מליאת הכנסת אישרה הערב (רביעי) בקריאה שנייה ושלישית את "חוק הנוחבות", הצעת החוק שקובעת ששכרם של עורכי דין, שמונו לייצג מחבלים שנחשדו, נאשמו או הורשעו בעבירות הקשורות לטבח 7 באוקטובר, לא ישולם מקופת המדינה. במקום זאת, הכסף יקוזז מהכספים שמעבירה ישראל לרשות הפלסטינית. החוק אושר בתמיכה של 26 חברי כנסת, מול 4 מתנגדים.
1 צפייה בגלריה
מחבלים מעזה בכלא הישראלי
מחבלים מעזה בכלא הישראלי
מחבלים מעזה בישראל. מימון סנגורם ינוכה מכספי הרשות
(צילום: דוברות שב"ס)
החוק, שיזמו חבר הכנסת שמחה רוטמן וחברי כנסת נוספים, מתייחס למחבלים שביצעו פיגועים במהלך מלחמת חרבות ברזל. מדובר בצעד שמטרתו להבטיח שאזרחי ישראל לא יישאו בעלויות ההגנה המשפטית של אותם מחבלים, אלא שהמימון יגיע מכספי הרשות. נציין כי מדובר במחבלים שאינם אזרחי ישראל.
יוזם החוק, ח"כ שמחה רוטמן (הציונות הדתית), אמר לאחר אישור החוק: "זהו צעד חשוב שנועד לתקן עוול מוסרי. אין סיבה שאזרחי ישראל יממנו את ההגנה המשפטית של מי שפגע בהם. עכשיו, הכסף יגיע מהגורם שתומך בטרור".
ביולי הודיע שר המשפטים יריב לוין כי הוא מתנגד בתוקף לאפשרות שהמדינה תממן את הגנתם של המחבלים הניצבים בפני ערכאות משפטיות: "למול ההחלטה של בית המשפט שאזרחי ישראל יממנו סנגור למחבלים, אני אומר עד כאן. אני עומד על החלטתי שהתקבלה כבר בתחילת המלחמה".
בתחילת המלחמה, הסנגוריה הציבורית היא שהודיעה כי אין בכוונתה לייצג מחבלי נוחבה שהשתתפו בטבח. עם פרסום הודעתו הצטרף למעשה שר המשפטים לחברו לממשלה שר האוצר בצלאל סמוטריץ', שהורה יום לפני כן לראש אגף התקציבים לא להעניק אישור לאף גוף הנסמך על כספי מדינה לתקצב את ההגנה המשפטית של המחבלים. אף על פי כן, במשרד המשפטים נערכו התייעצויות בנושא, שכן חוק סדר הדין קובע את סמכותו של בית המשפט למנות סנגור לנאשם שאינו מיוצג. אם בית המשפט יעשה שימוש בסמכותו, שכר הטרחה ישולם על-פי החוק מכספי אוצר המדינה.
בתחילת המלחמה נערכו במערכת המשפטית להעמדתם של המחבלים לדין, והיועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב-מיארה ופרקליט המדינה עמית איסמן הודיעו כי המדינה תדרוש עונשים שיהלמו את חומרת הזוועות שבוצעו. במקביל, יו"ר ועדת החוקה של הכנסת שמחה רוטמן הגיש לצד חברי כנסת מהימין הצעת חוק המאפשרת לא לייצג את המחבלים בכל ההליכים הפליליים נגדם - כולל אם יועמדו לדין במסגרת בית דין מיוחד שיוקם לאחר תום המלחמה.