ברחבי ארצות הברית חוגגים היום (ראשון) את החג הלאומי Juneteenth, שחל ב-19 ביוני ובו מציינים את סוף תקופת העבדות לפני 157 שנה ושחרורם של אחרוני השחורים באמריקה לחופשי. האירועים החלו כבר ביום שישי ומגיעים לשיאם היום, והם כוללים מסיבות רחוב, מצעדי מתופפים וחצוצרות – וגם נאומים ועצרות פוליטיות.
"זה החג של אמריקה, לא רק של האפרו-אמריקנים", אמר היום ג'רלד גריגס, נשיא ארגון זכויות האזרח NAACP בג'ורג'יה. "זהו יום העצמאות האמיתי, היום שבו כל האמריקנים הפכו לחופשיים". גריגס קרא אמנם לכל האמריקנים לצאת, לבלות וליהנות ממסיבות ה-Juneteenth, אבל הדגיש גם כי 19 ביוני, שמצוין על-ידי השחורים כבר דורות על גבי דורות, הוא רגע נוגה שבו יש להרהר על הצורך ברפורמות בזכויות ההצבעה, בבתי הכלא וברשויות אכיפת החוק, שרבים מהשחורים בארה"ב סבורים כי הם עדיין מפלים אותם.
19 ביוני הוא היום שבו ב-1865 הודיע גנרל מצבא האיחוד לאחרוני העבדים השחורים בארה"ב – קבוצת עבדים בגלבסטון שבטקסס – כי הם חופשיים. הצהרת האמנציפיציה של הנשיא אברהם לינקולן שבה שוחררו כל העבדים נכנסה לתוקף כבר ב-1863, אבל באזורים שהיו שייכים לצבא הקונפדרציה הגזענית היה קשה להחיל את ההצהרה עד להגעת כוחות האיחוד. באותו יום ב-1865 הושלמה המשימה.
בשנה שעברה, אחרי כניסתו לבית הלבן, ובצל המחאה הענקית שהתעוררה בארה"ב ובעולם נגד הגזענות בעקבות רצח העציר השחור ג'ורג' פלויד, הכריז הנשיא החדש ג'ו ביידן על 19 ביוני כיום חג פדרלי, כלומר כזה שמוכר כחג ברמה הארצית. גם ברמה המדינתית רוב מדינות ארה"ב מכירות בו כעת, וכך גם חברות מסחריות רבות, המציינות אותו במסיבות.
סוף השבוע הנוכחי בארה"ב הוא אם כן הפעם השנייה בלבד ש-19 ביוני נחגג כחג ארצי פדרלי. את ההצהרה שמסר לרגל החג ביום שישי ניצל ביידן כדי להזכיר שהעבודה למען השגת שוויון טרם הושלמה, וציין את הטבח בסופרמרקט בבאפלו שבמדינת ניו יורק בחודש שעבר, שבו צעיר הדוגל בעליונות האדם הלבן פתח באש לעבר שחורים ורצח עשרה. "עלינו לעמוד יחד נגד המאמינים בעליונות הגזע הלבן ולהראות שלגזענות אין שום מקום שבו היא תוכל להסתתר באמריקה", אמר ביידן.
הצעירים לא מבינים: "יש עוד עבודה"
באטלנטה שבג'ורג'יה יצאו החגיגות לדרך ביום שישי עם פסטיבל שנערך במרכז העיר ומצעד שהחל בכנסייה בפטיסטית היסטורית שבה הטיף מנהיג זכויות האזרח מרטין לותר קינג ג'וניור. קרוליין ווייר, עקרת בית 64, פילסה לה דרך בין המוני החוגגים והאוהלים הצבעוניים כדי להגיע לפוד-טראק שבה נמכרו עופות בגריל. "אני אומרת בכנות – זה כיף גדול, אבל אני חוששת שהצעירים לא חושבים מספיק על המשמעות שלו", אמרה ווייר. "חייתי כאן בתקופה שבה פעלה התנועה לזכויות האזרח, שמעתי את מרטין לותר קינג. הוא היה אומר שמצפה לנו עוד עבודה".
