המחלקה לחקירות שוטרים (מח"ש) נתפסה במשך שנים כגוף חלש, חסר שיניים ומוגבל ביכולתו להתמודד עם משטרת ישראל. אולם, סדרת החקירות האחרונות שהיא מובילה, בהן פרשת מקורבי בן גביר, מוכיחות שהיא עשויה להיות שומר הסף האחרון שנותר. החקירות נוגעות בחשדות לניצול כוח המשרה מצד שוטרים בכירים ובחשד לשחיתות בדרגים הגבוהים, מה שממקם את מח"ש וראש המחלקה עו"ד קרן בר מנחם, שעתידה לסיים את תפקידה בעוד כשנה וחצי, בלב אחת התקופות המורכבות במחלקה.
עדות לשיא נוסף במשבר האמון במשטרה, לאור הטענות לפיהם קצינים רבים פועלים בשליחות השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, נרשמה לפני כשבוע, אז נעצר מפקד ימ"ר ש"י, ניצב-משנה אבישי מועלם, ונחקר באזהרה קצין בדרגת רב-פקד הנחשב ליד ימינו. מועלם נחקר בחשד לניצול מעמדו ומתן שוחד, תוך אי-ביצוע פעולות בנוגע לטרור היהודי על מנת לרצות את השר הממונה וזאת בתמורה לקידומו.
במקביל, מפקד שב"ס, רב-גונדר קובי יעקובי, נחקר בחשד שעדכן את מועלם על החקירה הסמויה שניהלה מח"ש, אולם גורמים בכירים ציינו כי "דליפת המידע על החקירה - לא הגיעה ממח"ש", ובינתיים התשובה מהיכן הוא ידע על החקירה אסורה בפרסום. התערבות זו כשלעצמה, אם תתברר כנכונה, חושפת משלוש בעייתי בין נציב שב"ס יעקובי, צמרת המשטרה והשר בן גביר, אשר יעקובי שימש כמזכירו הביטחוני.
ה"ברקס" לקציני משטרה, המסר שהועבר - והקפאת המינויים
בתוך כך, פרטים חדשים מהחקירה נחשפים, ואתמול מסר עדות קצין בדרגת סגן-ניצב ממחוז ש"י. בסך הכול בשבוע האחרון נמסרו עדויות של יותר מ-20 אנשי משטרה בדרגים שונים, לאחר יותר מחודשיים של חקירה סמויה בפרשה.
"עצם קיום החקירה נולד מתוך ראיות שהצריכו את הפעולות של מעצר מפקד ימ"ר ש"י ונציב שב"ס", אמר גורם משפטי בכיר בתגובה לחקירת קציני משטרה ממחוז ש"י. "התוצר המיידי של החקירה, שעוד בעיצומה, הוביל ל'ברקס' בדהירה של חלק מקציני המשטרה שרדפו אחרי נאמנות לשר על פני פעולה מקצועית", הוסיף.
החקירה שמנהלת מח"ש נגד מקורבי בן גביר מהווה טלטלה משמעותית במשטרה. "השלכות הפרשה חורגות מעבר לחשודים המרכזיים ויוצרות זעזועים במערכת כולה", אמר גורם בכיר בארגון. במסגרת החקירה, שהחלה כאמור כסמויה והפכה לגלויה, נאספו עדויות רבות, לרבות תוצרים של האזנות סתר. כעת, חוקרי מח"ש בוחנים את כיווני החקירה, בניסיון לקבוע אם תתמקד בשלושת המעורבים המרכזיים, נציב שב"ס, רפ"ק ממחוז ש"י ומפקד ימ"ר ש"י, או שמא החומרים שנאספו יובילו לחשדות נוספים נגד קצינים בכירים יותר, ואולי אף נגד השר בן גביר עצמו.
מעצם ניהול החקירה מועבר מסר ברור לקציני המשטרה - עליהם לפעול על פי החוק ולנהוג בהתאם לצו מצפונם, ולא לפי גחמות של השר הממונה בן גביר. מסר זה מחלחל בימים האחרונים לכל דרגי הפיקוד, ולמעשה, גם אם בסופו של דבר החקירה לא תסתיים בכתבי אישום, המסר לצמרת המשטרה כבר הובהר – לא ניתן להמשיך במודל של נאמנות פוליטית על חשבון ערכים ושמירה על החוק.
