חוזרים ללימודים בזום: לאחר דיון רווי עימותים בקבינט הקורונה, שבשיאו שר האוצר אביגדור ליברמן טען כי "האומיקרון משפיע כמו שפעת" - אמירה שהובילה לביקורת חריפה מצד ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות ד"ר שרון אלרעי פרייס ושר הבריאות ניצן הורוביץ - אישרו השרים את מתווה החינוך החדש, ולא הצביעו כלל על מגבלת התקהלות, כפי שהמליץ משרד הבריאות. במקביל אישר אמש הצוות לטיפול במגפות (צט"מ) מתן חיסון רביעי לבני 60 ומעלה ולצוותים רפואיים.
לפי המתווה, שצריך לקבל את אישור ועדת החינוך של הכנסת, לימודים פרונטאליים בכיתות א'-י"ב ביישובים אדומים וכתומים יתקיימו רק בכיתות שבהן היקף התלמידים שקיבלו את מנת החיסון הראשונה יעמוד על 70% ומעלה. כיתות שהיקף ההתחסנות בהן נמוך מ-70% ילמדו מרחוק. ההחלטה תבוצע בחטיבות הביניים ובתיכונים (כיתות ז' עד י"ב) באופן מיידי, ובבתי הספר היסודיים (כיתות א'-ו' החל מעוד שלושה שבועות.
ברשימת היישובים האדומים נמצאים כרגע רק שניים – סלמה וברכה – אבל בין היישובים הכתומים גם כמה ערים, ובהן ראשון לציון. היישובים הכתומים הנוספים, נכון לעכשיו, הם מעלה אדומים, סכנין, אלעד, מעיליא, קדומים, גבעת זאב וכפר יאסיף.
ראש הממשלה נפתלי בנט אמר בתום הדיון כי ההחלטה על המתווה סוכמה עם מנכ"לית משרד החינוך החדשה דלית שטאובר, אבל שרת החינוך שאשא ביטון טענה אחרת: "זה לא נכון. הנושא של 70 אחוז בכיתות א' עד ו' הוא לא משהו שהוסכם, בטח לא בערים כתומות. המשמעות שהרבה מאוד ילדים יהיו בבית ולהישארות שלהם בבית יש נזק".
בנט ענה: "יפעת, תודה רבה. זה לא נכנס לתוקף מחר, זה נכנס לתוקף עוד שלושה שבועות. כל מה שצריך להגיע ל-70 אחוז זה לחסן את הילד ולהגן עליו. זה הפתרון והוא הפתרון הנכון".
תו ירוק בחנויות גדולות בקניונים
בנוסף אישר קבינט הקורונה החלטה שלפיה קניונים ומתחמי מסחר יפעלו במתכונת של תו סגול לפי יחס תפוסה של אדם אחד בכל 15 מטרים. בנוסף, כניסה לחנויות ששטחן עולה על 100 מטרים תתאפשר בכפוף להצגת תו ירוק, הן במתחמים והן בקניונים ובמתחמי קניות סגורים. חובת התו הירוק תחול גם על העובדים בחנויות אלו.
עוד נקבע כי דוכני המזון בקניונים ייתנו שירות ללקוחות בכפוף להצגת תו ירוק, ולא תתאפשר בהם ישיבה אלא שירות טייק אוויי בלבד. הכניסה למסעדות הממוקמות בתוך קניון תתאפשר בכפוף להצגת תו ירוק, בהתאם למתכונת הנהוגה כיום במסעדות. התו הירוק בקניונים ובמתחמי המסחר לא יחול על מקומות המספקים שירותים חיוניים, בהם תימשך המתכונת הנהוגה כיום (תו סגול ביחס תפוסה של אדם אחד בכל שבעה מטרים.
עוד הוחלט כי במהלך החודש הבא יופסק מימון המדינה עבור בדיקות אנטיגן לילדים עד גיל 11 למטרת תו ירוק. עם זאת, המדינה תמשיך לממן בדיקות אנטיגן למדוכאי חיסון בכל הגילים.
כפי שהציעה השרה אורית פרקש-הכהן, אחרי השלמת התאמות במערכות המחשוב של משרד הבריאות, תתאפשר קבלת תעודת תו ירוק למשך חודש מקבלת החיסון הראשון לשם כניסה למערכת החינוך ולמתחמים שבהם חלים כללי התו הירוק, אך לא לשם קבלת פטור מבידוד. החלטות אלה דורשות את אישור ועדת החוקה של הכנסת.
