איראן ניסתה היום (ג') להתאושש מההשפלה שהייתה אתמול במשחק הפתיחה שלה במונדיאל 2022 בקטאר. הנבחרת הציגה משחק חלש והובסה 6:2 על-ידי נבחרת אנגליה. התבוסה הייתה בצל המחאה הנדירה של שחקני הנבחרת נגד המשטר: בהחלטה משותפת הביעו השחקנים הזדהות עם המפגינים ב"מחאת החיג'אב", ונמנעו משירת ההמנון הלאומי לפני שריקת הפתיחה. אלפי איראנים ביציעים בדוחא הביעו גם הם את מחאתם, כשקראו קריאות בוז בזמן נגינת ההמנון. במהלך המשחק הם צעקו "חופש" והשמיעו קריאות נוספות שמזוהות עם גל המחאה.
בדקה ה-22 של המשחק מול אנגליה קראו האוהדים בשמה של הצעירה הכורדית מהסא אמיני – שמותה הוביל לגל המחאה ששוטף את איראן כבר יותר מחודשיים. אמיני נעצרה על-ידי משטרת המוסר של טהרן בגלל ש"התרשלה" בעטיית החיג'אב שלה, ובכך הפרה את חוקי הצניעות במדינה. כמה ימים אחרי המעצר הלכה לעולמה, בגיל 22.
"מחאת החיג'אב", שסוחפת את איראן בחודשיים האחרונים, נחשבת לאחד האתגרים המשמעותיים עבור משטר האייתוללות מאז המהפכה האיסלאמית ב-1979. המחאה נמשכה גם אתמול – ברחובות איראן, וכאמור גם ביציעים בקטאר. מאמן הנבחרת, קרלוס קיירוש הפורטוגלי, גינה את אוהדי הנבחרת שמחו במהלך המשחק ואמר שהם "הגיעו למונדיאל כדי להפריע" לשחקנים. "תנו לילדים לשחק כדורגל", ביקש מהאוהדים.
על רקע הניסיונות של המשטר לדכא את המחאה בכל מחיר, רבים מהאוהדים האיראנים ביציעים בקטאר הגיבו לתבוסה ברגשות מעורבים. חלק לא הסתירו את שמחתם וטענו כי הנבחרת מייצגת את המשטר - ולא את העם האיראני.
בתקשורת השמרנית באיראן האשימו הבוקר את המפגינים בהפסד הכואב בקטאר. עיתונים שתומכים במשטר המשיכו גם היום להאשים מדינות אויב – כולל ישראל – בהתססת השטח ברפובליקה האיסלאמית, מה שלטענתם פגע בסופו של דבר ביכולת של השחקנים על כר הדשא.
"לוחמה פסיכולוגית חסרת תקדים נגד הנבחרת"
"איראן – 2; אנגליה, ישראל, סעודיה והבוגדים – 6", נכתב בכותרת של העיתון השמרני "קייהאן". העיתון, שהעורך הראשי שלו מונה לתפקיד על-ידי המנהיג העליון עלי חמינאי, ציין שהתבוסה הייתה אחרי "שבועות של לוחמה פסיכולוגית לא-הוגנת וחסרת תקדים נגד הנבחרת מצד בוגדים מקומיים וזרים".
"התקשורת המזוהה עם המשטר הציוני ועם סעודיה פתחה בלוחמה פסיכולוגית פחדנית וחסרת תקדים נגד הנבחרת", נטען בעיתון. "קייהאן" ציין כי שני השערים שהבקיעה הנבחרת היו נגד "נבחרת אנגלית חזקה", ובמקביל מתח ביקורת על "שחקנים מסוימים" שלא שרו את ההמנון.
עיתון שמרני אחר, "ואטנמרוז", דיווח שהמפגינים באיראן חגגו ברחובות את התבוסה של הנבחרת. לפי העיתון המפגינים צפו במשחק בבתי קפה, הריעו בששת השערים של אנגליה ואחרי המשחק יצאו לרחובות וצפרו במכוניות לאות שמחה.
