שלושה ימים אחרי ההודעה המפתיעה של "פוקס ניוז" על כך שהמגיש הפופולרי ביותר שלה, טאקר קרלסון, עוזב את הרשת, העיתון "ניו יורק טיימס" חשף לפנות בוקר (יום ה') פרטים חדשים על נסיבות העזיבה – שהולכת ומתבררת כפיטורים לכל דבר ועניין. לפי הדיווח, הנשען על מקורות בתוך "פוקס", הודעות פרטיות בוטות ששלח קרלסון ושהובאו רק כעת לידיעת מנהליה הבכירים של הרשת – אף שנכללו כבר לפני חודשים במסמכי התביעה שהגישה נגד "פוקס" חברת מכונות ההצבעה "דומיניון" – הן שהניעו את המהלך. הפיטורים ממשיכים לעורר הדים לא רק בתקשורת אלא גם בפוליטיקה האמריקנית.
קרלסון, נזכיר, היה בשבע השנים האחרונות הכוכב הגדול ביותר של "פוקס ניוז", והגיש למעשה את התוכנית הנצפית ביותר ברשת הנצפית ביותר בארה"ב. באמצעות העמדות השמרניות והלא-פעם קונספירטיביות שהשמיע בתוכנית הוא הפך למשפיען ומוביל-דעה בקנה מידה היסטורי, ורעיונות שהציג בשידור התוו את הדרך לפוליטיקאים רפובליקנים רבים ותורגמו לצעדי חקיקה של ממש.
בתוכניתו הִרבה קרלסון לשאת מונולוגים משולהבים נגד ליברלים ופרוגרסיבים, ובמחנה הדמוקרטי האשימו אותו כי הוא מנצל את אותה לעידוד של שנאת זרים וזריעת פחד בקרב לבנים. בביקורת ב"ניו יורק טיימס" נכתב עליו אשתקד: "קרלסון יצר תוכנית שהיא אולי הגזענית ביותר בתולדות הטלוויזיה בכבלים – וגם המצליחה ביותר. אף שהוא מצהיר על עצמו כאויב של הדעות הקדומות, התוכנית שלו מעודדת פחד ותיעוב. לילה אחרי לילה, שעה אחר שעה, קרלסון מזהיר את צופיו שהם חיים בציוויליזציה תחת מצור".
ביום שני בערב, בלי שום הכנה מוקדמת, הודיעה לפתע "פוקס ניוז" על עזיבתו של קרלסון, תוך שהיא מסתפקת בהצהרה לקונית שלפיה היא והמגיש "סיכמו להיפרד" והיא מודה לו על שירותיו. סיבת העזיבה לא צוינה, ומההודעה השתמע כי ההחלטה התקבלה באופן פתאומי: את התוכנית האחרונה שלו, ביום שישי, עוד סיים קרלסון באכילת פיצה ובברכת "נתראה ביום שני", וממש ביום ההכרזה על העזיבה הוא אמור היה לשדר שוב.
המנכ"לית התקשרה ופיטרה: "זו הוראה מלמעלה"
ההודעה על עזיבת קרלסון נמסרה חמישה ימים אחרי ש"פוקס ניוז" אולצה לשלם פיצויים בסך 787.5 מיליון דולר לחברת מכונות ההצבעה "דומיניון", בשל הטענות ששידרה הרשת אחרי הבחירות לנשיאות ב-2020, ולפיהן מכשירי החברה שימשו ל"גניבת" הניצחון מדונלד טראמפ. אף שקרלסון עצמו לא עמד במוקד התביעה, התכתבויות פרטיות שלו ושל בכירים אחרים ברשת שימשו ראיה מרכזית בה.
באחת מההתכתבויות נראה קרלסון תוהה אם מנהליו מבינים שרשת החדשות החדשה והקונספירטיבית Newsmax, שקידמה בהתלהבות את הטענות לזיוף הבחירות, מאיימת על עתידה של "פוקס ניוז", ובאחרת הוא הודה כי עורכת דינו של טראמפ משקרת כשהיא אומרת שיש לה ראיות להונאת בחירות, כל זאת בשעה שהרשת שלו "פוקס" המשיכה לקדם את הטענות הללו. בהודעה נוספת קרא לפטר את כתבת הבית הלבן של הערוץ ג'קי היינריק משום שהעזה לומר שאין ראיות המגבות את טענתו של טראמפ להונאת בחירות.
