אחרי תקופה מתוחה ביחסים בין צרפת לישראל, הצלחתה של פריז בתיווך הסכם הפסקת האש מול לבנון מחזירה אותה למרכז הזירה הדיפלומטית במזרח התיכון. לפי ההסכם, צרפת צפויה לשחק תפקיד מרכזי בתמיכה בצבא לבנון, וביכולתה לאכוף את הפסקת האש בדרום המדינה.
צרפת נחלה שורה של כישלונות באפריקה, בין היתר בלוב, ואף בעצירת המלחמה בין רוסיה לאוקראינה. רק לאחרונה היא הצליחה לשקם את יחסיה עם מרוקו, ובכך שבה לזירה הדיפלומטית גם בצפון אפריקה, אחרי כישלונותיה. בתחילת החודש ביקר הנשיא עמנואל מקרון בסעודיה, אותה הוא ככל הנראה מנסה לרתום לשיקומה של לבנון.
מקורות במשרד החוץ של צרפת מסרו לסוכנות הידיעות AFP כי לבנון וארה"ב התעקשו שצרפת תיקח חלק פעיל במאמצי התיווך, בניגוד לעמדת ראש הממשלה בנימין נתניהו. "האמריקנים זקוקים לנו במגעים עם חיזבאללה. הם ניסו לדבר איתם ישירות ללא הצלחה, הצרפתים הביאו את חלקם המסורתי למשא ומתן", אמרו המקורות.
אך להצלחות האלו יש מחיר. הבוקר נשאל שר החוץ הצרפתי ז'אן-נואל בארו לגבי האפשרות שנתניהו ייעצר אם יגיע לצרפת, לנוכח הוצאת צוו המעצר נגדו על-ידי בית הדין הבינלאומי הפלילי בהאג, והשיב כי "יש לבחון שאלות חסינות אפשרית עבור בכירים מסוימים".
בהמשך קבע משרד החוץ של צרפת כי נתניהו יהיה חסין ממעצר, ובארו הסביר כי זה כיוון שניתנת חסינות למדינות שאינן צד לבית הדין, כמו במקרה עם ישראל. "נתניהו נהנה מחסינות, אותה צריך לקחת בחשבון בכל הנוגע לצו המעצר שהוצא נגדו על-ידי בית הדין בהאג", אמר.
ההצהרה העמומה של צרפת, שייתכן והיא חלק מדרישות ישראל במסגרת העסקה, עשויה להוות פתח יציאה גם לשאר המדינות החברות בבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג, ואינן רוצות למצוא את עצמן מחויבות לעצור את נתניהו או את שר הביטחון לשעבר יואב גלנט. בלשכתו של נשיא צרפת לא השיבו לשאלת ynet ו"ידיעות אחרונות" בעניין היכללות ההצהרה בהסכם.
צרפת, נזכיר, ניסתה במשך מספר חודשים להיות מעורבת במשא ומתן לשחרור החטופים משבי חמאס - בהם גם שני אזרחים צרפתים. מנגד, הצהרותיו של מקרון, שצידד ב"הפסקת חימוש ישראל בנשק שמשמש אותה למלחמה בעזה", ועמדתו בנושא איסור השתתפותה של ישראל בירידי הנשק הבינלאומיים בצרפת, גרמו למתח ביחסי המדינות. בסופו של דבר השאירו הצרפתים את הבמה לאמריקנים.
גורמים במשרד החוץ טענו כי המדינות כבר יישרו מאז את ההדורים, אולם אין ספק כי היחסים בין ראש הממשלה נתניהו לנשיא מקרון אינם לבביים במיוחד. לעומת זאת, היחסים בין צרפת ללבנון לא ניזוקו, והם תמיד היו קרובים מאוד. צרפת אף לוקחת חלק פעיל בכוח יוניפי"ל, וסביר להניח כי גם תספק תמיכה לוגיסטית לצבא לבנון במשימת האכיפה של הפסקת האש בדרום המדינה.
מנהל מרכז חקר העולם הערבי והמזרח התיכון הממוקם בז'נבה, חסני עבידי, אמר לסוכנות הידיעות הצרפתית AFP כי מדובר ב"חזרה מפתיעה לזירת הדיפלומטיה הבינלאומית, שהצרפתים מפללים לה כבר הרבה זמן. לבנון למעשה מאפשרת לצרפת לחזור למעמדה החשוב במזרח התיכון". בצרפת כאמור קיוו לשוב לזירה, בין היתר משום שהממשלה אמורה להציג בימים הקרובים את תקציב המדינה לשנת 2025 - והיא מסתכנת בהצעת אי אמון מצד מפלגות השמאל הקיצוני. בארמון האליזה מקווים כי החזרה לזירה הדיפלומטית תטיב עם הממשלה.