למרות שתחנות פיקוד העורף פעלו היום (רביעי) רק עד 12:00 ועם צאת צום יום הכיפורים לא יפעלו כלל, וגם מתחמי הבדיקות של קופות החולים פעלו במתכונת מצומצמת היום ונסגרו עד שעות הצהריים - לא נרשמו תורי ענק חריגים במתחמי בדיקות הקורונה ברחבי הארץ. אלו שהבידוד המקוצר שלהם אמור להסתיים בכיפור יאלצו להמתין ליום שישי מכיוון שלא יוכלו לבצע את הבדיקה לקיצור הבידוד במהלך יום הכיפורים, ובמרבית המקרים גם שעות לאחר הצום.
מחברת "טרגט", המפעילה את המתחמים, אמרו כי נכון ל-11:00, במהלך שלוש שעות נדגמו במערך פיקוד העורף בשיבא יותר מ-21 אלף איש. לדברי החברה, "זהו הקצב הגבוה ביותר שנצפה עד היום, יותר מ-7,000 איש בשעה. למרות המספרים הגבוהים לא נצפים עומסים חריגים וזה בזכות היערכות השיא של פיקוד העורף".
כך למשל, במתחם הבדיקות סמוך לאצטדיון סמי עופר בחיפה נרשמו הבוקר תורים שההמתנה בהם ארכה בין שעה לשעה וחצי. כמה נהגים שהגיעו להיבדק גילו סבלנות, אך אמרו כי ציפו לתורים ארוכים יותר. "המתנו בתור מעל שעה", אמרה אמי, תושבת חיפה, עם יציאה מעמדת הבדיקה. "היה לנו חשוב להגיע היום לבדיקה בגלל כל הנושא של בתי הספר. ציפיתי למשהו יותר גרוע. בשורה התחתונה אני די שבעת רצון מהשירות. לפני כמה ימים הגענו לכאן והתורים היו נוראיים".
מיכה בן שבת, גם הוא מחיפה, הגיע לבדיקה עם בתו. הוא סיפר: "אנחנו כבר שעה וחצי בתור. מחכים. מנסים לקבל את זה באהבה ולהישאר רגועים. כשיצאתי מהבית הנחתי שזה יהיה משהו כזה. זה זמן סביר ביום כזה".
שלומי כהן מטירת כרמל הגיע עם שתי בנותיו כדי שייבדקו. "היה לי חשוב להגיע היום לאחר שאחת הילדות בגן של הבת שלי נמצאה מאומתת לקורונה", הוא אמר. "התור היום יחסית בסדר לעומת ערב החג של ראש השנה, אז הגיע התור עד לכביש הראשי. נקווה שבשנה הבאה נהיה כולנו אחרי הקורונה".
דקלה מלכה מקריית אתא הגיעה גם היא לעמדה בסמי עופר עם שני ילדיה. "אני עכשיו בתחילת התור וברור לי שאצטרך להמתין לפחות שעה-שעה וחצי עד שאגיע לעמדת הבדיקה. זה סיוט, אבל אין ברירה". עם זאת, היא הדגישה כי חרף ההמתנה "הכול פה מאוד מסודר ואנשים עוזרים. זו אולי הפעם השישית שאני מגיעה לכאן החודש. זה הפך להיות הבילוי המשפחתי שלנו. בשבוע שעבר היו תורים מטורפים. הילדים שלי כבר מיומנים ומביאים איתם חוברות צביעה להמתנה".
מתחם הבדיקות בפתח תקווה נותר כמעט שומם: "מאוד מפתיע"
מנגד, במתחם הבדיקות בחניון של אצטדיון המושבה בפתח תקווה, נותר המקום כמעט ריק ונבדקים בודדים הגיעו ויצאו אחרי כמה דקות. "בפעם הקודמת שהיינו פה חיכינו שעתיים וחצי", סיפר אריאל תנעמי, תושב עלי שהגיע עם בתו. "חשבתי שיהיה מלא. הייתי בטוח שאתקע פה עד 12:00 לפחות. זה מאוד מפתיע".
מני הברי, תושב הוד השרון, הגיע עם בנו שנמצא בבידוד כדי להיבדק: "לפני שבוע הבן שלי חיכה חצי שעה. היום באנו ונכנסו תוך שתי דקות. הבדיקה הראשונה הייתה שלילית, אני מקווה שגם זו". לגבי נושא הרכיבה על אופניים ביום כיפור אמר: "כרגע הוא לא ירכוב. כשהוא יסיים את הבידוד הוא ייצא".
עדן דוד מפתח תקווה הגיעה לבדיקה עם גיסתה ושתי חברות. הארבע נסעו על הגשר ברחוב זבולון המר המשקיף על מתחם הבדיקות, וכשראו שהמתחם ריק החליטו להיכנס. "באנו לעשות בדיקות לקראת יום כיפור כדי להיות רגועות", אמרה דוד. "התוצאות יגיעו כנראה אחרי החג, אבל אנחנו יוצאות לטיול. רצינו להיות בטוחות שהכול בסדר. חשבנו שיהיה מפוצץ. הופתענו לגלות שאנחנו בין היחידים פה. כבר שבוע שפקוק פה לגמרי באזור, מפתיע לראות שהיום ריק".