לפי הדיווח ב"ניו יורק טיימס" מהלילה, אף שבידי עורכי הדין של "פוקס" היו הודעות פרטיות נוספות של קרלסון, שהיו כנראה נפיצות עוד יותר, מנהליה הבכירים של הרשת נחשפו אליהן רק בשבוע שעבר, יומיים לפני המועד שבו היה אמור להתחיל המשפט בתביעה של "דומיניון". כשהתגלה להם מה כתוב בהן – פרצה מהומה, וגבר הלחץ עליהם לחתור להסדר פיצויים במקום לנהל משפט שבו קרלסון ובכירים רבים אחרים ברשת יזומנו להעיד.
כלי תקשורת בארה"ב מדווחים כי ההודעות כללו אמירות מבזות נגד נשים וקללות בוטות נגד כמה מעמיתיו של קרלסון ב"פוקס ניוז" ונגד מנהליה הבכירים של הרשת. את המנהלים כינה בין השאר "ליברלים חסרי יכולת" ו"מזדיינים", ולאחד מהם הדביק את הכינוי Cunt, שהוא כינוי מבזה לאיבר המין הנשי. עורכי הדין של "דומיניון" התכוונו לעסוק בתוכן ההודעות במהלך התשאול של קרלסון במשפט, ונראה כי הדבר היה גורם לרשת נזק כבד נוסף.
מי שקיבלו את ההחלטה על הפיטורים הם יו"ר "פוקס" רופרט מרדוק ובנו לקלן מרדוק, והודעת הפיטורים נמסרה לו בשיחת טלפון ממנכ"לית "פוקס ניוז" סוזן סקוט. ב"וול סטריט ג'ורנל" דווח כי היא לא מסרה לו את סיבת הפיטורים, אלא הודיעה רק שמדובר ב"הנחיה מלמעלה". לפי "ניו יורק טיימס", הנהלת "פוקס" אף שקלה לשכור חברת חקירות חיצונית שתחקור את קרלסון, בשל הנזק שהתנהלותו עלולה הייתה לגרום לרשת מעבר לפרשת "דומיניון".
"יאמי" ו"מעריצות בגיל הבלות"
על פי הדיווחים, פרשת ההודעות של קרלסון הייתה רק הקש ששבר את גב הגמל, והיא הצטרפה לסיבות רבות נוספות שבגינן סר חנו של המגיש בעיני מנהלי הרשת, ובראשם משפחת מרדוק. ב"ניו יורק טיימס" מציינים כי בשנתיים האחרונות החלה סבלנותם לפקוע לנוכח התחושה שקרלסון חש עצמו "גדול יותר מהרשת" ומרגיש שהוא יכול לומר כל שברצונו מבלי לתת על כך דין וחשבון.
הדוגמה האחרונה לכך הייתה בחודש שעבר, כשהמגיש שידר סרטונים שסיפק לו יו"ר בית הנבחרים הרפובליקני קווין מקארתי מהפריצה של תומכי טראמפ לקפיטול ב-6 בינואר, וניסה להציג את האירועים כהפגנת מחאה לא-אלימה, אחרי שכבר קידם תיאוריית קונספירציה כאילו גורמים בממשל הם שהיו אחראים למהומה. באירוע הקפיטול, נזכיר, נהרגו חמישה בני אדם, הפורעים זרעו הרס רב. חמישה שוטרים שהיו מעורבים באירוע התאבדו בשנה שלאחר מכן.
