גורמים ביטחוניים אמרו אמש (שישי) כי הם "לא מתרגשים מהמסרים המתונים, כביכול", של מנהיג הג'יהאדיסטים בסוריה, אחמד א-שרע, המכונה אבו מוחמד אל-ג'ולאני. הגורמים ציינו כי הם סבורים שמדובר בניסיון "להרדים" את ישראל. "אלה מורדים קיצונים מאוד, וגם לפי המודיעין רואים את הכוונות האמיתיות שלהם".
2 צפייה בגלריה
אבו מוחמד אל-ג'ולאני
אבו מוחמד אל-ג'ולאני
אבו מוחמד אל-ג'ולאני
(צילום: Abdulaziz KETAZ/AFP)
לדבריהם, המורדים הופכים לזרוע של נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן. "אנחנו לא מדברים איתם", אמרו, "האמריקנים בשיח עם ארגון 'הייאת תחריר א-שאם' של אל-ג'ולאני ועם הטורקים מתוך הבנה שבסוף הם מנהלים את האירוע".
דברי הגורמים נאמרו על רקע הודעתה של ארה"ב כי תסיר את הפרס בסך 10 מיליון דולר מעל ראשו של אל-ג'ולאני. מדובר בהחלטה דרמטית מצד האמריקנים, שהתקבלה לאחר שעוזרת מזכיר המדינה לענייני המזרח התיכון ברברה ליף פגשה בדמשק את מי שהפך לשליט סוריה. "דיברנו על כך שארגוני טרור לא יוכלו להציב איום מתוכה, והוא התחייב לכך", אמרה ליף לאחר הפגישה, שתוארה כ"חיובית".
ליף הוסיפה כי א-שרע עשה עליה רושם של מנהיג פרגמטי, ואמרה כי "לאיראן לא יהיה שום תפקיד ולא צריך להיות לה תפקיד. לאיראן היו עשרות שנים של תפקיד והתנהגות הרסנית. היא מימנה וחימשה מיליציות זרות, לוחמי חיזבאללה ונהגה באכזריות כלפי האוכלוסייה. לכן לא יהיה לה חלק. לעומת זאת, לטורקיה יהיה תפקיד מאחר שיש לה אינטרסים ביטחוניים והיא שכנה של סוריה".
2 צפייה בגלריה
בנימין נתניהו
בנימין נתניהו
"לא רוצים שמה שהסורים צברו ייפול לידי הג'יהאדיסטים". נתניהו
(צילום: חיים גולדברג)
היא פגשה את אל-ג'ולאני לאחר שבמסגרת הניסיונות של סוריה לגבש ממשל חדש, הגיעו אתמול למדינה שלושה דיפלומטים אמריקנים – בהם ליף - אחרי 12 שנים שכף רגלו של גורם אמריקני רשמי לא דרכה בסוריה בגלוי, ולראשונה מאז הפלת אסד. אחרי פגישת הדיפלומטים עם מנהיג הג'יהאדיסטים, הממשל החדש בסוריה הצהיר כי הוא רוצה "לקדם לשלום אזורי ולבנות שותפויות אסטרטגיות עם מדינות באזור".
ליף אמרה שהפגישה הייתה חיובית ויסודית, וכי "מה שהרשים אותנו בכל השיחות שלנו בסוריה זה שאתה רואה שכנוע שסוריה החדשה תעוצב על ידי סוריה ועל ידי סורים. ארה"ב קוראת לתהליך של הכלה, כיבוד זכויות אדם ומיעוטים. אחרי חמישה עשורים של דיכוי ומלחמת האזרחים הנוראית – יש פוטנציאל. אבל יש עניין שחזר – סוריה אחת לעם אחד ואיחוד מעל הכול. יש לחץ פנימי על המשטר הזמני וממשלת המעבר שתקום לנוע בכיוון שתהיה עקבית עם הדרישות שלנו בכל מה שנוגע להסרת סנקציות".
בריאיון ל-BBC הבריטי טען אל-ג'ולאני כי ארצו מותשת, לא נשקף ממנה איום לשכנותיה ולמערב – והגיע הזמן שיוסרו הסנקציות שהוטלו עליה במהלך מלחמת האזרחים. "עכשיו, אחרי כל מה שקרה, הסנקציות חייבות להיות מוסרות מכיוון שהן כוונו לפגוע במשטר הקודם", אמר אל-ג'ולאני. "אסור שהקורבן והמדכא יקבלו את אותו היחס". הוא אמר שגם לישראל אין עוד תירוצים לשהות בשטח הסורי או לתקוף את ארצו, מאחר שאיראן כבר לא פועלת בה.
הריאיון של ה-BBC עם אל-ג'ולאני
(צילום: BBC NEWS)

מנגד, ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר בריאיון שפורסם אמש ב"וול סטריט ג'ורנל" כי ישראל השמידה מאגרי נשק של צבא סוריה "כי אנחנו לא רוצים שמה שהם צברו ייפול לידי הג'יהאדיסטים". לדברי נתניהו, "אני לא יודע אם הרגנו מישהו. כוח הוא לא רק רובים, טילים, טנקים וכלי טיס, אלא הרצון להילחם ולנצל את ההזדמנות".
כך או כך, בריאיון שהעניק אל-ג'ולאני, שאליו הגיע כפי שהוא מקפיד לעשות לאחרונה – חנוט בחליפה ולא לבוש מדים – התעקש כי ארגונו אינו ארגון טרור. הוא הדגיש כי אנשיו אינם פוגעים באזרחים או באזורים אזרחיים, וכי למעשה הם רואים עצמם כקורבנות הפשעים של משטר אסד.
אל-ג'ולאני גם הכחיש שבכוונתו להפוך את סוריה למדינה בסגנון אפגניסטן, שם הטליבאן – על אף הבטחותיו כי שינה את דרכיו ונעשה מתון יותר – פגע מאז חזרתו לשלטון ב-2021 בשלל חירויות פרט, ובין השאר אסר על נשים לצאת לעבודה וללמוד, חייב אותן מחדש להתכסות בבורקה ולאחרונה אף החל לקדם, לכאורה "במתינות ובשיתוף פעולה מצד כלי התקשורת", איסור על שידורם בטלוויזיה של תמונות וסרטונים שבהם רואים יצורים חיים, בכלל זה בני אדם, משום שהמעשה מפר את ההלכה האיסלאמית.
ארגונו של אל-ג'ולאני נודע בעבר בשם "ג'בהת א-נוסרה" ונחשב באותם ימים לשלוחה של אל-קאעידה בסוריה. אחרי שהכריז על שינוי השם ל"הייאת תחריר א-שאם" ועל התנתקות מארגון הטרור העולמי, ניסה בשנים האחרונות אל-ג'ולאני לשכנע את הסורים והעולם כי זנח את דרכי הג'יהאד וכי פניו לכינון משטר מתון שיכיל ויכבד את כל המיעוטים באשר הם, בניגוד למשטרים שהנהיגו דאעש, אל-קאעידה או הטליבאן בשטחים שאותם כבשו.
מאז הפלת משטר אסד בתחילת השבוע שעבר אמרו בכירים במערב כי הצהרותיו של אל-ג'ולאני מעודדות, אך הדגישו כי הוא ייבחן על פי מעשיו.
פורסם לראשונה: 22:58, 20.12.24