אחת ההשפעות המיידיות של החקירה היא השיבוש בסבב המינויים לתפקידי תת-ניצבים, שהיה אמור לצאת לדרך. בשלב זה לא ברור אם יושלם במלואו, אך ייתכן שחלק מהמינויים יתקיימו בניסיון לשדר "עסקים כרגיל". עם זאת, דחיית הסבב אינה רק עניין טכני, אלא סימפטום נוסף לחוסר היציבות הפנימית שמורגשת כעת במשטרה עם תפקידים רבים שאינם מאוישים.
מלבד סבב מינויים זה, השר בן גביר, שיצא להגנת מועלם וטען כי מדובר ברדיפה פוליטית, שוקל להקפיא את סבב המינויים הקרוב במרחב כינרת, שם מועלם מועמד מרכזי לתפקיד מפקד המרחב.
חקירות מח"ש - בשל תחושות לפעילות משטרה על מנת לרצות את בן גביר
הפרשה הנוכחית היא חוליה בשרשרת ארוכה יותר של תחושות ועדויות לפעילות המשטרה שפועלת על מנת לרצות את השר. מח"ש חקרה לאחרונה קציני משטרה בכירים בחשד לניצול כוחם במהלך מחאות ציבוריות.
כך למשל, לפני כחודשיים נחקרו באזהרה מפקד תחנת גלילות, סגן-ניצב יניב וולבוביץ, וסגנו, קצין בדרגת רב-פקד, בעקבות מעצרן של שלוש מפגינות שחילקו עלונים עם תמונות חטופים בבית כנסת בהרצליה שבו מתפלל חבר הכנסת יולי אדלשטיין. המעצר, שנמשך שמונה שעות, עורר סערה ציבורית רחבה ושאלות על שיקול הדעת של הקצינים המעורבים והאם גילו מוטיבציית יתר בפעילותם.
חודשיים קודם לכן נחקר סגן-ניצב עמית פולק, מפקד תחנת חדרה, בחשד לשימוש לרעה בכוח המשרה. בין החשדות: תקיפת אלוף-משנה במילואים שמי עטר במהלך מחאה. פולק נחקר שוב בחשד לשיבוש חקירה לאחר שטען כי הטלפון הנייד שלו נשבר – טענה שהתבררה כלא נכונה בעקבות בדיקת חוקרי מח"ש. תפיסת המכשיר בביתו, כמו גם פגישתו עם השר בן גביר זמן קצר לאחר מכן, עוררו תהיות לגבי המסר שהמשטרה מבקשת לשדר לציבור.
אם לא די בכך, לפני כשבועיים התפוצצה פרשה חמורה נוספת שבה על פי החשד מתנדבי משטרה, שוטר ואזרח נוסף ביצעו עבירות חמורות של חטיפה של פלסטיני, תקיפה ושיבוש מהלכי משפט. אחד החשודים המרכזיים הוא אופיר סער, שבעבר נחקר בחשד לרצח מחבל נוחבה – חקירה שהובילה לסערה ציבורית בזמנו. בפרשה זו מעורב גם ד"ר מיכל וולפוביץ, מרצה למשפטים ומתנדב מג"ב ששוחרר למעצר בית. נגד סער ושני מתנדבי משטרה הודיעה מח"ש כי תגיש כתב אישום בימים הקרובים.
השר בן גביר מצדו ממשיך כאמור להגן על בכירים תחת חקירה, ומצהיר כי לא יאפשר רדיפה פוליטית בתוך המשטרה. אך מנגד, מי שבולט בהיעדרו הוא מפכ"ל המשטרה, רנ"צ דני לוי. בתקופה סוערת זו כאשר קציני משטרה בכירים יוצאים ונכנסים כדלת מסתובבת ממשרדי מח"ש, היה מצופה ממנו לשמוע אמירה ערכית.
אך במקום לנסות לבלום את הגל ולפעול לחזק את אמון הציבור, שיגר המפכ"ל איגרת לשוטרים בה הודיע דווקא כי הוא תומך בשוטרים המעורבים בחקירת החשד לשוחד במחוז ש"י. "המשטרה תעמוד לצד הנחקרים ובני משפחותיהם לאורך כל ההליך ותספק להם את המעטפת הנדרשת", כתב לוי. עוד הוסיף "משטרת ישראל מכבדת את כלל גורמי אכיפת החוק ומשתפת עמם פעולה בשקיפות מלאה, אך לכל אחד מהנחקרים עומדת חזקת החפות, שהיא עיקרון יסוד בחברה דמוקרטית ובמשפט הישראלי".