נוסף על אלה הגיע לידי "ניו יורק טיימס" סרטון וידאו שבו נשמע קרלסון מנפק אמירות מבזות על נשים, ומדבר למשל על המעריצות שלו ש"הגיעו לגיל הבלות" ותוהה אם הן יאהבו את המראה שלו בשידור. באחר הוא נשמע אומר על אישה מושכת "יאמי". לאלה מצטרפת תביעה שהגישה נגד "פוקס ניוז" אבי גרוסברג, מפיקה לשעבר בתוכנית של קרלסון, שפוטרה וטוענת כי בצוות התוכנית שררה אווירה מוזיגינית ורעילה. בין השאר נכתב בתביעה שלה כי "הערותיו המבזות של מר קרלסון כלפי נשים והבוז שלו למי שמעיזים להתנגד למיזוגניה כזו ידועים היטב לאנשי הסט בתוכניתו".
החגיגה הליברלית באולפן עם ההודעה על עזיבת קרלסון:
פיטוריו של קרלסון גררו תגובות נזעמות במחנה השמרני. דונלד טראמפ ג'וניור, בנו של הנשיא לשעבר טראמפ, צייץ בטוויטר: "או מיי גאד. טאקר קרלסון מחוץ לפוקס ניוז". סטיב באנון, יועצו הבכיר לשעבר של טראמפ, אמר בפודקאסט שלו: "טאקר היה הסיבה האמיתית לצפות בפוקס ניוז. עכשיו, אני לא יודע איזו סיבה יש לצפות באימפריה של מרדוק". בצד הליברלי לעומת זאת נרשמה בימים האחרונים שמחה לאיד. כשוופי גולדברג דיווחה ביום שני לקהל שלה ב-ABC בשידור חי על עזיבת קרלסון, היא נענתה בצהלות ומחיאות כפיים, ועד מהרה הצטרף הקהל לשירת "נה-נה-נה" לרגל העזיבה.
אחרי הפיטורים: הרייטינג בשעת השידור צנח
הלילה פרסם קרלסון סרטון וידאו שבו דיבר לראשונה מאז הדחתו. הוא לא התייחס בפירוש לעזיבה, אבל דיבר נגד הדיונים "הלחלוטין בלתי-רלוונטיים" שמתנהלים בטלוויזיה, ומתח ביקורת על עולם התקשורת: "כשאנשים כנים אומרים את האמת, ברוגע ובלי לחוש מבוכה, הם נעשים חזקים", אמר. "בה בעת, השקרנים שניסו להשתיק אותם דועכים. הם נעשים חלשים יותר. היכן אתם עדיין יכולים למצוא אמריקנים שאומרים אמת? לא נותרו מקומות רבים, אבל יש כמה. וזה מספיק. כל עוד אתם יכולים לשמוע את המילים, יש תקווה. נתראה בקרוב".
קרלסון בסרטון שפרסם הלילה: "נתראה בקרוב"
את הסרטון פרסם קרלסון בסמוך לשעה שבה שודרה בדרך כלל התוכנית שלו. מאז עזיבתו צנח הרייטינג של "פוקס ניוז" בשעת השידור, וביום שלישי שיעור הצפייה בה בקרב בני 54-25 ביום שאיננו יום חג היה הנמוך ביותר מאז הימים של לפני 11 בספטמבר 2001, אז אירעה מתקפת הטרור הגדולה בהיסטוריה. עם זאת, יש לציין כי לאורך השנים התקשתה "פוקס" למכור דקות פרסום במחירים גבוהים בשעת השידור של קרלסון, משום שמפרסמים רבים החרימו את הרצועה על רקע התכנים המפוקפקים שקידם בה.
הזמנה או הטרלה? ב-Russia Today פונים לקרלסון:
מי שמיהרו ביומיים האחרונים להציע לקרלסון לעבור לשורותיהם – ספק ברצינות ספק בבדיחות הדעת – הם כלי תקשורת רוסיים, שלאורך השנים כבר שידרו סרטונים שונים של קרלסון, בין השאר ממונולוגים שבהם הביע תמיכה בצעדיו של נשיא רוסיה ולדימיר פוטין. ערוץ הטלוויזיה Russia Today, שמשדר באנגלית ונחשב לשופר של פוטין והקרמלין, צייץ בטוויטר: "היי טאקר קרלסון, אתה תמיד יכול לשאול יותר ב-RT". ולדימיר סולוביוב, מגיש בערוץ "רוסיה-1", קרא לקרלסון: "טאקר, בוא תצטרף אלינו".