"היינו הראשונים להתגונן מול הווריאנט הזה", אמר בנט בסיומו של הדיון. "קיבלנו החלטה לסגור את ישראל לזרים וזו החלטה ראשונה בעולם שקנתה לנו כמעט חודש יתרון על אחרים. אני מאוד שמח מהקבינט הזה כי פחות או יותר יש כמעט קונצנזוס על הכול".
בנט התייחס להצעה החריגה של שר המשפטים גדעון סער להעניק תמריץ של אלף שקלים לכל הורה שמחסן את ילדיו, בני 5 עד 11, ולכל מי שיתחסן בבוסטר, ואמר: "נעשה חשיבה על סוגיית התמרוץ כדי להביא משהו מעובד. אנו צריכים צוות פלאן B להיערך לתרחיש הרע, שהוא התרחיש הצפוי".
מי שמשך תשומת לב גדולה במהלך הדיון היה שר האוצר ליברמן שהביע הסתייגות מהדיווחים על אלימותו של זן האומיקרון. בהופעה נדירה בקבינט הקורונה, אמר ליברמן: "עד היום בכל העולם נפטרו מאומיקרון כ-12 אנשים. אני לא רואה שאומיקרון משפיע יותר מאשר שפעת", אמר ליברמן. שר האוצר אמר עוד: "אני לא חושב שכרגע יש מקום לנקוט צעדים כמו מגבלת התקהלויות. זה מכניס אותנו לעולם של פיצויים ואני לא רוצה להגיע לזה".
ליברמן הוסיף כי ישראל היא מדינה יותר מחוסנת ממדינות רבות בעולם, ועל כך השיבה ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות ד"ר שרון אלרעי-פרייס: "האמירות שאנחנו מדינה מחוסנת לא בדיוק נכונות". בהתייחסה לנתונים שהציג ליברמן, אמרה אלרעי-פרייס כי בדרום אפריקה מתו בחודש וחצי האחרונים 900 בני אדם, רובם אחרי שנדבקו באומיקרון.
בכירים במשרד הבריאות אמרו בתגובה אחרי דבריו של ליברמן: "כל היום היו דיונים והמלצנו על מגבלות התקהלות לשבועיים-שלושה עד שיתברר אם הזן אלים או לא. אבל ליברמן לא היה מוכן לתת שקל ומאחר שניצן הורוביץ התנה את המגבלות במתן פיצויים היה ברור שאין לזה סיכוי. אנחנו מבינים שלפנינו ימים מורכבים וזה מאוד מתסכל ומבאס".
גם שר הבריאות ניצן הורוביץ התייחס לדבריו של ליברמן. "עדיף כבר לשדר את הדיון בשידור חי כי יוצאות הקלטות, לפחות שיהיה מדויק. אנחנו צריכים לקיים את הדיון הזה לעיתים יותר תכופות כדי שלא נשמע שזה כמו שפעת. כשמדברים על הסברה והבנת הציבור, חשוב גם מה שאנחנו אומרים. אם אנחנו מזלזלים בזה ולא מציגים את חומרת העניין, למה שהציבור יקבל?".
פרופ' דורון גזית, מצוות חוקרי הקורונה באוניברסיטה העברית בירושלים, אמר: "האמירה של ליברמן מבטאת את אי הוודאות הגדולה שקיימת באומיקרון, וזה משמעותי בקבלת החלטות. עד סוף דצמבר נדע מה סיכויי ההידרדרות לתחלואה קשה ללא-מחוסנים, למחוסנים ולמחלימים. האמירה של ליברמן הייתה מחוסר ידיעה על מה קורה בתוך דיון פנימי, לא חושב שהייתה מגמה להשפיע על חיסונים".
