פרשת האונס הקבוצתי באיה נאפה תיפתח מחדש? בית המשפט העליון בקפריסין קיבל בצהריים (יום ב') את הערעור שהגישה הצעירה הבריטית שטענה כי עברה אונס קבוצתי על ידי 12 נערים וצעירים ישראלים באי במהלך חופשה שם בשנת 2019, וקבע כי לא שיקרה.
לפני כשנתיים בית משפט מחוזי בקפריסין גזר עליה מאסר על תנאי של ארבעה חודשי מאסר, לאחר שקבע כי הגישה תלונת שווא למשטרה באי. היא הורשעה אז בעבירה של "הפרעה לסדר הציבורי", וההרשעה הזו בוטלה כעת.
הפרשה, נזכיר, חוללה סערה גדולה בקפריסין, בישראל וגם בבריטניה. ביולי 2019 עצרה המשטרה באי 12 נערים וצעירים ישראלים, בני 15 עד 22, בחשד לאונס אותה תיירת בריטית, שהייתה אז 19. היא התלוננה כי הם ביצעו בה אונס קבוצתי בבית המלון "פמבוס נאפה רוקס" באיה נאפה. עם זאת, לאחר כמה ימים שוחררו חמישה מהנערים ושבו לישראל, ולאחר מספר חקירות נוספות שוחררו שבעת הנערים האחרים שנותרו במעצר.
במקומם נעצרה הצעירה הבריטית, שחזרה בה מתלונתה הראשונית קצת יותר משבוע לאחר מכן. היא הואשמה כי בדתה את התלונה נגד הנערים, ובמשטרה באי חשדו כי היא עשתה זאת מאחר שכעסה על כך שצולמה במהלך קיום יחסי מין עם כמה מהם.
מנגד, הצעירה טענה שהשוטרים במחוז פמגוסטה לחצו עליה לחזור בה מהצהרתה. למרות זאת הורשעה בדצמבר 2019, כאשר בית המשפט קיבל את עמדת המשטרה שבדתה את האונס כנקמה על כך שצולמה במהלך יחסי המין. כעת התקבל הערעור שהגישה לבית המשפט העליון.
לפי עורך דינה, מייקל פולק, בפסיקה היום קבע העליון כי היו כשלים בחקירה, כולל העובדה שהצעירה לא זכתה במהלכה לייצוג של עורך דין. בנוסף, כך לפי פולק, העליון בקפריסין קבע כי השופט וגם חוקרי המשטרה טעו באופן "בסיסי" במועד שבו אירע לכאורה האונס הקבוצתי, באופן שהטה את ההליכים המשפטיים נגד הצעירה.
במהלך המשפט זכתה הצעירה, שזהותה לא נחשפה עד היום, לתמיכה מצד פעילים למען זכויות נשים, שהפגינו בכמה וכמה הזדמנויות מחוץ לבתי המשפט באי. גם היום התקבצו מחוץ לבית המשפט העליון בניקוסיה כמה פעילות ופעילים, שהניפו שלטים ביוונית ובאנגלית ועליהם נכתב, בין היתר: "אנחנו מאמינות לך", "להפסיק את תרבות האונס".
פולק, עורך הדין של הצעירה, בירך על הפסיקה: "זה ניצחון לא רק עבור הלקוחה שלנו, שתמיד התעקשה שהיא חפה מפשע, אלא גם לרבות אחרות בעולם שמוצאות את עצמן במצב דומה. אנו שמחים שהושג צדק בניגוד לסיכויים. אנו מאמינים שהשלב הבא הוא פתיחה מחדש של התיק על ידי כוחות משטרה אחרים".
עורך הדין הוסיף: "היא לא זכתה למשפט הוגן והיום בית המשפט העליון בקפריסין קיבל את עמדתנו. אישה צעירה ופגיעה, לא רק שהתנהגו אליה בצורה לא נאותה כאשר התלוננה, אלא העמידו אותה לדין. במהלך המשפט צעקו עליה והשפילו אותה למרות שהציגה ראיות שנאנסה".
לדברי הפרקליט, "נאבקנו את המאבק שלה עם יד קשורה מאחורי הגב. אנו מקווים עכשיו שישנו את הנהלים כדי להבטיח שדבר כזה לא יקרה שוב בקפריסין. המשפחה מבקשת להודות לכל מי שתמך בה מבריטניה וישראל. הייתם איתנו במשך הזמן הקשה בחייה במאבק על הצדק".
כאמור, זהותה של הצעירה מעולם לא נחשפה, אך ידוע שהיא מתגוררת במחוז דרבישייר באנגליה, סמוך למנצ'סטר. היא לא הגיעה לניקוסיה כדי לשמוע את פסק הדין היום, ונותרה בארצה. בהודעה שפרסמה אמה נמסר כי המשפחה מברכת על כך שהרשויות בקפריסין מכירות כעת ב"כשלים" שהתעוררו בהליך המשפטי. "אף שההחלטה הזו לא מצדיקה את היחס שהיא קיבלה מהמשטרה או מהשופט, או מאלו שהיו בעמדת כוח, היא מביאה עמה תקווה שהסבל של הבת שלי יביא לפחות לשינויים חיוביים בדרך שבה מתייחסים לקורבנות פשע".
עורך הדין ניר יסלוביץ, שמייצג כמה מהנערים והצעירים הישראלים, מסר: "מרשיי עומדים על הטענה שהתלונה שהוגשה נגדם הייתה תלונה כוזבת, ומשכך מרשיי אינם מוטרדים כהוא זה מפסיקת בית המשפט בקפריסין". לדבריו, "זה שבית המשפט קיבל את הערעור אומר שנפלו כשלים במשפט שלה עצמה, ולא שהלקוחות שלי חלילה אשמים".