השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר, הצהיר היום אחר הצהריים (יום רביעי) במהלך מצעד הדגלים בירושלים כי "יהודים התפללו בחופשיות בהר הבית". כשעתיים לאחר מכן הבהירה לשכת ראש הממשלה בנימין נתניהו כי "הסטטוס קוו בהר הבית לא השתנה - ולא ישתנה".
מוקדם יותר הופצו תיעודים של עולים להר הבית שהניפו דגלי ישראל ושרו "התקווה". אם אכן התפללו יהודים במקום - מדובר בהפרת הסטטוס-קוו בהר הבית, שמאפשר ליהודים לעלות אליו מבלי לומר דברי תפילה.
"חזרתי לכאן בשביל דבר אחד, להעביר מסר לחמאס ולכל בית בעזה וגם בצפון - יש תמונות של הר הבית ויש תמונות של ירושלים, ואנחנו אומרים להם - ירושלים שלנו. שער שכם שלנו. הר הבית שלנו", אמר בן גביר בהצהרה בשער שכם.
"היום, לפי המדיניות שלי נכנסו לעיר העתיקה יהודים בתנועה חופשית. וגם בהר הבית התפללו בצורה חופשית. אנחנו אומרים בצורה הכי פשוטה - זה שלנו. זה המסר לחמאס. אני מתפלל על הפצועים, מתפלל לשחרור החטופים. אבל אומר - את חמאס ואת חיזבאללה צריך לנצח במלחמה, רק במלחמה! וזה שלנו, הר הבית שלנו, שער שכם שלנו - שיידעו את זה בכל העולם".
בן גביר, יש להדגיש, לא גינה בדבריו את האלימות של משתתפים במצעד כלפי עיתונאים שהגיעו לסקר את האירוע. לפי המשטרה 18 בני אדם נעצרו לאורך היום בעקבות אירועי אלימות שונים, בהם חמישה נערים בני 16 שתקפו את העיתונאים. במצעד השתתפו אלפי בני אדם, ויותר מ-3,000 שוטרים, לוחמי מג"ב, כוחות תגבור ומתנדבים איבטחו את מסלול המצעד - ממרכז ירושלים, דרך שער שכם ועד הכותל המערבי.
בן גביר הוא שלחץ על המשטרה להתיר לאלפי הצועדים לעבור בשער שכם - הכניסה הראשית לרובע המוסלמי בעיר העתיקה. זאת, חרף האופי הרגיש של המקום, כשב-2021 חמאס אף פתח במתקפת רקטות בצל מהומות בשער שכם ובעיר העתיקה - מתקפה שגרמה לפתיחתו של מבצע "שומר החומות". במשטרה טענו כי השנה לא היה מידע מודיעיני שהצביע על כוונה לפגוע בקיום המצעד במסלול שכולל את שער שכם - וכי "ניסיונות ההצתה 'נמוכים' משנים עברו".
לפני המצעד, וכחלק מאירועי יום ירושלים, יותר מ-1,500 יהודים עלו להר הבית. רבים מהם, באופן חריג, הניחו כאמור תפילין ואף הניפו דגלי ישראל במרכז ההר. תום ניסני, מנכ"ל "בידינו" שפרסם תיעוד משם, אמר: "מזימת האויבים שלנו לא הצליחה. במקום מבול אל אקצא - העם היהודי ממלא את הר הבית בהמוניו ביום ירושלים כדי להוכיח שאי-אפשר לנצח אותנו. אומנם מהבוקר כבר עוכבו עשרות יהודים בהר, אך האפליה לא תמנע מאיתנו להמשיך ולבסס את הריבונות שלנו במקום הכי קדוש לעם היהודי. זו התשובה המוחצת לכל תמונות המסגד בבתי החמאסניקים''.
ירדן, שאחראית על הווקף המוסלמי במתחם, גינתה מוקדם יותר היום את מה שכינתה "הסתערות על המסגד בחסות משטרת ישראל". משרד החוץ בעמאן מסר כי סגן ראש הממשלה ושר החוץ איימן א-ספדי שוחח עם שר החוץ של איחוד האמירויות עבדאללה בן זאיד, וכי השניים "גינו את המשך הפשיטות הישראליות על מסגד אל-אקצא". עוד נמסר כי "שני השרים גינו את האישור מצד ממשלת ישראל לצעדת הדגל בירושלים, ואת התוקפנות הנלווית נגד הפלסטינים, הטלת הגבלות על גישה של מתפללים למסגד אל-אקצא, וכן הגבלת תנועת המתפללים בעיר העתיקה בירושלים הכבושה".
הערוצים הערבים סיקרו את האירועים בירושלים בהרחבה. באל-ג'זירה פורסמה הכותרת: "הישראלים מארגנים צעדת דגלים, בן גביר לחמאס - 'ירושלים שלנו'". בכתבה צוטטו דבריו של בן גביר כי ירושלים שייכת לישראל. בערוץ אל-ערבי הקטארי הכותרת הייתה "מצעד הדגלים, פרובוקציות, הסתערות על אל-אקצא ומעצר פלסטינים". בסקיי ניוז בערבית כתבו היום "מתנחלים מתגרים בפלסטינים בצעדת הדגלים". אפילו החות'ים בתימן התייחסו לאירוע וטענו כי מדובר בפרובוקציה שמפרה את קדושת האיסלאם.
ניב שעיוביץ השתתפו בהכנת הכתבה