שר המשפטים גדעון סער הציע כאמור לתגמל משפחות שיחסנו את ילדיהן ולאלו שטרם קיבלו את מנת החיסון השלישית. "צריך להציע מענק של אלף שקל לכל הורה של ילד שמתחסן בגיל 5 עד 11. מדובר על מיליון ילדים, זה גג מיליארד שקל אם כולם הולכים להתחסן. אותו דבר לגבי עידוד הבוסטר למי שטרם עשה זאת. אפשר גם באמצעות תווי קניה לעסקים כדי לעודד את המגזר העסקי. החיסונים זה הסכר הכי אפקטיבי בפני תחלואה קשה ולנוכח הגל הצפוי זה המהלך הכי אפקטיבי לעידוד התחסנות ותוך זמן קצר. המענק יינתן למי שייתן חיסון תוך זמן קצר שיוגדר".
השר לביטחון הפנים עמר בר-לב אמר בדיון: "צריך להזהיר את הציבור שבחודש ינואר ניכנס לסגר. חלק מההצלחה שלנו היא להעביר לציבור את מה ששמענו מהמומחים. אי אפשר להתעלם מזה". שרת הכלכלה אורנה ברביבאי אמרה: "מה יעזור להפחיד את הציבור עכשיו?". בר-לב השיב: "אני לא רוצה להפחיד. צריך לומר את האמת לציבור. אני מעל גיל 60, אני שואל אנשים שאני פוגש שאם קיבלתם חיסון שלישי אפשר להוריד את המסכות".
בר-לב המשיך: "אני שומע מהמומחים שגם עם חיסון שלישי אין חיסון לאומיקרון הזה. עד עכשיו לא הצלחנו עם הילדים". ברביבאי קטעה אותו, ובר-לב אמר: "אנחנו לא חייבים להסכים, תני לי לסיים. משרד הבריאות צריך לבוא עם הצעה לתרופות וחיסון רביעי. זה ברור שזה לא אנחנו צריכים לומר את זה. אני חושב שמשרד הבריאות צריך לבוא בתוך שבוע עם אמירה ברורה במידת האפשר. לא להמציא, לא להשאיר את העניין של התרופות והחיסון הרביעי באוויר, כי הוא באוויר". שרת הפנים איילת שקד העלתה בישיבה הצעה לאפשר לכל מי שרוצה, להתחסן בחיסון הרביעי על אחריותו".
"בלי פיצוי זה לא יעבוד"
השר הורוביץ אמר בהתייחסו לנושא המגבלות: "אין דבר כזה מגבלות בלי פיצוי. אם הולכים למגבלות בשבועות ובחודשים הקרובים, צריך להבין שבלי פיצוי זה לא יעבוד. אם רוצים לרתום את הציבור אי אפשר למנוע ממנו פרנסה וגם לא לפצות אותו". השר סער העיר: "פה מובאת הצעה למגבלת התקהלויות. אין פה הצעת פיצויים". הורוביץ: "כתוב 'בכפוף לפיצויים', אם לא נותנים פיצויים זה להתעלל בציבור".
שר הבריאות ציין עוד כי קיים "עומס עצום" על ועדות החריגים בעקבות פניות של ישראלים שמבקשים לטוס לחו"ל. "אנשים לא רק יוצאים לטיולים, יש אינספור סיבות, ואנחנו מתמודדים עם מבול של פניות. לא נוכל להחזיק את האיסור לאורך זמן. צפויים לנו ימים ושבועות לא קלים ונדרשת כאן סולידריות".
שר התיירות יואל רזבוזוב אמר בדיון בהתייחסו לדבריו של פרופ' ערן סגל על כך שלהגבלות בנתב"ג לא תהיה השפעה גדולה כשמאומתי חו"ל יהיו כ-10% פחות מהמאומתים בתוך ישראל: "אם נגיע למספרים האלה, ואני מקווה שלא נגיע, עלינו לפתוח את השמיים, לישראלים ולתיירים מחוסנים. כל יום של הגבלות הוא מכה אנושה לתעשיית התיירות".
פרויקטור הקורונה פרופ' סלמאן זרקא הזהיר ממסיבות הסילבסטר והנובי גוד בסוף החודש: "אלו מסיבות שנשלם עליהן מחיר גדול". הפרויקטור ציין עוד כי רק 155 אלף ילדים בגילים 5 עד 11 קיבלו עד כה את החיסון הראשון נגד קורונה. פרופ' ינון אשכנזי מהאוניברסיטה העברית בירושלים אמר לשרים כי לא בטוח שנוכל להימנע מסגר.
בהכנת הכתבה השתתפו אדיר ינקו ונינה פוקס
פורסם לראשונה: 21:48, 21.12.21