אחרי הביקור ההיסטורי של אבו מאזן בג'נין, עם סיום מבצע "בית וגן" שכוון לטיפול בקיני הטרור במחנה הפליטים בעיר, חוזרת פעילות המנגנונים. העיתון הלבנוני "אל-אחבאר" דיווח היום (שבת) כי מנגנוני הביטחון הפלסטיניים יפתחו בימים הקרובים בפעילות מעצרים נרחבות נגד חמושי צפון הגדה המערבית – ובמיוחד באזור ג'נין.
מאז הביקור, נראה שישראל מאפשרת לרשות הפלסטינית לפעול ביטחונית בגדה נגד החמושים, וברמאללה הורו להגביר את מבצעי המעצרים. בדיווח בעיתון שמזוהה בין השאר עם חיזבאללה נטען כי ישראל והרשות הפלסטינית סיכמו על תוכנית שבמסגרתה יפעלו המנגנונים למנוע ירי לעבר כוחות צה"ל מג'נין וממחנה הפליטים שלה, וידכאו ניסיונות לצמיחת כוחות חמושים חדשים. אחת המטרות הנוספות, על פי הדיווח, היא לדכא כל עלייה של חמאס בגדה – שתוביל לקריסת הרשות הפלסטינית.
כצעד של ניסיון להשליט מחדש את המשילות, הגיע ביום רביעי האחרון אבו מאזן לג'נין – שם ביקר לראשונה מאז 2012. הוא היה בבית הקברות שבו נקברו ההרוגים הפלסטינים במבצע, ואחר כך נאם בעיר: "ירושלים היא בירת מדינת פלסטין, ולא אבו דיס. נמשיך להיות איתנים ונישאר בארצנו עד שילכו אלו מהאדמות שלנו. כל העם הפלסטיני עם תושבי ג'נין והמחנה שלה עד שנשיג ניצחון". אבו מאזן גם שיגר רמז עבה נגד חמאס והג'יהאד האיסלאמי: "היד שתעז להתקרב לאחדות עמנו - נקטע אותה מהשורש". בסוף נאומו אמר אבו מאזן כי "אנחנו חייבים להיפטר מהכיבוש ולהגיד להם: עזבו אותנו, אנחנו כאן כדי להישאר".
בגדה, כך נראה, לא מקבלים בהבנה את גל המעצרים. קרן "עורכי דין לצדק" ברשות טוענת כי מאז תחילת השנה, תועדו ברשות יותר מ-300 מעצרים פוליטיים. מוהנד קראג'ה, מנכ"ל הקרן, אמר כי מלבד מעצרי מובילי דעה ברשתות החברתיות ופעילים פוליטיים, המנגנונים ערכו מעצרים גם אחרי הבחירות באוניברסיטאות – שבהן זכה חמאס לנציגות רחבה. מנגד, במנגנוני הביטחון המסכל אמרו שאין כל חריגות במעצרים, ושמדובר באזרחים שמחזיקים נשק בניגוד לחוק או שמעורבים בפעולות חמושות.
עד המבצע בג'נין, התושבים המקומיים חשו הפקרות בכל הנוגע לביטחון. העיר הפכה קרקע פורייה לארגוני טרור שעשו בה כאוות נפשם. ג'נין אמנם הייתה מקרה המרד הבולט, וגורמים ברשות הפלסטינית טענו כי מדובר במקרה יחיד שאין כמוהו ולא יהיה עוד, אך לא מדובר במקום היחיד שבו איבדה הרשות ריבונות למעשה. הבעיה המרכזית של הרשות שוכנת במחנות הפליטים – שם קיימת הפקרות שלטונית, הזנחה, אבטלה ועוני.
אחד המקומות שבו הרשות אינה שולטת באמת הוא מחנה הפליטים בלאטה שליד שכם – לשם נכנס הביטחון המסכל בכוחות מתוגברים. תושבי המחנה מזוהים יותר ויותר עם הג'יהאד האיסלאמי או חמאס. גם מחנה הפליטים עקבת ג'בר שמדרום ליריחו רואה בתקופה האחרונה פעילות טרור חדשה ומשמעותית, וגם שם, כמה קילומטרים דרומית למכללות להכשרת אנשי המנגנונים – נרשמת פחות ופחות תמיכה ברשות, ויותר בארגוני הטרור.
הערים המרכזיות שבהן כן ניתן לסמן שליטה די מלאה של הרשות הן בית לחם, טובאס, חברון, טול כרם וקלקיליה. הביטחון המסכל הפלסטיני שולט שם ביד רמה, ולא מאפשר לאירועים עוינים להתפשט או להתפתח.
"מבצע המשילות" הפלסטיני מגיע על רקע רוח גבית מישראל. גורמי ביטחון ישראליים קיימו שיתוף הדוק עם הרשות, במטרה להשיב חלק משליטתה בג'נין. ביקורו של אבו מאזן היה שלב משמעותי בניסיון של הרשות להחזיר מעט שליטה בעיר.