רותם גלעד מפתח תקווה הופתע גם הוא לטובה: "חשבנו שיהיה עמוס, אבל זה מפתיע לגמרי. הפעם הקודמת הייתה קטסטרופה. אני תושב העיר ומכיר את הפקקים פה ביציאה".
קופות החולים מאוחדת, לאומית וכללית יחדשו את הבדיקות במוצאי יום הכיפורים - במאוחדת ובכללית בפריסה רחבה, בלאומית במספר מוקדים מצומצם; במכבי יחדשו את פעילות המוקדים בצאת כיפור: "פרטים וכתובות ניתן לקבל באתר מכבי, בפייסבוק ובאפליקציה. מעבדת מכבי תפעל החל מצאת כיפור ולאורך כל הלילה על מנת לספק את התשובות לחברים מהר ככל הניתן".
במקביל, המעבדות יהיו סגורות במהלך החג, כך שתוצאות הבדיקות של מי שייבדק היום צפויות להימסר לו רק ביום שישי לכל המוקדם. ל-ynet נודע ששאלת פתיחת המתחמים של פיקוד העורף בצאת יום הכיפורים הגיעה עד שולחנו של ראש הממשלה נפתלי בנט, אך לבסוף הוחלט שלא לפתוח אותם בחמישי בערב על מנת שתהיה פתיחה רחבה יותר ובכמה שיותר מוקדים בשישי בבוקר, וזאת מפאת מצבת כוח האדם.
על-פי נהלי משרד הבריאות, מי שנחשף לחולה מאומת יכול לקצר את הבידוד ולצאת ממנו רק לאחר שקיבל תוצאה שלילית עבור בדיקת הקורונה אותה ביצע החל מהיום השביעי לבידוד, זאת אם נבדק ביום הראשון לבידוד. המשמעות: מי שאמור להשתחרר היום ולא יספיק להגיע לאחד ממתחמי הבדיקות מפאת שעות הפעילות המקוצרות - יוכל לבצע את הבדיקה רק ביום שישי ולקבל את התוצאה ביום שבת לכל המוקדם או ביום ראשון בבוקר. כלומר, הוא יישאר בבידוד לפחות יום אחד נוסף שלא לצורך.
במוקד משרד הבריאות התקבלו בימים האחרונים פניות בנושא השחרור מבידוד ברקע יום הכיפורים. "קיבלתי פנייה בעניין, בין היתר ממישהו שאמור לעשות את בדיקת השחרור שלו מבידוד מחר אבל כל המעבדות סגורות", סיפר עובד במוקד משרד הבריאות. "הוא שאל האם זה אומר שהוא ייאלץ להישאר עוד בבידוד והשבתי לו שכן. זו ההוראה שקיבלנו למסור לפונים בנושא. הוא מאוד כעס כששמע את התשובה".
גם במערכת הבריאות צופים עומסים כבדים במתחמי הבדיקות של פיקוד העורף והקופות בימים הקרובים, בין היתר בשל החשיפות לתלמידים מאומתים במערכת החינוך, כמו גם ברקע מספרי המאומתים הגבוהים שמשפיעים על מספרי הבדיקות. "אנחנו כבר רואים את העלייה מיום ליום בדיגומים לאור הצפי ואנחנו פותחים גם מחר וגם בצאת יום הכיפורים מתחמי בדיקות במוקדים רבים", אמרה מלי קושא, האחות הראשית של קופת החולים מאוחדת.
"לדעתי יהיה עומס גם הערב, גם לפני וגם בצאת יום הכיפורים. אנחנו רואים שבמתחמי פיקוד העורף זמני ההמתנה ארוכים וגם אצלנו אך לא באותו אופן. בסך הכול לפני הצום המעבדה שלנו עובדת וברגע שהיא תקלוט את הנתונים אז היא תוציא תשובות ויש גם תהליכים אוטומטיים של תשובות, אז אני מאמינה שהנבדקים יקבלו את התשובות עד תחילת הצום", ציינה.
ממשרד הבריאות נמסר: "מתחמי הבדיקות יהיו פתוחים לקהל בערב יום הכיפורים, יום רביעי, בחלק ממתחמי פיקוד העורף בשעות 12:00-06:00 ובחלק בשעות 12:00-08:00 וייעשה מאמץ לספק תשובה מוקדם ככל הניתן. במהלך יום הכיפורים, יום חמישי, ובצאתו לא תהיה אפשרות להידגם - למעט מקרים רפואיים שיידגמו במוקדי רפואה דחופה. מי שאמור לסיים את הבידוד ביום הכיפורים עצמו יכול לבצע את הבדיקה ביום שישי בחלק מן העמדות של פיקוד העורף בין השעות 08:00 ל-22:00 וישוחרר באותו היום".