סוכנות הביון המרכזית של ארה"ב, ה-CIA, שלחה בשבוע שעבר מברק סודי ביותר לכל הבסיסים והתחנות שלה ברחבי העולם – והזהירה בו כי בשנים האחרונות יותר מדי מודיעים שגויסו על מנת לרגל לטובת ארה"ב במדינות אחרות נתפסו, נרצחו או שעברו צד והפכו לסוכנים כפולים.
את המברק הסודי הזה חשף אמש (יום ג') העיתון "ניו יורק טיימס", ולפי הדיווח העובדה שהוא נשלח לכל תחנה של ה-CIA ברחבי העולם חריגה למדי, אך חריגה עוד יותר מכך היא העובדה שהמברק נוקב במספר מדויק של מודיעים זרים שחוסלו או שנתפסו, דבר שלרוב הפקידים האחראים על תחום המודיעין המסכל ב-CIA מעדיפים להימנע מחשיפתו באמצעי תקשורת שכאלה. ב"טיימס" לא נקבו במספר המדויק הזה, אך אמרו כי מדובר בעשרות בני אדם. במברק, כך לפי הדיווח, הודגש כי לא ברור כמה מודיעים הפכו את עורם ונהיו סוכנים כפולים.
ב"טיימס" מדגישים כי אובדן של מודיעים זרים, או "סוכנים" כפי שהם מכונים בקרב אנשי ה-CIA, אינו בעיה חדשה, אך המברק החריג חושף כי היא חמורה הרבה ביותר מכפי שעד עתה היה ידוע. לפי הדיווח האזהרה במברק הייתה מיועדת בעיקר לקצינים ב-CIA שנמצאים בחזית המאבק המודיעיני של הסוכנות, ואחראים על גיוס מרגלים וניהולם: המברק נועד להזכיר להם להתמקד לא רק בגיוס, אלא גם להישמר מפני ניסיונותיהן של סוכנויות ביון זרות לחשוף את המרגלים הללו וכן לוודא שהאנשים שהם מגייסים אכן אמינים.
גורמים המעורים בפרטי המברק אמרו לעיתון כי המטרה בשליחתו הייתה לדחוק בקציני ה-CIA לחשוב בעצמם על דרכים שהם יכולים לנקוט על מנת לנהל בצורה טובה יותר את רשתות המרגלים השונות. ב"טיימס" הדגישו בהקשר זה כי אף של-CIA דרכים רבות לאסוף את המודיעין שאותו הוא מגיש למקבלי ההחלטות בוושינגטון, רשתות מרגלים בשטח היו מאז ומתמיד – ונותרו גם עתה – בלב לבו של המאמץ הזה. כעדות לכך מציינים בעיתון כי אותם קצינים ב-CIA מקודמים בעיקר על בסיס גיוס מודיעים חדשים.
כותביו של המברק, שנשלח מהמטה האחראי על סיכול מודיעין ב-CIA, מודים בו כי גיוס מרגלים הוא עיסוק שנתון מראש לסיכונים רבים – אך הם מדגישים בו שורה של כשלים ובעיות שמקשות על פעילותה של סוכנות הביון בשנים האחרונות, ובהן אמון רב מדי במקורות וגיוס מהיר מדי של מודיעים מבלי להקדיש תשומת לב מספקת לפעולותיהם של שירותי המודיעין הנגדיים. לפי ה"טיימס", כותבי המברק תיארו את הבעיה הזו כ"הצבת המשימה מעל פני הביטחון".
גורמי ממשל ששוחחו עם העיתון אמרו כי הם מאמינים כי אחת הסיבות לקשיים בשמירה על מודיעים זרים היא שהסוכנות התמקדה בשני העשורים האחרונים בפעילות נגד טרור, תחום שבו ניהול רשתות ריגול שונה מניהול רשתות ריגול בתוך מדינות יריבות. ההתמקדות הזו הפכה את ה-CIA, כך לפי העיתון, ל"חלוד" בכל הנוגע לסיכול פעולות של שירותי ביון זרים.
המברק, דווח עוד, רומז לכך שה-CIA המעיט בערכן של סוכנויות הביון הזרות – וכי בקרב אנשיו אף רווחה אולי הסברה שהם טובים יותר מעמיתיהם הזרים. אלא שבפועל אותם שירותי מודיעין זרים הצליחו לרדוף בצורה יעילה למדי אחרי המרגלים שגייסו קציני ה-CIA.
ב"טיימס" מציינים כמה מדינות שמצליחות לתפוס בהצלחה את המודיעים שמגייסים האמריקנים, ולצד רוסיה וסין נכללות ברשימה גם איראן ופקיסטן. גורמי ממשל לשעבר אמרו לעיתון כי פקיסטן – שחשיבותה בימים אלה גדולה במיוחד עבור המודיעין האמריקני עקב נפילתה הפתאומית של אפגניסטן השכנה לידי הטליבאן – יעילה במיוחד בהפיכת מודיעים זרים לסוכנים כפולים.
סיבה נוספת שמוזכרת בדיווח לאובדן של מודיעים רבים היא יכולות טכנולוגיות חדישות שמפעילות מדינות יריבות, במיוחד סין ורוסיה, ובהן מערכות המבוססות על אינטליגנציה מלאכותית, סריקות ביומטריות וזיהוי פנים. הטכנולוגיות הללו מקשות מאוד על קציני ה-CIA לתקשר או להיפגש עם המודיעים שלהם בחשאיות. הגורמים שצוטטו בדיווח הזכירו בהקשר זה פריצה מ-2010 למערכת תקשורת חשאית של ה-CIA, בשם covcom, שחשפה את רשתות הריגול של סוכנות הביון בסין ובאיראן.
כמה גורמי מודיעין הוסיפו כי סין ואיראן הצליחו ככל הנראה לשים את ידיהן על מרגלים בשטחן בזכות אמריקנים שסיפקו מידע לשירותי ביון זרים. דוגמה אחת שמוזכרת בדיווח היא של קצינה לשעבר בחיל האוויר האמריקני, מוניקה אלפריד וויט, שערקה לאיראן והואשמה ב-2019 בהעברת מודיעין לטהרן. ב-2019 נידון גם ל-19 שנות מאסר קצין CIA לשעבר, ג'רי צ'ון שינג לי, אחרי שהורשע בהעברת סודות לממשלה בבייג'ינג.
הצורך בהבטחת אמינותם של המודיעים הזרים לא נועד רק למנוע "האכלה" של ה-CIA במידע שגוי, אלא גם לשמור על ביטחונם של אנשי הסוכנות עצמם. ב"טיימס" מציינים כדוגמה לכך את הפיגוע שהתרחש ב-2009 בבסיס של הסוכנות במזרח אפגניסטן, ובו נהרגו שבעה מעובדי ה-CIA. לפיגוע היה אחראי רופא ירדני שה-CIA האמין כי הצליח לשכנע אותו לחדור לתא של אל-קאעידה, אך הוא היה למעשה סוכן כפול. "היינו בחיפזון רב מדי כדי להגיע להישג חשוב", אמר דאגלס לונדון, קצין לשעבר בסוכנות.
דאגלס סבור שבעיה נוספת שפוגעת ב-CIA היא שלדבריו איש לא נושא באחריות למקרים שבהם נהרגים או נתפסים מודיעים. "בסופו של יום אף אחד לא נושא באחריות אם קורה משהו רע למודיע", אמר. "לפעמים יש דברים שנמצאים מעבר לשליטה שלנו, אבל יש גם מקרים שבהם יש רשלנות או הזנחה מצד אנשים בעמדות בכירות – והם אף פעם לא נושאים באחריות".