גורמים המעורים בפרטי המו"מ להסדרה להפסקת אש בין ישראל ללבנון, אמרו לרויטרס כי המאמצים האמריקניים להביא להסכם נכשלו, לאחר שארה"ב הציגה טיוטה "לא-ריאלית" להסכם. בתוך כך, יו"ר הפרלמנט של לבנון נביה ברי האשים בריאיון לעיתון "א-שרק אל-אווסט" כי "נתניהו דחה את מפת הדרכים הלבנונית שסוכם עליה עם הוכשטיין, שליחו של ביידן".
3 צפייה בגלריה
שייח' נעים קאסם, ג'ו ביידן ובנימין נתניהו
שייח' נעים קאסם, ג'ו ביידן ובנימין נתניהו
המגעים נכשלו? קסאם, ביידן ונתניהו
(צילום: AP Photo/Hassan Ammar, REUTERS/Evelyn Hockstein, REUTERS/Mohamed Azakir)
גם ברשת "אל-ג'זירה" הקטארית התייחסו לפרסומים על הסכם אפשרי, וציטטו מקור המקורב לברי, שאמר כי "בביירות הושג הסכם עם הוכשטיין על סעיפים שייושמו תוך 60 יום. הסעיפים כוללים הפסקת אש כוללת בלבנון ובישראל, פריסת צבא לבנון בדרום המדינה עד הגבול ונסיגה של כל נוכחות צבאית לא רשמית אל צפונית לליטאני". הערוץ הלבנוני "אל-ג'דיד" דיווח כי "רק לאחר מכן יחל המשא ומתן לפתרון הסוגיה".
הגורמים אמרו לרויטרס כי ישראל התעקשה לשמור על האפשרות לאכוף בעצמה את ההסכם, וזו אחת הסיבות שההצעה האמריקנית נפלה. גורמים אחרים, בהם פוליטיקאים בלבנון ומקורבים לחיזבאללה שדיברו באנונימיות, הדגישו כי "בלי הצעה ריאלית לפני הבחירות בארה"ב, המלחמה עשויה להימשך עוד חודשים". ברויטרס פנו גם ללשכתו של ראש הממשלה בנימין נתניהו, אך מטעמו לא התייחסו לטענות.
מקורות פוליטיים בלבנון אמרו לרשת הטלוויזיה הסעודית "אל-ערביה" כי הם "מצפים להסלמה בימים הקרובים אחרי כישלון המשא ומתן", אך גורמים רשמיים בארה"ב טענו כי השיחות היו "מהותיות ומועילות". בנוסף, הם הדגישו כי בוושינגטון "לא מנהלים מו"מ פומבי".
בטיוטה, שנחשפה ב"וול סטריט ג'ורנל", נכלל סעיף שיאפשר לישראל לתקוף בלבנון במהלך תקופת ביניים של 60 יום, בתגובה ל"איומים קרובים". ישראל, כך נכתב, תאכוף את ההסכם והחלטות האו"ם הקשורות לכך, כולל החלטת מועצת הביטחון 1701 שסיימה את מלחמת לבנון השנייה. בנוסף, ישראל תצטרך להסיג את כוחותיה מלבנון לאחר שבוע, שלאחריו צבא לבנון יתפרס בדרום המדינה כדי לסייע בפירוק התשתיות הצבאיות הקשורות לחיזבאללה.
3 צפייה בגלריה
ראש הממשלה בנימין נתניהו נפגש היום (ה') בירושלים עם השליח המיוחד של נשיא ארצות-הברית, עמוס הוכשטיין
ראש הממשלה בנימין נתניהו נפגש היום (ה') בירושלים עם השליח המיוחד של נשיא ארצות-הברית, עמוס הוכשטיין
פגישת נתניהו עם שליחיו של ביידן
(צילום: מעיין טואף/ לע"מ)
3 צפייה בגלריה
עמוס הוכשטיין
עמוס הוכשטיין
הוכשטיין בביירות, לפני כשבוע
(צילום: Anwar AMRO / AFP)
לפי הדיווח ב"וול סטריט ג'ורנל", חיזבאללה וממשלת לבנון לא קיבלו את ההצעה, שלטענתם "נותנת לישראל יותר מדי חופש פעולה להמשיך לתקוף מעבר לגבול". גורמים לבנונים אמרו שהם אינם רוצים לדחות את העסקה באופן פומבי, מכיוון שהמסמך מותיר מקום להמשך המשא ומתן שעשוי בסופו של דבר לסיים את המלחמה.
שלשום ביקרו בישראל שליחיו של נשיא ארה"ב ג'ו ביידן לאזור, עמוס הוכשטיין וברט מקגורק, כחלק מהשיחות האינטנסיביות בניסיון להגיע להסדרה בצפון במהרה, בצל הבחירות ביום שלישי הקרוב. ב"אל-חדת'" הסעודי נכתב כי השניים יחזרו מישראל ישירות לארה"ב, מבלי לבקר בלבנון. בכירים בישראל הכחישו אז שהדבר מעיד על חוסר בהתקדמות במגעים: "לא השלנו את עצמנו שזה ייגמר תוך כמה ימים".
מזכיר המדינה האמריקני אנתוני בלינקן אמר כי "התקדמנו לקראת יישום החלטה 1701, שתהווה את הבסיס להסכם מדיני בין ישראל לחיזבאללה בלבנון. חשוב לוודא את שקיפות שני הצדדים". כשגורמים במחלקת המדינה נשאלו על הסוגיה על ידי רויטרס, הם הפנו לדבריו של בלינקן.
תקיפות בלבנון

גורמים ישראלים שבקיאים בפרטים אמרו לאחר ביקור השליחים כי יש הבנה בין ישראל לארה"ב. מקגורק והוכשטיין צפויים לשוב לוושינגטון ולדון עם הנשיא ג'ו ביידן ועם היועץ לביטחון לאומי ג'ייק סאליבן, ולאחר מכן לבקר בלבנון על מנת לסגור את ההסכם. הגורמים הוסיפו כי "יותר חשוב מההסכם זה מסמך הצד של האמריקנים, זה מה שייתן לישראל גיבוי לפעול". בישראל מבינים כי לא יהיה מנוס מפעולה, כי כמעט ודאי שיהיו הפרות עד שצבא לבנון ייקח אחריות.
על אף ההכחשה על חוסר התקדמות בלבנון, בישראל מביעים פסימיות מהמגעים לעסקת חטופים מול חמאס. לפי האינדיקציות ארגון הטרור מתעקש על סיום מוחלט של המלחמה, ולכן לא מוכן לעסקאות "קטנות". גורם ישראלי אמר כי "זה לא הולך בכיוון טוב. המתווכחות לא חזרו עדיין עם תשובה רשמית כדי שהשיחות לא יקרסו לגמרי. אולי אחרי הבחירות בארה"ב 'יתקפו' את זה בדרך יצירתית אחרת. אם האריס תנצח יהיה המשך מומנטום לעסקה גדולה שתכלול את סיום המלחמה".
פורסם לראשונה: 23:08, 01.11.24