את 19 ביוני מציינים גם אפרו-אמריקנים שגרים בחו"ל, והם רואים בו הזדמנות ללמד אנשים בארצות שבהן הם גרים כעת על ההיסטוריה של השחורים. בליבריה, למשל, סקאר אהאה אהרשו, בן 45 מניו ג'רזי, ארגן את "פסטיבל הדרך הביתה" הראשון, שבו מציינים את Juneteenth. הוא הסביר כי החליט לערוך את האירוע שם משום שהמדינה היא חלק מההיסטוריה האפרו-אמריקנית הנחבאת שטרם נחשפה במלואה. ליבריה היא הרפובליקה העצמאית הוותיקה ביותר באפריקה, והיא הוקמה על-ידי עבדים משוחררים שחזרו מארה"ב למערב אפריקה ב-1822, בדיוק לפני 200 שנה. האירוע שנערך שם היום כולל סיור באי שבו שוכנו העבדים-לשעבר לפני שעברו למגורי קבע בבירה הליברית מונרוביה.
רבים מהאפרו-אמריקנים החיים בחו"ל מדברים מאז רצח ג'ורג' פלויד בפתיחות רבה יותר על החוויה שלהם כשחורים באמריקה. יש ביניהם מי שהביטו בהתרחשויות שאחרי הרצח ממקום מושבם מעבר לים, והחליטו שפשוט לא ישובו עוד לחיות בארה"ב. טשינה פרגוסון, בת 26, היא מעריכה שהיא אחת מהם. פרגוסון גרה בניו יורק בתקופה שבה הגבר השחור אריק גרנר נחנק למוות על-ידי שוטר, אירוע שעורר גם הוא מחאה באמריקה, וב-2019 היא עברה לדרום קוריאה. היום היא מציינת שם את 19 ביוני באירוע התרמה, והרגשות שלה כלפי החג הפדרלי מעורבים: "מצד אחד זה נעשה חג מסחרי מדי, עם סמלי Juneteenth על טי-שירטס ועל גלידות, אבל מצד שני כאדם שחור בתוך הקהילה השחורה אני חושבת לעצמי, כן, בואו נחגוג את עצמנו".
המוצרים שחורים, הספקים לבנים
יש אמת בדבריה של טשינה על מסחור החג: חברות ענק בארה"ב מוכרות כבר שבועות ארוכים מזכרות שעוצבו במיוחד לציון ה-Juneteenth, וחלק מהמוצרים הנמכרים גורמים להרמת גבות. יש המאשימים את החברות הללו בניצול החג בעל החשיבות ההיסטורית למטרות כלכליות ציניות.
בחודש מאי, למשל, החלה רשת וולמארט לשווק גרסת Juneteenth חגיגית של אחת הגלידות הפופולריות שלה, אבל נאלצה להסיר אותה מהמדפים בעקבות תלונות של גולשים בטוויטר. "בדיוק ראיתי את 'גלידת הגאווה וה-Juneteenth' בוולמארט, ואני חושב שאנחנו נמצאים במקום גרוע", כתב אחד הגולשים. וולמארט מיהרה להתנצל, הבהירה כי היא מקבלת את הטענות שכמה מהמוצרים שקידמה לרגל החג אינם הולמים, והודיעה שתסיר אותם מהמדפים.
גם רשת Dollar Tree מצאה עצמה תחת ביקורת ברשתות החברתיות, אחרי שהתברר כי היא מוכרת קישוטים למסיבות Juneteenth שמיוצרים על-ידי ספקים שאינם מצאצאי העבדים. קוני רוס, יו"ר לענייני גיוון, שוויון והכלה בחברת הייעוץ Empower, אומרת שוולמארט וחברות אחרות צריכות לנצל את החג לקידום עסקים של שחורים, אחרי שנים ארוכות של קיפוח.
ליז רוג'רס, אפרו-אמריקנית ומייסדת Creamalicious, שהגלידות שלה נמכרות בוולמארט וברשתות גדולות נוספות, עוד מחכה שיפנו אליה. לדבריה אף אחת מהרשתות המשווקות את המוצרים שלה לא יצרה איתה קשר כדי לחתום על הסכמי שותפות מיוחדים לרגל Juneteenth. אולי בשנה הבאה.