בקרב האוכלוסייה הגאורגית.
5 צפייה בגלריה
מיכאיל קאוולשווילי
מיכאיל קאוולשווילי
מיכאיל קאוולשווילי
(צילום: רויטרס/REUTERS/Irakli Gedenidze)
live

איכות

×
  1. 720p HD
  2. 480p
  3. AUTO
מהומות מחוץ לבניין הפרלמנט בטביליסי, לפני כשבועיים
(Reuters)

5 צפייה בגלריה
גאורגיה מפגינים ב טביליסי
גאורגיה מפגינים ב טביליסי
המחאות בטביליסי
(צילום: Giorgi ARJEVANIDZE / AFP)
קאוולשווילי, שהיה בעברו שחקן כדורגל מקצועני ששיחק במנצ'סטר סיטי בפרמייר ליג בין 1995 ל-1997 ורשם 46 הופעות בנבחרת, ידוע בעמדותיו האנטי-מערביות והקונספירטיביות. "סוכנויות מודיעין מערביות מבקשות לדחוף את גאורגיה למלחמה עם רוסיה", הוא טען בנאומיו הפומביים האחרונים. מתוך 225 בוחרים שנכחו, 224 הצביעו בעדו, כאשר הוא היה המועמד היחיד.
המחאות ברחובות גאורגיה נמשכות זה למעלה משבועיים, עם מאות מפגינים המתכנסים מדי יום מחוץ לפרלמנט. המפגינים מוחים על הקפאת תהליך ההצטרפות לאיחוד האירופי ועל מה שהם מכנים "סחף אוטוריטרי" של הממשלה. במחאות השתמשה המשטרה בגז מדמיע ובזרנוקי מים כדי להרחיק מתפרעים שהשליכו זיקוקים לעבר כוחות הביטחון. בהפגנה אלימה שהתקיימה בשבוע שעבר נעצרו יותר מ-200 מפגינים בעימותים מול המשטרה.
הנשיאה היוצאת, סלומה זורבישווילי, שמזוהה עם הקו האירופי, הצהירה כי היא מתכוונת להמשיך ולכהן כנשיאה גם לאחר תום הקדנציה שלה. לטענתה, הפרלמנט אינו לגיטימי בשל החשד לזיופים בבחירות באוקטובר האחרון, וכוונתה להמשיך ולהוות מנהיגת המחאה. לפני כשבועיים היא קראה לארצות המערב לתמוך ב"תנועה הלאומית" שדוגלת בהצטרפות לאיחוד האירופי. היא תקפה את רוסיה ואמרה כי היא מנהלת "מלחמה היברידית" מול ארצה.
5 צפייה בגלריה
רבבות המפגינים בטביליסי
רבבות המפגינים בטביליסי
המחאות בגאורגיה, החודש
(צילום: Giorgi Arjevanidze, AFP)
5 צפייה בגלריה
(צילום: Daro Sulakauri, GettyImages)
5 צפייה בגלריה
המחאות ברחובות טביליסי
המחאות ברחובות טביליסי
(צילום: Karen Minasyan, AFP)
המפלגה השולטת, "החלום הגאורגי", הובילה בשנה האחרונה מדיניות שנתפסת כמתקרבת לרוסיה, תוך חקיקת חוקים שנויים במחלוקת כמו חוק "הסוכנים הזרים" והגבלות על זכויות הקהילה הלהט"בית. מהלכים אלה עוררו ביקורת נוקבת מצד מדינות המערב, עם איומים באמצעי ענישה מצד האיחוד האירופי.
בצעד המסמל את השינוי הפוליטי, נבחר קאוולשווילי על-ידי מנהיג המפלגה איראקלי ר'אריבאשווילי, הנחשב ל"מנהיג האמיתי של גאורגיה". מדובר בצעד נוסף שמדגיש את הסטייה מהכיוון המערבי שאפיין את גאורגיה בעשורים האחרונים, ומעורר חשש מפני התרחקות המדינה מערכי הדמוקרטיה והליברליזם.
המשבר הנוכחי בגאורגיה החל בעקבות הבחירות שנערכו במדינה באוקטובר, בסופן ניצחה מפלגת השלטון "החלום הגאורגי". הנשיאה זורבישווילי, שמתנגדת למפלגה, וראשי האופוזיציה, טענו שהניצחון הושג במרמה בעקבות זיופי קולות, איומים ומעורבות אינטנסיבית של רוסיה במערכת הבחירות. מתנגדי המשטר קראו למערב שלא להכיר בתוצאות הבחירות, והאמינו שמפלגת השלטון תרחיק עוד יותר את גאורגיה מהמערב ותקרב אותה לחיקה של רוסיה.
לפני כשבועיים אימץ הפרלמנט האירופי החלטת גינוי הקובעת כי הבחירות בגאורגיה לא היו חופשיות או הוגנות. לאחר מכן הודיע ראש ממשלת גאורגיה, אירקלי קובחידזה, כי ארצו משעה עד 2028 את המגעים על צירופה לאיחוד האירופי. הוא האשים את הפוליטיקאים באיחוד האירופי ב"מפל של עלבונות" נגד ארצו וטען כי "חורשי רעתנו הפכו את הפרלמנט האירופי לכלי סחיטה נגד גאורגיה, וזו בושה גדולה לאיחוד האירופי". לאחר מכן מחו המונים מול הפרלמנט.
live