בסוכנות הידיעות AP נכתב כי בסרטונים שעלו לרשת, שצולמו במרכז טהרן, נראים נהגים צופרים וצועקים "שש". בנוסף דווח כי הרשויות סגרו בית קפה בעיר משהד שבצפון-מזרח המדינה בטענה שבית העסק תמך באנגליה בהתמודדות אתמול.
"ג'וואן", עיתון שמרני נוסף, אמר כי הנבחרת "הייתה תחת לחץ תקשורתי אינטנסיבי אפילו לפני שריקת הפתיחה של המשחק. הלחץ הזה גרם לאיראן להיות בעמדה בלתי שוויונית לחלוטין במשחק נגד אנגליה".
בעיתון "שארג'" הרפורמיסטי נכתב כי אף אחד מהשחקנים לא היה מוכן למשחק מבחינה מנטלית. עיתון רפורמיסטי אחר, "ערמן מלי", ציין כי בקרב האוהדים יש מחלוקת על היחס לתוצאה. "חלק אפילו הריעו לתבוסה של הנבחרת האיראנית", ציין העיתון.
הנבחרת הלאומית עמדה תחת לחץ כבד - גם מצד השלטון וגם מצד המפגינים, שדרשו שהם יביעו הזדהות איתם במונדיאל, מהאירועים הנצפים ביותר בעולם. השחקנים ספגו ביקורת גדולה כשבשבוע שעבר הם נפגשו עם נשיא איראן איברהים ראיסי, שמשטרו מדכא באכזריות את ההפגנות. כמה שחקנים אף תועדו קדים קידה בפגישה עם הנשיא.
בימים האחרונים, במסיבות עיתונאים בקטאר, כבר נשמעו שחקני הנבחרת מביעים ביקורת מסוימת, גם אם עדינה ומרומזת, נגד המשטר. במסיבת עיתונאים אתמול הצהיר גם קפטן הנבחרת האיראנית אחסן חג'ספי שהוא תומך בהרוגים בהפגנות. "עלינו לקבל את העובדה שהמצב במדינה שלנו לא צודק ושהעם שלנו לא שמח", אמר חג'ספי. "אני מבקש להביע תנחומים לכל המשפחות השכולות באיראן. אנחנו רוצים שהן יידעו שאנחנו איתן, תומכים בהן ומזדהים איתן. אנחנו כאן (בקטאר), אבל זה לא אומר שאנחנו לא צריכים להיות הקול שלהן. אני מקווה שהעניינים ישתנו בהתאם לציפיותיו של העם".
העיתון "שארג'" אמר כי לפני המשחק הגולשים האיראנים כעסו שהכדורגלנים לא תומכים בתנועת המחאה. "הנבחרת חששה מהביקורות האלה, וההשלכות באו לידי ביטוי במשחק הראשון במונדיאל", הסביר לקוראים את היכולת במשחק הפתיחה.
לפני שריקת הפתיחה ניסתה סוכנות הידיעות הממלכתית IRNA להציג את הנבחרת כסמל פטריוטי של אחדות, ותיארה את השחקנים כ"חיילים שנלחמים כדי לרומם את רוחה של המדינה שלהם".
יותר מ-400 מפגינים נהרגו בחודשיים האחרונים באיראן, ועוד אלפים רבים נעצרו - בהם גם כדורגלני עבר שהביעו תמיכה במחאה. מוסלם מועין, ראש סוכנות הסייבר של משמרות המהפכה, ציין אחרי התבוסה לאנגליה את שמותיהם של ארבעה שחקני עבר שהתבטאו נגד המחאה - שהוזמנו לקטאר כאורחי כבוד, אך סירבו. "החלוצים של אנגליה לא הבקיעו את הגולים", טען מועין, והוסיף כי התבוסה האיראנית נגרמה כתוצאה ממחאתם של אותם כדורגלני עבר.
לאיראן נותרו שני משחקים בשלב הבתים של גביע העולם. המשחק הבא שלה יהיה נגד וויילס, ובמשחק השלישי היא תפגוש את ארה"ב – מפגש טעון במיוחד מבחינה פוליטית. האמשהרי, העיתון של עיריית טהרן, ניסה לשדר אופטימיות ואמר לקוראים: "המונדיאל עדיין לא נגמר, שני המשחקים הבאים יכולים לשנות את התמונה".