קנצלר גרמניה אולף שולץ הבטיח בצהריים (יום ב') להאיץ את גירושם של מהגרים שאינם בעלי זכות לשהות בארצו ולצמצם את ההגירה הבלתי-חוקית לגרמניה, שלושה ימים אחרי הפיגוע האיסלאמיסטי בזולינגן, שבו רצח מבקש מקלט סורי בדקירות שלושה בני אדם ופצע עוד שמונה, בהם ארבעה באורח קשה.
בביקור בזירת הפיגוע בזולינגן, שבו הניח פרחים לזכר הנרצחים, אמר בצהריים שולץ: "זה היה טרור – טרור נגד כולנו", והודיע כי הקשחת חוקי הבעלות על כלי נשק בגרמניה תהיה חלק מהתגובה למסע ההרג.
מתקפת הדקירות אירעה ביום שישי בערב במהלך פסטיבל גדול בזולינגן, עיר בת כ-160 אלף תושבים לא הרחק מקלן ומדיסלדורף. הפסטיבל, שאמור היה להימשך מיום שישי עד אתמול ולארח עשרות אלפי חוגגים אבל בוטל בעקבות מסע ההרג, כלל מופעי מוזיקה, קברט ואקרובטיקה, והוא נקטע כשהמחבל תקף ממש מול הבמה המרכזית. לפי התקשורת הגרמנית, הרוצח הקפיד לדקור את קורבנותיו בצוואר, והנרצחים הם שני גברים בין 56 ו-67 ואישה בת 56.
כבר בשבת נטל ארגון הטרור דאעש אחריות לפיגוע ומסר כי הדוקר הוא "חייל של המדינה האיסלאמית" וביצע את הפיגוע כנקמה "בשם המוסלמים בפלסטין ובכל מקום אחר". שעות אחר כך הסגיר עצמו הרוצח לידי השוטרים, ואז התברר כי מדובר במבקש מקלט סורי בן 26 ששמו עיסא אל-חסן. לפי התקשורת הגרמנית הוא הגיע לגרמניה בדצמבר 2022 והגיש בקשת מקלט בעיר בילפלד. מכיוון שמולדתו סוריה מוגדרת ככזו המצויה במלחמת אזרחים הותר לו להישאר בינתיים בגרמניה, והוא השתכן במרכז לפליטים.
לפי הדיווחים הגרמניים, המחבל לא היה מוכר לשירותי הביטחון כאיסלאמיסט קיצוני, וככל הנראה מאז מסע הדקירות ועד שהסגיר את עצמו הוא הסתתר בחצר בית. שלשום, מעט אחרי השעה 23:00 לפי השעון המקומי, הוא ניגש לשוטרים ואמר להם: "אני האיש שאותו אתם מחפשים". "דר שפיגל" דיווח כי בעת מעצרו היו בגדיו מלוכלכים ועדיין מגואלים בדם. שעות לפני כן נעצר במרכז קליטה לפליטים בזולינגן נער בן 15 בחשד שידע על תוכניתו של אל-חסן ולא דיווח עליה.
ה-AfD מאשימה ב"כאוס", ונערכת להישג ענק בבחירות
הפיגוע בזולינגן המריץ עוד יותר את הדיון הציבורי הער ממילא בגרמניה על בעיית המהגרים: ביממה האחרונה נחשף כי המחבל אל-חסן היה אמור להיות מגורש אשתקד לבולגריה, אבל הגירוש לא יצא לפועל משום שכשאנשי ההגירה הגיעו למרכז הפליטים שבו התגורר הוא לא היה שם. על גירושו של אל-חסן הוחלט מתוקף חוקי האיחוד האירופי, שלפיהם את הבקשה למקלט מדיני באיחוד מותר למהגר להגיש אך ורק במדינה הראשונה באיחוד שאליה הגיע, במקרה של אל-חסן בולגריה, ולא ממדינה אחרת.
הפיגוע בזולינגן בא כשברקע ההתחזקות העקבית שרושמת בשנים האחרונות מפלגת הימין הקיצוני "אלטרנטיבה לגרמניה" (AfD), שמשקיעה מאמצים גדולים בפעילות נגד ההגירה המוסלמית למדינה. סקרים צופים לה הישגים גדולים בבחירות המקומיות שייערכו בחודש הבא במדינות המחוז סקסוניה ותורינגיה שבמזרח גרמניה. נסיקתה של ה-AfD באה בין השאר על רקע מתקפות הטרור האיסלאמיסטיות שספגה גרמניה בעשור האחרון. המתקפה הקטלנית שבהן הייתה בדצמבר 2016, כשמחבל מדאעש ביצע פיגוע דריסה באמצעות משאית ורצח 12 בני אדם בשוק חג המולד במרכז ברלין.
ה-AfD מאשימה את ממשלות גרמניה לדורותיהן כי בכך שקלטו המוני מהגרים הן זרעו "כאוס" במדינה, והיא קוראת למהר ולהפוך את המגמה הזו. בריאיון ל-ZDF אתמול, פחות מיומיים אחרי הפיגוע, קראה נשיאת המפלגה אליס ויידל לעצור כליל למשך חמש שנים את ההגירה, הקליטה והאזרוח בגרמניה. פרידריך מרץ, מנהיג המפלגה הנוצרית-דמוקרטית השמרנית שבאופוזיציה, הפציר מצדו בממשלה שלא לקלוט עוד פליטים מסוריה ומאפגניסטן.
על הקואליציה של שולץ מופעל כבר שבועות – עוד מלפני הפיגוע – לחץ לחדש את גירושם של מהגרים שהורשעו בפלילים בחזרה לסוריה ולאפגניסטן, שתי מדינות שעד כה ברלין נמנעה מלגרש אליהן מבקשי מקלט בשל המצב הפוליטי והביטחוני הרעוע שהיה בהן. לאחרונה הביעו גם מנהיגי הסוציאל-דמוקרטים והירוקים שבקואליציה תמיכה בהקשחת חוקי הגירוש, בעיקר מאז פיגוע הדקירה שביצע בחודש מאי מהגר אפגני בן 25 בעיר מנהיים שבמערב גרמניה. בפיגוע ההוא, שלפי החשד בוצע ממניעים איסלאמיסטיים, נהרג שוטר אחד וחמישה בני אדם נפצעו.