איכות

×
  1. 720p HD
  2. 480p
  3. AUTO
קטטה בפרלמנט הגאורגי לפני אישור חוק "הסוכנים הזרים", בחודש מאי

בדצמבר 2023, אחרי שנים של משא ומתן, קיבלה גאורגיה מעמד רשמי של "מועמדת להצטרף לאיחוד האירופי", מעמד הסולל מעשית את הדרך לצירופה, אבל אז התחולל מפנה: הפרלמנט הגאורגי בהובלת מפלגת השלטון אישר שורה של חוקי דיכוי מסוג אלה שנחקקו בשנים האחרונות ברוסיה, ובראשם "חוק ההשפעה הזרה", המכוון נגד "ארגונים זרים" שלפי השלטון מבקשים לפגוע בגאורגיה ובערכיה, ולטענת המערב צפוי לערער דרמטית את חופש הביטוי וחירויות דמוקרטיות אחרות. גם חוקים נגד להט"בים אושרו. בעקבות זאת השעה האיחוד את הליך צירופה של גאורגיה וקיצץ את הסיוע הכספי שלו למדינה, וגם ארה"ב הודיעה כי היא משעה הסכם שותפות אסטרטגית עם טביליסי.
הנשיאה זורבישווילי שואפת שמדינות אירופה יעבירו "מסר ברור מאוד" לממשלה הגאורגית, ויצהירו שהן לא מכירות בתוצאות הבחירות ודורשות לקיים בחירות חדשות. היא הזהירה מהמעורבות הרוסית ואמרה שמוסקבה, שנלחמת באוקראינה מאז שפלשה אליה בפברואר 2022, מנהלת "מלחמה היברידית" נגד גאורגיה ומדינות אחרות, בהן מולדובה ורומניה.
לפי זורבישווילי, תמיכה איתנה של המערב במחאה ההמונית בגאורגיה היא "הדרך הפוליטית היחידה לצאת מהמשבר הזה, אין 'מתכון פוליטי' אחר". היא אמרה את הדברים על רקע ההערכות שגאורגיה נמצאת בדרך למשבר חוקתי: זורבישווילי, שתפקידה סמלי בעיקרו, אמורה לסיים את תפקידה בסוף החודש, אך היא הבהירה כי תישאר בתפקיד עד שנשיא חדש ייבחר על-ידי הפרלמנט "הלגיטימי". היא הדגישה כי הפרלמנט הנוכחי אינו כזה, ואין לו את הסמכות למנות לה מחליף. האופוזיציה, שלא מכירה בתוצאות הבחירות, סירבה להצטרף לפרלמנט החדש.