שר המשפטים יריב לוין יצא היום (א') נגד היוזמה של שר החוץ גדעון סער, שמקדם הצעת חוק שתגביל חקירת ראשי רשויות מקומיות ותדרוש כתנאי לפתיחתן אישור מהיועץ המשפטי לממשלה. בדיון בוועדת השרים לחקיקה הבהיר אמנם לוין כי להצעה יש "היגיון", אבל הוסיף שבמצב הדברים הנוכחי – כלומר כשבתפקיד מכהנת היועמ"שית גלי בהרב-מיארה עמה הוא מסוכסך עמוקות – הוא אינו מתכוון לקדם את ההצעה שתיתן לה סמכויות נוספות. בעקבות התנגדותו, ההצבעה והדיון על הצעת החוק נדחו בחודשיים.
סער, נזכיר, מקדם באמצעות חבר סיעת "הימין הממלכתי" שלו, ח"כ מישל בוסקילה, הצעה ולפיה לא תיפתח חקירה נגד ראש רשות מבלי שיתקבל קודם אישור של היועצת המשפטית לממשלה. על רקע ביקורת שהוטחה בו בעקבות ההצעה, ולפיה לכאורה הוא מתיישר עם המהפכה המשפטית, הסביר סער – מי שכשר משפטים בממשלה הקודמת מינה בעצמו את בהרב-מיארה ליועמ"שית – כי את ההצעה המדוברת הוא קידם כבר אז, כשר משפטים.
בציוץ ברשת X כתב שר החוץ: "ההצעה מחייבת את אישור היועץ המשפטי לממשלה לחקירה או להגשת כתב אישום נגד ראש רשות מקומית. זה יאפשר מדיניות אחידה בנושא חקירה והעמדה לדין של ראשי רשויות. כזכור, מדובר באנשים היחידים שנבחרים במישרין על ידי הציבור. בדרך כלל הגשת כתב האישום תביא לקטיעת כהונתם. האם לא ראוי שמי שעומד בראש התביעה הכללית יאשר החלטה כזאת, בדומה לשרים או חברי כנסת (האחרונים, אגב, ממשיכים בכהונתם גם לאחר הגשת כתב אישום)? סמכות האישור, על פי הצעת החוק, ניתנת לאצילה לפרקליט המדינה".
במהלך הדיון היום בוועדת השרים לחקיקה אמר שר המשפטים לוין, שמכהן כיו"ר הוועדה מתוקף תפקידו: "זו הצעה שיש בה הרבה היגיון והרבה שכל, אבל קשה לאשר אותה בנסיבות הנוכחיות. אני לא רואה מצב בו אני מעביר חוק בו אני מרחיב את סמכויות היועץ המשפטי לממשלה, נוכח המצב הנוכחי".
לדבריו, "במציאות של אכיפה בררנית כפי שמתנהלת פה, אני לא מוכן לזה. היועצת המשפטית לממשלה מנהיגה מדיניות של אכיפה בררנית קיצונית". הוא הוסיף כי "יש בזה אמירה מאוד בעייתית. אי אפשר ביד אחת להגיד שיש ביקורת קשה על האכיפה הבררנית שהיא מובילה וביד השנייה לתת לה עוד סמכויות".
בשלב זה התערב שר התקשורת שלמה קרעי, שמוביל יוזמה להחתמת שרי הממשלה להדחת בהרב-מיארה מתפקידה, ורמז לאפשרות שהמהלך עשוי לצאת לפועל: "ייתכן שעוד חודשיים הנסיבות ישתנו", אמר. אמירה זו מצטרפת לאמירה נוספת של קרעי, גם כן בדיון בוועדת השרים לחקיקה, שבה הצהיר כי הוא סבור שנבחרי הציבור רשאים "לשנות את המשטר" אם יירצו בכך. לוין עצמו קרא לאחרונה לחדש את המהפכה המשפטית.
על פי הצעת שקידומה יידחה כעת, לא תיפתח כאמור חקירה פלילית ולא יוגש כתב אישום נגד ראש רשות מקומית או ראש מועצה - אלא באישור מפורש של היועץ המשפטי לממשלה. עד כה נדרש אישור שכזה רק בנוגע לחקירות נגד שרים וח"כים.
בדברי ההסבר להצעה נכתב כי "פתיחת חקירה מערערת את התדמית הציבורית שלו, ופגיעה בתדמיתו עלולה להביא לפגיעה בכוחו האלקטורלי - בין אם יתברר שיש אמת בחשדות ובין אם לאו". עוד נכתב: "התפקיד הציבורי של ראשי הרשויות יכול לזמן מתנגדים ויריבים פוליטיים רבים. ראשי רשויות מקומיות ממלאים תפקיד בו הם לעיתים הם נדרשים לקבל החלטות אשר עלולות לפגוע בחלק מתושבי הרשות כדי להיטיב עם חלק אחר".
לפי דברי ההסבר, "ראש רשות הוא שליח ציבור שנבחר בצורה ישירה על ידי ציבור הבוחרים בעיר שלו. לכן, לתדמית הציבורית שלו יש חשיבות מכרעת על המשך יכולתו לכהן בתפקידו ועל יכולתו להמשיך לשרת את תושביו". עוד נכתב כי "במקרה שבו נפתחת חקירה ולעיתים גם מוגש כתב אישום, הנזקים מתעצמים, המערכת הפוליטית מתערערת ותפקוד הרשות נפגע באופן ממשי. החשש מנזקים כאלו יכול לגרום לראש הרשות המקומית לפעול באופן שאינו רואה טובת הציבור, והחלטותיו עלולות להיות מושפעות מחשש זה".